Blogg

Kan man ha fettavskiljare inomhus?

7 okt 2019

Kan man ha en fettavskiljare inomhus? Det finns regler gällande när man måste ha en fettavskiljare installerad. Detta gäller i synnerhet för de som dagligen hanterar mat och här kan vi nämna restauranger, gatukök, skolkök, bagerier och caféer. Grundprincipen är att om man hanterar mer fett än det vanliga hushållet - så ska också en fettavskiljare finnas installerad.

Fettavskiljare går att installera inomhus, men det vanliga är att den placeras utanför fastigheten - detta underlättar nämligen tömningen. Det sker emellertid ganska många nya innovationer och dagens moderna fettavskiljare behöver ej tömmas lika frekvent; det gör att den med fördel kan placeras inomhus.

Grundprincipen är dock denna: en fettavskiljare ska kunna nås med lätthet och all hantering - service, underhåll och tömning - ska kunna ske utan problem. Oavsett om den är placerad på in- eller utsidan så är det den saken man ska tänka på.

Person arbetar med rör i badrum med verktyg utspridda på golvet

Varför ska man ha fettavskiljare?

Rör, ledningar och vattensystem tar stryk av fett. Fettet lägger sig som proppar i rören och detta kan i sin tur leda till både läckage, sprickor och att rören exploderar. För kommuner - som äger ledningarna - blir detta en dyr post att hantera och därför så måste man agera preventivt. En fettavskiljare placerad på platser där mycket fett är i omlopp är ett bra exempel på hur man kan förebygga och därigenom också slippa ta en massa kostnader som en följd av att fett stoppat upp avloppen.

Grundtanken med en fettavskiljare är att fett väger mindre än vad vatten gör. En förenklad förklaring till hur den fungerar är därför följande: Du har just stekt fisk i din stekpanna och då maten är klar så gör du som många andra - du häller ut smöret och stekfettet direkt ner i diskhon. Det som sker är att fettet där åker rakt ut i den kommunala vattnet och att det - efter ett tag - stelnar och lägger sig längs kanterna.

Har man en fettavskiljare installerad så samlas vatten och fett i ett kärl; fettet stelnar och vattnet åker vidare. Det fett som samlats kan därefter tömmas ut separat och det gör att enbart vatten åker vidare - som det ska vara. I restauranger och andra ställen där man dagligen hanterar mat så handlar det ibland om extrema mängder fett. Där är fettavskiljaren ett måste och - som sagt - något som det är lag på att ha.

 

Kan privatpersoner behöva fettavskiljare?

Frågan är intressant. Vi har ändrat sättet vi lagar mat på och idag så använder vi mer fett än vad som förr var fallet. Avlopp, ledningar och rör utsätts därmed också hårdare. Därför finns det också fog för att tro att fettavskiljare kan komma att installeras även i fastigheter där det inte finns exempelvis caféer eller restauranger i framtiden.

Det mesta handlar emellertid om att tänka till. Man häller inte fett rakt ut i avloppet. Man använder exempelvis hushållspapper för att torka av en stekpanna innan man gör rent den på det vanliga sättet. Kan fler tänka till och ändra sina vanor så minimeras också riskerna och därmed kostnaderna. Går det kommunala avloppssystemet sönder så är det en kostnad för alla som bor i kommunen i fråga.

Här kan du läsa mer om fettavskiljare.

Var hittar jag reservdelar till markiser?

24 sep 2019

Markiser tar stryk om de som en följd av att de hänger ute och därmed exponeras för regn, solsken, vind och snö. Var hittar jag reservdelar till markiser om jag måste reparera mina nuvarande? Det naturliga slitaget får man räkna med och det innebär även att man någon gång måste vinka adjö till sina markiser. Vägen dit dock kan vara väldigt lång om man bara sköter underhåll och reparerar vid behov.

En markis består av väldigt många små och större komponenter som tillsammans gör att den fungerar och fyller sin funktion. Sant är att väder och vind sliter på markiser, men vi ska även tillägga att det finns en tydlig skillnad mellan nu och då. Dagens markiser är avsevärt mycket mer hållbara än gårdagens; något som kommer av att de är tillverkade med det nordiska klimatet i åtanke. Där man förr importerade markiser anpassade för sydligare breddgrader så fick man också en sämre kvalitet. Så är det inte nu.

Men, slitaget är svårt att förhindra. Som med allt annat så har markiser även de en begränsad livslängd. Det innebär att man, med jämna mellanrum, måste reparera och för detta krävs reservdelar. Lyckligtvis så finns det sådana att köpa.

Klargör vilken typ av markis du har

När du behöver ny markis i Stockholm

Genom att använda internet så har du också tillgång till obegränsade resurser då det kommer till att köpa saker. Reservdelar för markiser är inget undantag - långt därifrån - och det bästa sättet att hitta det du söker är att söka dig till de som säljer markiser i ett komplett skick.

Många återförsäljare av markiser har nämligen sett att det finns en stor efterfrågan på just reservdelar och säljer sådana över nätet. Det kan både handla om nya reservdelar eller om reservdelar i ett bättre, begagnat skick. Det senare kan förklaras av återvinning. Om en markisåterförsäljare ska montera nya markiser på exempelvis en villa så kan det innebära att de gamla plockas ned.

Istället för att slänga dessa så demonterar man dem och tar tillvara på det som fortfarande är hållbart - en bandrulle, en vevbox, en markisarm eller kanske vev. Dessa kan man sedan sälja vidare och på så sätt få in lite extra pengar till verksamheten. Något som alltså är till gagn både för dig som söker reservdelar och för den som säljer dessa. Att denna återvinning dessutom är bra för miljön är ytterligare en fördel.

Således så kan du alltså med fördel söka reservdelar hos återförsäljare av markiser i första hand. Viktigt är att du verkligen vet vilken typ av markis det handlar om samt vilken reservdel som behövs. Vårt råd är att du tar några bilder och bifogar dessa i samband med den initiala kontakten med återförsäljaren. Genom detta har du en större chans att få absolut rätt saker.

Kan du laga markisen på egen hand?

Det är inte helt lätt att reparera en markis. Naturligtvis beroende på vad som gått sönder och beroende på hur pass händig du är. Det vi vill komma till är att många återförsäljare även erbjuder reparationer som en tjänst och att du genom detta också kan få ett mer hållbart jobb.

En reparation är billigare än en ny markis och saknar du vanan eller inser att du inte klarar av att laga ditt solskydd så kan det vara en god idé att ta hjälp av ett proffs. Det tar inte så lång tid och kostnaden är ofta att anse som fullt överkomlig. Lycka till!

Vilka fördelar finns det med second hand-möbler?

23 sep 2019

Vilka fördelar finns det med second hand möbler? Genom att välja bättre begagnat så får man dels ett fördelaktigt pris och man ger dels också ett bidrag till en lite bättre värld. Detta gäller såväl för kläder som för skor och möbler. Just möbler ger den tydligaste skillnaden rent prismässigt. Jämför exempelvis prislappen på soffa i en möbelaffär med samma modell secondhand. Det kan skilja extremt många tusenlappar.

Den stora fördelen med second hand möbler ligger alltså i priset. På samma sätt som då en bil lämnar bilhandlaren så sjunker även värdet på exempelvis en soffa då den lämnar en möbelaffär. En soffa som kanske kostar 40.000 kronor på Svenssons i Lammhult kan redan efter något år säljas för kanske femtusen kronor; detta trots att den inte ens är att anse som speciellt nött.

Vi nämnde även en annan fördel i form av miljön. Sant är nämligen att vår konsumtion är starkt bidragande till det klimathot vi nu har hängande över oss. Genom att ta ställning och handla begagnade varor så minskar vi på hetsen och det gäller egentligen allt från möbler, kläder och vidare till bilar.

Röd soffa och svart soffbord på trägolv

Se över skicket innan du köper

Fördelarna med att köpa second hand är större än nackdelarna. Däremot så ska vi även titta på dessa och försöka ge några snabba tips om hur du undviker de vanliga fällorna som finns. Detta gäller oavsett om du handlar på Blocket eller om du besöker en secondhand-affär. Skicket på möblerna är det viktigaste.

Ska du köpa en soffa så kan du inte nöja dig med att titta på den. Nej, du måste provsitta den och känna hur den verkligen känns. En soffa kan se exceptionellt skön ut på en bild, men i verkligheten vara så pass nött och nedsutten att priset - oavsett hur lågt det är - inte är värt det.

Var även noga med lukter. Om en soffa - eller någon annan möbel - luktar konstigt så kan det vara så att lukten i fråga inte går att bli av med. Var lite försiktig med detta. Vår erfarenhet säger att vissa soffor som säljs på blocket kanske inte skulle ligga ute om det inte vore för odören i fråga. Skulle ägaren lyckats med att få bort stanken så skulle hon heller inte sälja den. Det innebär att hon förmodligen provat allt redan och att det således är onödigt att tro att du är den som kommer att lyckas.

Reparation och Wabi-Sabi

En helt annan fråga gäller skavanker av olika slag. Små fel kan vara rena guldgruvan för dig som köpare. Ett sådant kan innebära att du kan köpa exempelvis rena designklassiker för rena fyndpris. Ett ben som är illa åtgånget på en stol, en fläck på en fåtölj eller en soffa med en reva i - det spelar ingen roll. I de flesta fall kan en möbelsnickare eller en möbeltapetserare hjälpa dig. Det kostar naturligtvis pengar att anlita en sådan, men om det handlar om rena designklassiker - en Y-stol, Karin-fåtöljer eller ett bord från Alvar Aalto - så kan du verkligen göra stora fynd; även med summan för reparationen inkluderad.

Så kan man även tänka gällande mer modesta möbler. Du kanske kan laga själv? Kanske kan skavanken i fråga bara addera mer charm och personlighet till ditt hem? I Japan finns en filosofi kallad Wabi-Sabi och den innebär att man ska se skönheten även i det trasiga. En vas med en spricka i är - enligt filosofin - mer levande än den hela vasen och ett hem som inretts med lite åtgångna föremål är både mer trivsamt och personligt än det hem där bara nya föremål och möbler finns. Det är en filosofi att omfamna och anamma.

När du vill bygga fritidshus

22 aug 2019

Bygga fritidshus inte svårt med nyckelfärdiga hus

Är du sugen på att bygga fritidshus åt dig och din familj? Eller bara åt dig? Det finns olika storleker på fritidshus, som nästan bygger sig självt. Här tänker vi på de slags fritidshus som man kan bygga, som är så kallade nyckelfärdiga fritidshus. Att de är nyckelfärdiga, menas att du som kund, får din nyckel, och det är det enda som du behöver hålla reda på. Resten; VVS anordning med vatten och sanitet installerat, inredning, elektricitet och huskonstruktionen det gör själva företaget som levererar fritidshuset åt dig. För den som inte är van vid att bygga hus (vem är det numera?) är ett nyckelfärdigt fritidshus verkligen något att skaffa sig.

Skaffa ett hus som du önskar

Även om fritidshuset är nyckelfärdigt, kan du ändå få just ett sådant hus som du önskar dig. Du väljer inredning, färg på huset och hur stort, eller litet du önskar det. Du väljer om det ska finnas ett loft, eller om det ska vara ett en-plans-hus. Du väljer om du önskar dig en öppen spis, en vedspis, en bastu eller något garage till huset. Du väljer hur många fönster som du önskar och hur huset är planerat invändigt; vill man ha fler små rum, eller en öppen planlösning. Det är det som gör de nyckelfärdiga fritidshusen så attraktiva. Det är inte samma slags nyckelfärdiga fritidshus för alla, utan de varierar precis lika mycket som de nya fritidshusägarna själva önskar.

Dröm om ditt eget fritidshus

Om du väl har bestämt dig för ett fritidshus, är det bara att drömma om hur du önskar det. Platsen och tomten bestämmer du själv. När du väl har gjort det är det sedan bara att ta kontakt med någon leverantör av nyckelfärdiga fritidshus. Ofta kan de ställa frågor som man bör tänka på innan man bestämmer hur det nyckelfärdiga fritidshuset ska vara; hur många ska bo i det? Önskar man sig ett fritidshus för många gäster som ska sova över, eller är fritidshuset bara till för dig, eller bara för familjen? Utifrån det, kan de sedan ge rekommendationer om fritidshuset. Vill du ha en veranda, en balkong eller en terass intil fritidshuset? Ska det släppa in mycket ljus, eller föredrar man ett fritidshus med fler väggar? 

Ta kontakt med leverantör

När det är dags att ta kontakt med en leverantör av nyckelfärdiga fritidshus kan man till exempel googla "nyckelfärdiga fritidshus", eller "fritidshus Stockholm", eller var det är som man önskar bygga sitt egna fritidshus. Lycka till!

Gör din elbil mer effektiv med egen laddbox

18 aug 2019

I takt med att allt fler människor blir medvetna om klimathotet väljer också allt fler att gå över till elbil. Inte minst i Stockholm har antalet elbilar ökat lavinartat de senaste åren. En stor anledning till det ökade intresset, förutom miljöaspekten, är förstås att elbilarna har utvecklats tekniskt och blivit både effektivare och snabbare. Batterierna förmår också ackumulera med ström och får därmed också bättre räckvidd.

Idag behöver ingen bilägare oroa sig för att bilen ska stanna mitt i rusningstrafiken i Stockholm, åtminstone om man sett till att ladda bilen under natten. Just stadskörning är fortfarande det som elbilar passar bäst för. En laddning på natten täcker mer än väl den genomsnittlige bilpendlarens behov i Stockholm. Ännu effektivare blir laddningen, och därmed räckvidden på din bil, med en egen laddbox i garaget.

Fortfarande få laddstolpar i Stockholm

Bor du i ett modernt hus ska du så klart ha ett modernt garage. Och i ett modernt garage ska man inte ladda sin elbil från det vanliga jordade uttaget. Det finns flera anledningar till det. De två viktigaste är effektiviteten och säkerheten. Med en laddbox laddas din bil snabbare, vilket innebär att din bil har en betydligt längre räckvidd när du kör ut ur garaget att röra dig med.

Pendlar du längre sträckor, eller använder bilen mycket i ditt yrke, är detta guld värt eftersom du slipper ägna tid åt att köra runt och leta efter offentliga laddstolpar. Självklart är det också billigare att ladda bilen hemma än på en offentlig laddstation, där kostnaden för att ladda bilen full kan gå på 80:- eller mer, i jämförelse med att ladda hemma som kostar i genomsnitt 20-25:- för en full laddning.

Undvik överhettning av eluttaget

Säkerheten nämnde vi också, och den blir definitivt högre med en laddbox än när man laddar från sitt egna uttag med den medföljande laddkabeln. Ett vanligt uttag är absolut inte anpassat för att ladda en elbil, utan snarare för sådana saker som att driva ett elverktyg eller en dammsugare. Att ladda en bil innebär ett kraftigt strömflöde under lång tid, och risken är stor att uttaget blir överhettat. Dessutom känner en laddbox av när laddningen är klar och bryter kontakten mellan laddstationen och bilen, vilket inte är fallet med att ladda direkt från uttaget.

Egen laddbox i Stockholm

I Stockholm är det verkligen värt pengarna att installera en egen laddbox hemma i garaget. För installationen ska man alltid anlita en behörig elfirma med erfarenhet av laddning för elbilar. Det är alltid att rekommendera att hålla sig till den EU-standard som finns för laddboxar och laddstolpar, eftersom detta innebär att din laddbox kommer att vara kompatibel även med dina kommande elbilar.

En behörig elfirma med koll på elbilar kan hjälpa dig med detta. De kan dessutom hjälpa dig att se till att rätt typ av elledningar dras in. Det blir betydligt effektivare att ladda sin elbil om man har elledningar som är dimensionerade för ändamålet, något som inte alltid är fallet i ett garage.

Bara fördelar med att asfaltera garageuppfarten

3 aug 2019

Ett modernt hus ska ha en modern uppfart till garaget. Och vad signalerar modernitet och hållbarhet lika bra som asfalt? En asfalterad uppfart blir snygg, den kräver i princip inget underhåll och den minimerar slitaget på din bil. Dessutom är asfalt ett förhållandevis billigt sätt att belägga garageuppfarten, i jämförelse med till exempel gatsten eller betong.

Att asfaltera uppfarten själv är såklart inget man som lekman bör ge sig i kast med, av samma skäl som man inte ska ge sig på en installation av en hiss eller en gjutning av en bärande vägg. Att asfaltera kräver dels kunskap och erfarenhet och dels utrustning och maskiner för att kunna klaras av på ett professionellt och säkert sätt. Det är mycket viktigt att allt blir rätt, från underarbete till själva läggningen av asfalten. Är man inte noggrann med underarbetet kommer uppfarten inte att hålla över tid. Rätt utförd blir garageuppfarten snygg och håller minst ett par decennier.

Vad kostar asfaltering i Stockholm?

Att lägga asfalt kostar en del, men jämfört med att till exempel lägga sten, som är dyrare, eller gjuta betong, som inte är lika snyggt, är det ändå de t bästa alternativet när man vill ha en hållbar garageuppfart. En stor del av kostnaden handlar om förarbetet, så här kan du faktiskt få ner kostnaden om du har möjlighet att gra en del av jobbet själv. Utan förarbete hamnar kostnaden någonstans runt 150:- per kvadratmeter innan moms, med förarbete kan du räkna med en kostnad på ungefär 350:- par kvadratmeter.

Fler faktorer som påverkar priset

Priset påverkas också av hur lång transporten blir av material och maskiner, den så kallade etableringskostnaden. Ju närmare asfaltsläggaren har till din garageuppfart, desto mindre blir etableringskostnaden. Kvaliteten på asfalten spelar förstås också in, och här får man så klart tänka på att ju bättre asfalt, desto längre kommer den att hålla. Asfalt av bra kvalitet kan för en garageuppfart hålla i minst 25 år.

Ett bra sätt att få ner kostnaden kan vara att kolla i kvarteret om det finns några grannar som är intresserade av att gå ihop och beställa asfaltering. Man får då ner etableringskostnaden, som kan gå på upp emot 5000 kronor exklusive moms. Att ha fler att dela den kostnaden med är så klart välkommet.

Asfaltering i Stockholm

Det finns många firmor som jobbar med asfaltering och markarbeten i Stockholm. En asfaltsläggare jobbar ofta på uppdrag av både kommunen, för att underhålla vägar och gator och mot den privata sektorn, som fastighetsägare och bostadsrättsföreningar till exempel. De flesta asfaltsläggare tar dessutom uppdrag av privatpersoner, för att till exempel asfaltera en garageuppfart. När du kontaktar en asfaltsläggare i Stockholm, se till att få en tydlig offert och dessutom prisförslag på vad asfalteringen skulle kosta med olika kvaliteter på asfalten, samt hur mycket du kan tjäna på att göra hela eller delar av underarbetet själv.

GW Asfalt är ett av de ledande företagen inom asfaltering i Stockholm med omnejd.

Frågor och svar och brandsäkerhet och brandskydd

2 aug 2019

Många oroar sig för brand oavsett om man bor iskylt, brandskydd hus eller lägenhet och det är inte alla som vet hur man kan förebygga och skydda sig på bästa sätt. Får man till exempel grilla på en balkong och vilken typ av brandvarnare är bäst? Här nedan följer några vanliga frågor som rör brandsäkerhet och brandskydd.

Hur många brandvarnare ska man ha?

En eller flera brandvarnare är ett bra brandskydd och allra helst ska det finnas en varnare i varje rum. Har man inte det ska det åtminstone finnas en på varje våningsplan men det är bra om dom inte sitter mer än 12 meter ifrån varandra, så har man ett stort hus bör man ha flera.

Vad är skillnaden mellan optisk och joniserad brandvarnare?

Optiska och joniserade brandvarnare har olika egenskaper och fungerar på olika sätt. Den optiska varianten består av en svart kammare med en ljuskälla, där partiklar från exempelvis brandrök kommer att reflekteras i ljusstrålen och larmet startar.

I den joniserade varnaren finns ett radioaktivt ämne som joniserar luften. Luftströmmen påverkas av allt främmande som tränger in i varnaren och den ger då larm. Den här modellen har en förmåga att reagera bättre på osynlig rök men det har ingen större betydelse vilken varnare man väljer i ett vanligt hushåll för att få ett bra brandskydd. Här kan du läsa mer om brandskydd. 

Får man grilla på sin balkong?

Att grilla på en balkong kan vara en brandrisk och det är i regel fastighetsägaren eller föreningen som bestämmer vad som gäller, det finns alltså inga särskilda allmänna bestämmelser. Har man dock en inglasning eller en annan balkong ovanför sig bör man inte grilla eftersom rökgaserna inte kan ventileras bort ordentligt, vilket kan vara rent livsfarligt.

Får man elda på sin egen tomt?

Planerar man att elda ris eller något annat på sin tomt bör man i första hand ta hänsyn till en aktuell brandrisksprognos. Råder eldningsförbud får man inte under några omständigheter elda ens på sin egen tomt. Man bör också kolla med sin kommun om det finns speciella regler att anpassa sig till. Har man klartecken att elda bör man vidta speciella åtgärder, se till att du har fungerande släckningsutrustning så som brandsläckare och vattenslang. Brandsäkerhet och brandskydd är av största vikt oavsett om man ska elda ris eller andra saker även på egen mark.

Vart ska man placera brandsläckaren?

Det man ska tänka på när man placerar en brandsläckare är att den ska vara lättillgänglig. Har man ett hus med två våningar bör den placeras i anslutning till trappan så att den snabbt kan förflyttas mellan våningsplanen om en brand skulle uppstå.

Vilka är dom vanligaste orsakerna till brand?

I vanliga hushåll är elfel, rökning inomhus, levande ljus och torrkokning på spisen dom vanligaste orsakerna till brand. Det är därför viktigt att se till att ha fungerande brandvarnare och brandsläckare hemma. Lämna aldrig levande ljus i ett tomt rum och kontrollera alltid en extra gång att plattan är avstängd.

Dags renovera fasad och fönster?

29 jul 2019

Är det dags att renovera fasaden? Då är det lika bra att renovera även fönster, om det inte är så att du nyss har renoverat dem. När man renoverar fasaden blir det väldigt tydligt att även fönster kan behöva en renovering, om man inte tar allt på en och samma gång. Att sätta igång med att renovera hela fasaden kan ta så gott som hela semestern, och lite till, om man dessutom ska renovera fönster också. I sådana fall är det bland det bästa som man kan göra, är att anlita en målerifirma till exempel i Stockholm. Varför inte googla "målerifirma Stockholm" så att du får tag i en duktig målerifirma som kan komma och utföra arbetet på halva tiden och så får du i stället den där välbehövliga semestern?

Vad kostar det?

En målerifirma i Stockholm kan ta mellan 500-800 kronor i timmen, men priserna kan verkligen variera, beroende på vilken firma som du får offerten från. Här kan vi tycka att priset är underordnat resultatet. Den egna husfasaden är ju viktig, eller hur? Då får det ju kosta en del, kan man tycka. Att husfasaden får en fin yta och att allt ser fint ut är ju viktigt. Då är valet av målerifirman ganska viktig, eller hur? Här får referenserna avgöra vilken målerifirma som man bör anlita. Ju bättre referenser, desto bättre resultat, borde ju vara konsekvensen, eller hur? Så att kontrollera dem är en viktig åtgärd. Sedan bör man välja den som verkar vara bäst. Har man grannar som har anlitat målare kan man alltid fråga dem om de känner någon som är bra, och är resultatet bra hos grannen, kanske man vill anlita samma målare som de har haft.

Vilka färger ska du använda?

Om du tänker byta färg på fasaden måste man inhämta bygglov för en ändrad fasadfärg. Vissa målerifirmo hjälper till med att ansöka om bygglov. Då hanterar de all den administration som krävs innan de kan påbörja arbetet. Vissa hanterar även rot-avdraget åt sina kunder, så att kunderna bara betalar priset när rot-avdraget är färdigt. Det är otroligt bekvämt för kunderna att slippa krångel med byråkrati och ansökningar utan får allt på ett bräde, så att säga. Får man det omskött av en målerifirma i Stockholm tyder det på ett mycket servicevänligt företag, och det tyder på en stor pålitlighet och ordning och reda. Det är viktigt att kontrollera målerifirman i Stockholm ordentligt så att det finns handling bakom orden.

När du behöver en seriös hantverkare

24 jun 2019

När det behövs hjälp med byggtjänster är det mycket man måste tänka på. Det finns en stor mängd hantverksfirmor att välja på oavsett var man bor i Sverige. Beroende på vad man behöver hjälp med finns det byggare med olika inriktningar. 

Men använd dig aldrig av svart arbetskraft. Det är vanligt med att det uppstår problem med svartarbeten, för att inte tala om att det är olagligt. Vid problem är man helt rättslös. Seriösa byggare kan dessutom hjälpa dig med ROT-avdraget.  

Alla sorts tjänster inom bygg

Vad behöver du hjälp med? Kanske du tänker dig att bygga nytt eller bygga ut, eller behövs det omfattande renoveringar? På internet finns alla seriösa byggföretag, det är bara att söka och jämföra några passande mellan varandra. Ta in ett flertal offerter från olika företag för att hitta den bästa aktören just för dig.

Entreprenad

Men det är också mycket viktigt att noga undersöka kunnande och erfarenhet. Det rekommenderas att välja någon aktör som arbetar på entreprenad. Då slipper du en massa mellanhänder och olika fakturor. Det är så klart att föredra att få allt på en faktura och att alla kontakter sköts via ett bolag och inte flera. Det är extra viktigt när det uppstår några problem. Ett annat tips är att fråga vilka behörigheter och certifikat firman har. Det är inte ovanligt att företag inte har rätt behörigheter. Det är mycket viktigt eftersom försäkringsbolagen inte godkänner arbetet om inte så är fallet. Framför allt våtrumsbehörighet är ett måste när det gäller arbeten i badrum.

ROT-avdraget

Vid byggtjänster i hemmet för privatpersoner kan man fördel använda ROT-avdraget. Det ger dig ett avdrag på 30 procent av arbetskostnaden. Det gäller även för fler än än person i hushållet. Man måste vara bara över 18 år. Nästan alla byggföretag hjälper till med kontakten med skatteverket så det är mycket enkelt och smidigt. Den nya summan syns direkt på slutfakturan. Man får dra av upp till 50 000 kronor per person och år.

Hur går det till?

Efter att ha hittat en kunnig och kompetent snickare och fått ett preliminärt offertförslag som man godkänner bokar man in en besiktning av fastigheten. Där går man tillsammans med snickaren igenom önskningarna och behovet på plats. Efter besiktingen återkommer firman med ett slutgiltig offert och planeringen av arbetet börjas. När offerten är godkänd av kunden bokas det in en byggstart och ett datum när arbetet ska vara klart. Sedan påbörjas arbetet.

 

När det är dags för ett nytt badrum

19 jun 2019

När man kommit fram till att det är läge att fräscha upp det gamla badrummet kärver det en noggrann plannering.

Men vad ska man tänka på och vad finns det för fallgropar? Det krävs i alla fall inget bygglov. Det kan vara bra att veta, men därimot krävs det våtrumsbehörighet. Så är man inte hantverkare så är det inget man ska försöka sig på. Försäkringsbolaget kräver just detta för att hemförsäkringen ska gälla. Elarbeten är strängt förbjuden att göra för gemene man. Dessa måste en certifierad elektriker göra.

Ta hjälp med renoveringen

För oss vanliga hobbyfixare rekommenderas det alltså starkt att kontakta en kunnig och erfaren hantverkare för badrumsrenoveringen. Självklart kommer det att kosta en hel del pengar. Så gör upp en budget innan du börjar planera för projektet och kontaktar hjälp. 

Sedan gör du klokt i att jämföra olika firmor och ta in flera offerter. Det kan skilja en del i pris, men var samtidigt noggrann med att kontrollera att alla nödvändiga behörigheter och certifikat finns. 

Specificera behov och krav

Är du bara intresserad av ett nytt frächt badrum eller krävs det en omfattande renovering med sanering efter fuktsanering? Det första man behöver säkerställa är att man inte har fukt- eller vattenskador i sitt badrum. Kanske vill man lägga kakel och klinkers direkt på befintlig vägg eller behöver man riva bort det gamla slitna väggarna och golv. Har man inte bra ventilationsmöjligheter i badrummet så ökar risken för fuktskador med åren. Det rekommenderas att installera en effektiv ventilation i badrummet.

Hur ser det ut med toalett, handfat och dusch eller bad? Kanske vill man passa på att byta ut allt och köpa nytt när man ändå renoverar? Sortimentet är enormt och du kommer garanterat hitta något som passar dina estetiska krav och behov.

Moderna energisnåla produkter

Utvecklingen har gått framåt den senaste tiden när det gäller vitvaror i badrummet. Det gäller både design och teknik. Det finns finns oerhört snålspolande toaletter på marknaden som kommer märkas när räkningen kommer. Samma gäller blandare till varmvattnet. Det går att hitta snygga designade handfatslösningar eller ett vanligt klassiskt handfat av hög kvalitet från kända märken. 

Dusch eller badkar?

Om man inte har ett stort badrum och kan ha både och måste man bestämma sig. Som med allt annat finns det både för- och nackdelar. Men vissa kan inte tänka sig ett badrum utan badkar, medan andra älsakr att duscha. Det vanligaste tidigare var duschhörn med duschdraperi, men det har blivit allt vanligare med snygga och sköna duschkabiner. Det finns i alla möjliga utföranden. Även när det gäller badkar har det hänt en del. Det finns designade och sköna badkar med eller utan jacuzzi.

Dags att byta lås?

11 jun 2019

Är det dags att byta lås på din dörr? Varför inte byta till ett säkert lås när du ändå behöver byta ut lås och nyckel? Det finns många olika slags säkra lås numera på marknaden. Det finns allt från sedvanliga portkodslås till vanliga lås med vanlig nyckel, men med brytskydd som gör det mycket svårt för inbrottstjuvar att ta sig in. Här finns det avancerade cylinder lås som är nästan omöliga att forcera utan rätt nyckel. Vill man se till så att ingen obehörig kommer in i porten, så finns det lås med fingeravtryck så att man säkert vet att ingen obehörig tar sig in.

När du tappat nyckeln hem

Har du låst dig ute? Det händer den bäste. Så gott som alla har varit med om det, mer eller mindre i alla fall. Det är ingen fara så länge som du har en låssmed som enkelt kan ta sig in när du behöver kunna komma in i ditt eget hem. Sker det utanför kontorstid så kan du alltid få en låssmed som har jour. Då behöver du inte bekymra dig över att inte kunna komma in, även om det skulle vara mitt i natten. Smakar det så kostar det. Du får betala för missödet, men huvudsaken är ju att du kan ta dig in igen. Att blir utelåst ur sitt eget hem är inte alls särskilt kul.

När du vill säkra balkongen eller altanen

Har du tänkt på säkerheten när det gäller din balkong och altan? Många tänker sig att en inbrottstjuv ska ta sig in genom huvudingången, men så tänker sällan tjuven. Den tar sig in genom altandörrren där hon, eller han kan arbeta alldeles i fred och utan insyn på baksidan av huset. En inbrottstjuv behöver oftast några minuter på sig att bryta upp en dörr. Har man fönster nära dörren, ser de till att söndra fönstret, sticka in en arm och låsa upp dörren inifrån. De vet att de har cirka tio minuter på sig att bryta sig in. Har de väl söndrat fönstret och larmet går, ser de till att låsa upp altandörren och sedan promenera in och ta det som de lätt kan sälja till någon samvetslös hälare.

Det är inte så kul, då är det mycket bättre att säkra altandörren genom att skaffa sig ett säkert lås som endast öppnas med rätt nyckel. Läs mer om säkra lås och låssmed i Sundbyberg på: https://www.låssmedsundbyberg.nu.

Letar du efter takläggare i Bromma?

26 maj 2019

Ska du lägga om taket i ditt hus? Då kan du behöva en duktig takläggare, om det nu inte är så att du själv är duktig takläggare. Ska man lägga om sitt villatak, bör man arbeta väldigt noggrant. Att lägga om ett tak är ett arbete som innehåller flera olika delar. Det beror på att när man en gång bygger tak, sker det i felra olika led. Man börjar med att bygga takstolar, som hela taket ska vila på. Sedan lägger man en läkt, det understa materialet som man bygger tak av. Sedan bygger man ställningar och till sist lägger man själva taket. Har man valt att lägga tak av tegelpannor behöver man särskilda ställningar där teglet kan vila.

Välj rätt takläggare i Bromma

Vissa villaägare frågar sina grannar om de känner till någon duktig hantverkare. Man tänker sig att om grannarna, som antagligen har ett liknande hus som man själv äger, har haft en duktig hantverkare hos sig som man är nöjd med, och som de kan rekommendera, bör man själv bli nöjd med den hantverkaren. Men det är inte säkert att man värdesätter samma saker. Någon kanske tycker att det är viktigast att hantverkaren är billig, någon annan att det inte är så viktigt men att hantverkaren är noggrann och gör arbetet noggrant. Därför kan det vara svårt att anlita samma hantverkare även om grannarna är nöjda.

1. Kontrollera referenser och läs omdömen

Det bästa som man kan göra om man funderar på att anlita en hantverkare är att be om referenser och följa upp dem och läsa så mycket man bara kan om vad andra anser om dem. Är man riktigt osäker, kan man även kontrollera med Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om den takläggaren har anmälts. I så fall kan man välja en annan takläggare.

2. Har de F-skattsedel?

En sak som är mycket viktig att alltid kontrollera är att företaget har egen F-skattsedel. Ska man kunna dra av arbetskostnaden på Rot-avdraget måste företaget ha en F-skattsedel. Annars blir avdraget ogiltigt.

3. Ger de garantier?

Ger takläggaren garantier på sitt arbete? I så fall kan man alltid vara trygg i att de bör göra arbetet noggrant om de ger sådana garantier på sitt arbete, eftersom de garantierna bör vara inskrivna i avtalet som de gör med sina kunder. Annars är det bara tomma ord. Ger de x-antal år på taket och arbetet bör de göra det så pass bra att det bör hålla minst de antal år som det avtalas om. Läs mer om en pålitlig takläggare i Bromma på: https://www.takläggarebromma.se.

Behöver du byggstädning i Stockholm?

22 maj 2019

När man har byggt nytt eller helrenoverat en byggnad blir det mycket skräpigt och man måste ta tag i städningen efteråt, så kallad byggstäd. Det är en form av storstädning, men med den skillnaden att storstädningen gör där det bor människor, medan byggstädningen ett tom bostad eller byggnad där människor ska flytta in.

Ta in professionell städhjälp

Det handlar alltså om städning efter bygget och är nog så viktigt. Många anlitar ett erfaren byggstädare för att den nya bostaden ska vara i absolut toppskick när det är dags att flytta in den nya familjen. 

Byggstädning är mer än bara dammsugning och rengöring. Det samlas mycket byggdamm efter en renovering eller ombyggnad. Det är direkt hälsovådligt och måste omgående tas bort på ett korrekt sätt. Det är inte bara att ta fram den gamla dammsugaren och torka av lite. Det gäller att komma åt alla skrymslen och vrår med kraftiga dammsugare.

Grovstädning först

Men innan man börjar med städningen måste man forsla bort allt bråte och skräp som finns på en byggarbetsplats, oavsett vad som byggts. Det kan handla om maskiner och verktyg som använts, men även papp, skräp, masonitskivor och annat byggavfall. Grovavfallet måste såklart köras till återvinningen. Hela eller oöppnat material sparas och kan återanvändas. När området är rensat från stort skräp kan man börja med finstädningen.

Dags för finstädningen

Alla skåp och övrig förvaring rengörs noggrant på både in- och utsidan. Alla väggar och tak rengörs från byggdamm och annan smuts. Sedan är det dags för golvet att få sig en rejäl omgång. Detta görs med kraftiga industridammsugare för att verkligen få bort allt byggdamm.

Den egna städutrustningen kommer man ingen vart med så det rekommenderas att ta hjälp av en erfaren städare med kunskap av byggstädning. Det är inte roligt att flytta in i en ny bostad som är full med byggdamm och smuts. Det är inte bra för våra lungor med byggdamm. Det ska vara en bra start i det nya boendet.

Använd RUT-avdraget

Självklart är det inte gratis med en professionell flyttstädning i Stockholm. Men för privatpersoner finns det möjlighet att utnyttja RUT-avdraget på byggstädningar. Då blir det 50 % billigare när det gäller arbetskostnaden. Och eftersom det inte behövs köpas in något är det ekonomiskt fördelaktigt att använda RUT för byggstädningen. 

Vilka får använda RUT-avdraget då? Reglerna är enkla. Alla svenska medborgare över 18 år får använda det. Man kan maximalt få avdrag för 25 000 kr per år.

 

Dags förbättra ventilationen i Stockholm?

12 maj 2019

Många oroar sig för kvaliteten (eller bristen på kvalitet) på luften i storstäderna. I synnerhet gäller det storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. I många år har man märkt förhöjda blyhalter i barnens blod, vilket har oroat fler än barnens föräldrar. Överhuvudtaget är många kemikalier som ryms i våra blod, såsom flamsäkra medel, bly från avgaser från bilarna. Varje år mäter också myndigheterna syrehalten i storstädernas luft, och det skrivs om den dåliga luften som finns i storstäderna. Det som många sällan tänker på är att luften vi andas inomhus är långt sämre än den luft som vi andas in utomhus, även i storstäderna. Med tanke på det vore det på sin plats att oftare oroa sig för luften inomhus. 

Vad du kan göra

Det först som du kan göra är att ta reda på hur luften är inomhus. I din bostad är det lätt att anlita en ventileringsfirma som kommer hem till dig och mäter luften i din bostad. Tänker du på luften på arbetsplatsen är det alltid hyresvärden eller fastighetsägaren som måste göra en årlig OVK-besiktning, det vill säga en obligatorisk ventileringskontroll. Då måste fastighetsvärden åtgärda problem om det finns sådana på kontoret eller arbetsplatsen och inget som du kan göra något åt. Det enda som du kan åtgärda är den egna bostaden. Och det är nog så viktigt att se till att inomhusluften är så bra som den bara kan bli.

Viktigt för hälsan med bra luft

Det bästa för hälsan vore egentligen att vi alltid kunde andas in utomhusluft, då den är så syrerik. Det märker man om man någon gång är ute på havet en hel dag. Man är både trött på kvällen efter det, men även i längden piggare än när man endast vistas inomhus. Bäst är det förstås att kunna vistas utomhus så mycket man bara kan på dagarna, då de flesta vill sova inomhus på nätterna. Men nu är det inte alla som kan det och då bör man se till att man har så bra inomhusluft som det bar går. Det gör man genom att mäta luften inomhus med regelbundenhet. Börja med att googla "ventilation Stockholm" så att du får tag i en firma som arbetar med ventilation och kan komma ut och göra en ventilationskontroll hemma hos dig. Då får du veta vad du bör göra för att förbättre luften hemma. Kanske det är dags att skaffa nya, mer effektiva ventiler hemma?

Stora renovering av Nationalmuseet gav uppskattat resultat

30 apr 2019

Under sommaren 2014 påbörjades renoveringen av Nationalmuseet i Stockholm. En renovering som slutfördes fyra år senare och de nya lokalerna kunde invigas under sommaren 2018. Renoveringen höll sig inom budgeten på 1,3 miljarder och innefattade allt från kupolfönster, inbyggd teknik, akustikputs och fönsterrenoveringar. I och med dess storlek var renovering en av de mest komplexa renoveringar som Statens Fastighetsverk haft ansvar för.

Ny akustisk funktion

Renoveringen har utförts med flera olika funktionella, estetiska och tekniska krav. Ett krav var att skapa bättre akustik. Detta har man skapat med bland annat akustikputs på väggarna samt glastak. Kupolformade takkupor är monterade över de vackra ljusgårdarna. Dessa är i sig uppbyggda av mönster som innebär att ljuset speglas olika på stenväggarna med akustikputs. Detta skapar ett helt nytt ljus och ljud som upplevs mjukare och inte har samma efterklang som tidigare.

Ny teknik

En stor utmaning var att lösa den tekniska frågan. Det handlade främst om ventilation och klimatanläggning samtidigt som målet var att öka den totala yta som skulle kunna vara öppen för de som kommit till museet för att se dess utställningar. Här hittas även en av orsakerna till förseningarna då sprängning inte gick att utföra på alla ställen och man var istället tvungen att såga i berget.

Över 300 nya fönster

Den kanske mest iögonfallande renoveringen är att man öppnat upp fönster som tidigare varit stängda eller igenbommade. Man har valt ut totalt 331 fönster som öppnats vilket självklart skapar en betydligt större ljusmängd än annars. Oavsett var man är så ”badar” museet i ljus. Dessutom ser man omgivningen bättre som exempel det vatten som finns i närheten.

Om Nationalmuseet

Nationalmuseum ligger i Stockholm och är det största konstmuseet i landet. Här finns allt från skulpturer och tavlor till konsthantverk och designförmål från 1500-talet och framåt. Totalt finns det ca 700 000 olika föremål. Men det är inte bara föremålen som har historiska inslag utan även byggnaden som museet är beläget i.

Det ligger på Blasieholmen i Stockholm och byggdes just för att vara museum år 1866. Men museet har historiska inslag ända från 1792 vilket gör att det är ett av de äldsta konstmuseum som kan hittas i Europa.

På Wikipedia presenteras dagens museum med ”Nya Nationalmuseum” vilket speglar hur stor renovering som utförts. Här lyfter de även fram ett par av de stora förändringar som skett. Utställningsytorna har ökat till ungefär det dubbla och med ny planering kan antalet objekt tredubblas. Utöver har teknisk uppdatering skett, fönster öppnats och restaurangen fått en betydligt bättre ljudnivå. Ljudnivån och akustiken har även förbättrats med, som redan nämnts, nya glaskupoler och akustikputs på väggarna.

← Äldre inlägg