Blogg

Rätt mäklare kan vara avgörande för om man får råd med drömbostaden

12 nov 2020

Ska man sälja ett hus eller lägenhet är det viktigt att man anlitar rätt mäklare så att man får ut ett så högt pris som möjligt. Det finns gott om mäklare men tyvärr är inte alla lika bra.

Att anlita rätt mäklare vid bostadsförsäljningen kan vara helt avgörande för om man sen ska ha möjlighet att köpa det där nya drömboende. Det finns en hel del saker att ta hänsyn till i valet och man ska inte låta bara mäklararvodet avgöra. Man måste också känna förtroende för mäklaren. Detta gör man oftast om personen är lyhörd, har stor kunskap, erfarenhet och ett kontaktnät med spekulanter.

Genom att lägga ner tid på att hitta rätt mäklare kan man många gånger tjäna flera hundra tusen kronor extra. Därför ska man kontakta flera stycken och inte bara nöja sig med första bästa. Genom att studera mäklarannonser på nätet eller i tidningarna ser man vilka mäklare som är mest aktiva och kanske kan vara lämpliga att anlita.

Intervjua mäklaren och ställ många frågor

De flesta mäklare erbjuder en kostnadsfri värdering av bostaden. Under detta första möte är det viktigt att ställa så många frågor som möjligt till mäklaren för att kunna bilda sig en uppfattning om det är rätt person för jobbet. Det är inget konstigt med att se det som en arbetsintervju och exempelvis fråga varför mäklaren tror att den är bäst lämpad att sälja bostaden.

Fråga även om erfarenhet, om mäklaren har ett kundregister och hur väl mäklaren känner till området. En mäklare med lokalkännedom och som redan har sålt flera lägenheter i området brukar kunna få ut ett mycket högre pris. En sån mäklare kan lätt svara på spekulanternas viktiga frågor om skolor, butiker, grönområden, föreningsliv, lokaltrafik etc. Sådana saker är ofta helt avgörande för många köpare.

Hur bostaden presenteras är viktigt

Be mäklaren om en offert där både värdering och mäklararvode finns med. Ta också reda på vad som mer ingår i priset som exempelvis fotografering, styling, annonsering etc. Både bilder och beskrivande text kan många gånger vara avgörande om många spekulanter ska komma på visningen. Det kan därför vara en god idé att studera mäklarens tidigare prospekt och annonser.

Innan man sen slutligen väljer mäklare kan man även kolla upp om personen har anmälts eller har blivit prickad. Detta gör man hos fastighetsmäklarinspektionen. Skriv sedan ett ordentligt avtal där mäklarens arvode tydligt ska framgå.

Egen härd är guld värd

8 nov 2020

Tror du att du skulle tycka om att komma hem till ett välstädat hus eller lägenhet på kvällen? Skulle du ta chansen om du kunde få ha det så varje dag, vecka eller bara en gång varje månad?

I Göteborg finns det många företag som sysslar med hemstädning. Det innebär att du som vill ha hjälp att få det städat hemma har mycket att välja på. För dig som söker arbete är det också bra då det är relativt lätt att få ett jobb som städare eller städerska. Det bästa är att det kräver ingen eller mycket lite utbildning. Det innebär att du som betalar ofta kan få ett bra pris på tjänsterna då de som arbetar inte har behövt lägga flera år på högskolestudier. På grund av dessa omständigheter är det så att arbetarna har en relativt låg lön. Tjänsten kan därför vara överkomlig för dig som behöver hjälp med städning i hemmet. Men det som gör det hela ännu bättre är att du kan få RUT-avdrag, då blir det ett ännu bättre pris, men lika lön för den som arbetar. En win win- situation. Alla som vill kan få rent hemma och då blir det fler som får jobb.

Trygghet och säkerhet

Det kan vara lite känsligt att släppa in främmande människor i sitt hem, men du kan vara säker på att en väl ansedd städfirma har hög sekretess och säkerhet. Inget kommer att försvinna utan allt finns kvar. Ja, kanske inte allt, för du vill ju att damm och smuts ska försvinna långt bort och helst aldrig komma tillbaka. Det gör det också. Både dammråttor och städpersonal kommer tillbaka, gång efter gång, och lika fint blir det varje gång. Lika rent luktar hemmet efter varje städdag. Dammråttorna får se sig jagade på flykten. Smuts, baciller och annat otrevligt blir bortstädade tillsammans med grus, sand och jord som kan ha hittat in med hjälp av skosulorna.

Ett rent hem och en ren miljö

Att städa kan innebära att man använder sig av rengöringsmedel som kan skada vår miljö. Det är dock länge sedan de värsta medlen huserade på marknaden. Idag använder de flesta städbolag med gott anseende bara miljömärkta produkter. Tur är väl det för ingen vill ju vara orsak till att naturen far illa när det ska skuras och fejas. Om naturen inte överlever, då har vi heller inget hem att städa längre.

Många bra anledningar till att glasa in balkongen

2 nov 2020

Visste ni att bostadens värde ofta ökar då man låter glasa in sin balkong? Precis som med allt annat finns det både fördelar och nackdelar som man bör ta hänsyn till innan man bestämmer sig.

Många vill glasa in balkongen för att de ska kunna använda ytan även under andra årstider och inte bara under sommarmånaderna. Genom att glasa in balkongen får man ett extra rum som man kan använda till mycket och bostadens yta ökar. Detta gör också att man samtidigt ökar bostaden värde, så att glasa in balkongen är en smart investering som betalar sig själv i längden.

För att eventuellt få ner priset kan man fråga runt bland grannarna om kanske de också vill glasa in sina balkonger då man brukar kunna få mängdrabatt. Det många inte vet är att man också sänker uppvärmningskostnaderna då man glasar in balkongen eftersom den då skyddar mot blåst och kyla. Den skyddar även damm, regn och oljud. Inte sällan väljer faktiskt bostadsrättsföreningar att glasa in allas balkonger för att spara energi och sänka uppvärmningskostnaderna.

Börja odlingssäsongen några månader tidigare

En inglasad balkong kan även fylla flera andra funktioner. För den som tycker om att odla kan den hjälpa till att starta odlingssäsongen flera månader i förväg; eller bli ett extra kallförråd för mat. Oftast blir den en extra plats för avkoppling där man kanske sitter och läser, umgås med vänner eller bara myser. Investerar man dessutom i någon typ av värmekälla såsom infravärme eller kamin kan man nyttja den på vintern. En inglasad balkong blir också en bra och säker plats för familjens fyrbenta medlemmar att sitta och spana på.

Skjutbara glas löser potentiella problem

Det finns några få nackdelar med att glasa in sin balkong. Det kan exempelvis handla om estetik och att man förlorar utomhuskänslan eller att glaset skymmer utsikten, men också att det blir svårare att lufta ur lägenheten eller att balkongen upplevs för varm under vissa sommardagar. Genom att installera skjutbara glas kommer man runt flera nackdelar då man enkelt kan öppna upp och lufta. Inte att förglömma är att glaset oftast behövs då det också fungerar som ett vindskydd under mer blåsiga dagar samtidigt som det skyddar balkongen och minskar slitage som annars kan uppstå på grund av väder och vind. Glaset fungerar också som ett insynsskydd, och bor man lite längre ner i byggnaden hjälper det också till att skydda mot inbrott.

Hus för olika behov

21 okt 2020

Inom byggregler finns det olika indelningar på hus. Så ska man bygga ett hus är det mycket viktigt att man vet vad som gäller, och bygger det hus som har den rätta funktionen som man är ute efter.

För att främja byggandet och underlätta för privatpersoner så hittade man på ett hus som fick byggas utan bygglov. Om man höll sig till vissa mått. Den som drev igenom konceptet hette Friggebo och därmed var namnet Friggebod ganska självklart. Ett litet hus som fick vara max femton kvadratmeter stort, ha lite enklare byggnadssätt och endast användas till fritidsboende.

Sedan dess har även det tjugofem kvadratmeter stora Attefallshuset sett dagens ljus. Och sist men inte minst Bolundaren. Denna gång trettio kvadratmeter och dessutom ett hus som till funktionen följer reglerna för permanentboende. Men vad man använder huset till kan ändå vara lite flytande. Även om det ursprungliga syftet är att ha husen som fritidshus så kan de användas till precis vad man önskar. Det kan vara förråd, ateljé, träningslokal eller vad som helst som fantasin och behovet kan göra gällande.

Fritid eller permanent

Ett hus som ska få användas till permanentboende ska uppfylla ett flertal regler. Det gäller bland annat ventilation, säkerhet och att man lätt ska kunna ta sig runt i en rullstol om det behövs. Men det finns även fritidshus som används som permanentboenden. Och till och med de små attefallshusen eller friggebodarna. Speciellt i stora städer är det mycket vanligt att man hyr ut sina gäststugor på helårsbasis. Det kan till och med vara så pass inkomstbringande att man bygger ett hus på tomten enkom av anledningen att hyra ut det. En lösning som kan vara mycket bra för den som inte behöver mer yta under en kortare eller längre period. Och de riktigt fina kan till och med ha egen trädgård samt uppfart.

Sommarhus för en del

Storleken är något som inte har några regler när det gäller fritidshus. De kan vara precis hur små eller hur stora som helst. Men sedan är det också olika vad som kallas för fritidshus och vad som egentligen är ett fritidshus. För även om vissa hus följer byggstandard för permanentboende så kanske ägaren använder huset på sin fritid. Och inget annat. Går man över bron till grannlandet så kallas ett dylikt hus för ett sommarhus. Lite som man här hemma också kan säga sommarstuga om man vill.

Gör det bekvämt året om

11 okt 2020

Vill du kunna sitta ute och njuta av utsikten även när vädret sviker? Du behöver inte sitta med en massa kläder på för att hålla dig varm. Strunta i det, du kan glasa in din balkong istället.

Om du väljer att göra en balkonginglasning väljer du enkel vardagslyx. Att kunna välja själv att ha det öppet när det är varmt och stängt när det är kallt är mångas önskan. Det ger dig möjligheten att kunna sitta ute och njuta när som helst på året. Sitta i en varm filt på vintern men en kopp varm te, eller till och med sova ute på balkongen på sommaren när det är som varmast. Det finns många sätt att nyttja sin balkong på, och om den är inglasad så finns det många fler.

Dessutom hjälper den till att hålla oönskat ljud ute till viss del. Bor du på ett trafikerat eller livligt ställe så kan det vara skönt att få den extra ljuddämpningen. Inglasning passar dessutom i mer än bara lägenheter. Att ha det runt terrassen är också något att rekommendera. Du kan njuta mycket längre av din utevistelse men ändå vara skyddad. Har du djur kan det också vara en trygghet att katten inte råkar hoppa upp på räcket och trilla ner, och även fast det är ovanligare så kan det hända med hund med.

Kan du själv göra en inglasning?

Det går att göra inglasningen själv, men det kan vara lite svårt. Kanske vill du ge det ett försök, men ha då hjälp så att du har stöttning med glasskivorna som är tunga. Det finns även olika företag som kan hjälpa dig med det. Ta in offerter från olika företag och se om du hittar någon som du tror passar dig. Tänk på att det inte bara är att bestämma sig en dag. Du måste först och främst ha tillstånd om du hyr din lägenhet, även om där är en styrelse.

Få gröna fingrar

Om man har en inglasad balkong kan man även välja att på sommaren passa på att nyttja det som växthus. Grönsaker, blommor och bär älskar inglasade balkonger och du har stora möjligheter att odla där. Givetvis kan du ändå vara där och släppa in frisk luft då och då. Du kan även ha din egen lilla köksträdgård på din balkong. Vilken lyx det är att kunna gå ut och plocka in tillbehören till dagens middag.

Huvudvärk, trötthet och andra diffusa symptom

5 okt 2020

Har du någon gång funderat över varför du blir så trött utan anledning? Vill du veta en av orsakerna till huvudvärk och trötthet? Har ren luft något samband med vår hälsa och välmående?

Kontroll av ventilationssystem är något som infördes på 1900-talet. Man förstod att dålig inomhusluft som berodde på dålig eller undermålig ventilation orsakade ohälsa. En miljö där luften är stillastående kan orsaka olika slags besvär. Det beror kanske inte på att själva luften är dålig. Men människor som vistas i lokalen utsöndrar lukt och om den inte ventileras kan det bli diverse irriterande problem. Ett är lukten. Luften kommer så småningom att börja lukta illa helt enkelt.

Luften kan också bli lite unken och den kan upplevas som ofräsch. När luften står stilla kan man få en hel del symptom. Ett av dem är trötthet. Vi är nog flera som någon gång upplevt hur man plötsligt drabbas av en överhängande trötthet när man vistas i lokaler med mycket folk.

Ut i skog och mark

Vistas du mycket inomhus kan det vara nödvändigt att kompensera med lika mycket vistelse i skog och mark. Det är allmänt känt att naturen har en läkande effekt på människan och en av anledningarna kan vara att där finns så gott om syre. Träden och alla växterna har en lugnande effekt på många människor medan hav och klippor kan kännas lugnande för andra. Det spelar ingen roll vilken miljö du trivs bäst i så länge du rör dig ute.

Genom att ta promenader eller utöva någon sport ser du till att få in mycket syre i dina lungor och även få en god hälsa genom motion. När du motionerar ökar lungornas förmåga att uppta syre, musklerna stärks och hela kroppen får sig en genomkörare.

Förebyggande åtgärder

Det är viktigt att alla tar ansvar för sin hälsa. Lika viktigt är det för staten att göra vad den kan för att förebygga ohälsa hos sina invånare. I skolor och andra byggnader där det bedrivs verksamhet för barn och vuxna kontrolleras därför luften genom att besiktiga att ventilationen fungerar som den ska.

Välfungerande ventilation kan vara extra viktigt om det är personer som är extra känsliga som vistas i lokalen. De kan till exempel vara allergiska eller ha problem med astma. En ren och hälsosam miljö kan därför underlätta dessa människors vardag. Genom kontroll av fastigheter säkerställer staten att ventilationen fungerar som den ska och underlättar vardagen för oss.

Ska vi bada?

30 sep 2020

Många väljer att installera en egen källa till sköna bad i sin trädgård. Men med en alltför kort och osäker sommar så kan det vara bra att använda sig av något som höjer vattentemperaturen.

Människan och vattnet har en relation som sträcker sig längre tillbaka än någon kan minnas. Denna kemiska substans påverkar oss på ett alldeles speciellt sätt. Kanske är det för att vatten är hela grunden till vår existens och fortlevnad. För utan vatten kan man inte överleva mer än max ett par dygn. Eller kan det vara för att kroppen består av cirka sjuttio procent vatten som man känner en samhörighet med hav, sjöar och vattendrag? Vad det beror på kan tvistas om. Men faktum kvarstår att det är en skön rekreation att vistas på, vid och i vatten. Och det är säkert också därför som så många har källor för bad av något slag i sina hem. Det kan vara ett mindre och enkelt badkar i badrummet. En större och lite lyxigare jacuzzi på trädäcket. Eller en rejäl pool som man till och med kan simma i. Vilket man än väljer så har man lyxat till det för sig och de utan källa till uppfriskande bad kommer att snegla lite avundsjukt på en. Och kanske till och med be om att få ta ett dopp.

Svalt och uppfriskande

Precis som havet så kräver poolen en viss lufttemperatur för att värmas upp. Något som tyvärr inte alla somrar kan bjuda på. Nu har väl den som installerat en pool antagligen också en viss önskan om att kunna bada i den under sommarhalvåret. Det är ju dessutom en investering som troligen kostat en rejäl summa. Men där det finns ett problem så finns det också en lösning! Så är det även när det gäller varmt vatten i poolen. Om man inte föredrar ett dopp som är svalt och uppfriskande förstås...

Så där lagom varmt

Det finns en mängd olika lösningar på hur man får vattnet varmt i poolen. Såväl sådana som man hittat på själv och lösningar som man kan köpa och installera. En smart och enkel lösning är att köpa en värmepump till pool. Då får man utan bekymmer poolens vatten varmt. Gör man det så behöver man inte hitta egna lösningar som att dra en vattenslang på garagetaket eller sätta solfångare i hela trädgården. Nej, genom en lika genialisk som enkel lösning får man den sköna badtemperatur man önskar.

Dags att byta fönster?

15 sep 2020

Måste alltid allting vara nytt? Är det inte bättre att tänka klimatsmart och hållbart? Försök att återbruka och återanvända och ta väl hand om det du redan äger och har. Ta väl hand om ditt hem.

Under många år har nya saker varit en status och det har handlat om att vara den som har det senaste, äger det flashigaste och hela tiden köper nytt. Nyaste bilen vinner, snyggaste frun vinner, flest barn vinner och alla ska ha det senaste och dyraste i klädväg. Tack och lov börjar samhället svänga och agera mer hållbart. Vi återgår till att ta hand om det vi redan äger och har. Att lappa favoritkläderna och köpa saker begagnat. När du tar hand om ditt hus ska du tänka likadant. Börjar det se slitet ut kring era fönster eller är det rentav så att ni har problem med tätning och ventilation? Istället för att alltid tänka att ni måste köpa nya fönster, tänk på att de troligen går att renovera befintliga fönster.

Fönsterrenovering - en hållbar lösning

Ofta är stommen i fönstret riktigt bra och tål att renoveras både en och ett par gånger. Kontakta en firma som är duktiga på just fönsterrenovering och låt dem besiktiga och göra en bedömning av just era förutsättningar. I de allra flesta fall är det både smartare och lönsamt att renovera istället för att byta. Ett renoveringsprojekt pågår under en viss period på ert hus - kanske en längre tid än ett snabbt fönsterbyte. Men ni blir inte utan fönster, utan renoveringen kan ske på plats. Kanske gör ni om tvåglasfönster till treglasfönster. Kanske förbättrar ni ventilation och tätning samtidigt som hantverkarna genomför målning och en allmän ansiktslyftning. Här kan ni passa på att byta färg eller lägga till snickarglädje.

Energibesparande och miljövänligt

När befintliga trästommar för fönstren kan behållas behöver inte fler träd sätta livet till och ni behöver inte måttbeställa helt nya fönster, vilket är något som annars kan bli kostsamt. Alternativet är att köpa standardfönster och anpassa huset vilket sällan blir lika snyggt som ursprungliga planerna. Stora delar av de ursprungliga fönstren kan ofta återanvändas bara de får ett ansiktslyft och kanske lite ny tätning. Dessutom kan du välja att byta glas till sådana som är mer energibesparande och miljövänliga. De nya glasen gör nämligen att mindre värme sipprar ut och in så det blir en behagligare och en jämnare inomhustemperatur året om. På så vis sparar ni in på el- och energikostnader. Läs mer om fönsterrenovering på denna sida: https://www.fönsterrenoveringstockholm.nu

Få hjälp av en låssmed i Kungsholmen

26 jul 2020

Att tappa nyckeln eller att låsa dig ute är en mardröm, och något som du inte kan hantera själv. När det händer behöver du hjälp av en låssmed i Kungsholmen.

Att låsa sig ute är något som vi alla säkert har gjort en gång i livet. Att stå där utan nycklarna är något som ingen vill uppleva. Paniken stiger och du kommer inte in i huset. Du har då två alternativ, den första är att försöka ta dig in i ditt egna hus - men förhoppningsvis är det säkert nog så du inte kan göra det. Det andra alternativet är att kontakta en låssmed i Kungsholmen - om du bor i trakterna, annars kan du göra en sökning online. Det är alltid värt att ha några nummer sparade i mobilen så när olyckan är framme är det bara att ta upp telefonen och ringa. Du vill heller inte ringa den första bästa låssmeden, för det finns faktiskt oseriösa som är där för att lura kunder. Så kontrollera firman innan du kallar ut någon, och be alltid om ett pris.

Få hjälp dygnet runt

En låssmed finns inte bara tillgänglig måndag-fredag mellan 8-5, utan finns där för dig dygnet runt. Att låsa sig ute är något som kan hända närsomhelst, och finns det något mer skrämmande att inte komma in mitt i natten? En låssmed har jour dygnet runt, vilket betyder att det finns alltid någon att svara på ditt samtal. Alla seriösa företag borde erbjuda jour, men det är alltid värt att kolla upp det så du har någon att kontakta vid behov. En låssmed kan ofta vara hos dig inom 20-30 minuter så du slipper att stå ute och vänta mitt i natten. Många professionella firmor arbetar även tillsammans med polisen och SOS-alarm.

Öka säkerheten med kodlås

En låssmed kan hjälpa dig med mer än bara när du har tappat eller låst in dina nycklar - de kan även hjälpa dig att göra ditt hus säkrare. Säkerheten för både ditt hem och kontor är otroligt viktigt. Du vill inte riskera något med varken anställda eller familj. En låssmed kan hjälpa dig att öka säkerheten i ditt hem genom att installera ett kodlås. Det är perfekt för dig som antingen glömmer att låsa dörren själv, eller om du har någon i familjen som gör det. Inte enbart kan du få ett kodlås på din dörr, men även på dina fönster. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.låssmedkungsholmen.nu

Förbered för laddning av elbil där du bor

23 jul 2020

Skulle du vilja ladda din elbil över natten? Hur ser möjligheterna ut i just din förening? Hur går laddning av elbil till och vilka saker är viktiga att tänka på? Några goda råd kommer här.

Nu när andelen elfordon ökar världen över så har diskussionen om en laddningsinfrastruktur kommit igång. Det måste vara enkelt och lättillgängligt att ladda sin bil. Det är bara att jämföra med hur tätt det var mellan bensinstationerna för 30 eller 40 år sedan! Den tidens bilar behövde tankas ofta och även olja och vatten behövde kontrolleras när man körde längre sträckor. Så är det förvisso inte längre, men vi förväntar oss idag att det inte ska vara alltför långt mellan laddstolparna. Faktum är att Estland var först i världen med ett rikstäckande nät. Det var på plats redan 2009. I bland annat Amsterdam satsar man nu ambitiöst på att nå nollutsläpp vid 2025, delvis genom att se till att elbilar inte behöver köra långt i jakten på elektricitet.

Planer för ditt område

Nu när många pendlar med elbil så kommer också krav på bättre batterier, självförsörjande laddningsstationer och möjligheten att ladda bilen under körning på smarta vägar. Be din styrelse att ta kontakt med kommunen för att se vad som är på gång och om det går att få bidrag där du bor. Att ordna laddstolpe till bostadsrättsföreningen är idag värdefullt, men är såklart också en investering. Ta kontakt med någon som har erfarenhet av att hjälpa flerbostadshus med detta. Det är nämligen ett och annat som ska redas ut; vilken typ av el blir det fråga om? Hur ska den dras? Var är det smartast att placera uttaget? Självklart ska föreningen ta hjälp av en behörig montör - denne brukar också göra en första gratis besiktning. I många fall kopplas sedan hanteringen av laddningsstationen till en app för bokning, betalning och information.

Framtida planer

Det finns mycket en bostadsrättsförening kan göra för sina medlemmar när det gäller transporter. Att erbjuda plats för cyklar, motorcyklar och bilar är ofta en självklarhet. En annan lösning är att koppla sig till en prenumerationstjänst eller en bilpool. Det kan vara lämpligt om det är ont om plats eller om du bor väldigt centralt och har tillgång till kollektivtrafik. Många tycker det är bekymmersfritt att inte äga en egen bil utan istället dela fordon med andra. Då är det möjligt att välja de transportmedel som passar bäst vid olika tillfällen.

Detta kan du göra inför badrumsrenoveringen

21 jul 2020

Bastu, badkar eller byrå? Kakel, klinker eller keramik? Hur vill du ha det i ditt badrum? Funktion och wow-känsla kan samsas. Här är några saker att tänka på innan renoveringen går igång.

En uppdatering av våtutrymmena hemma brukar kräva en rätt bra budget. Tvättstuga, badrum, kök eller gästtoalett bjuder alla på särskilda utmaningar. Tänk smart och planera noga innan du börjar knacka ner kakelväggar eller lyfta ut bidé och toalettstol. Börja med att tänka stort och kreativt, var öppen för tokiga idéer, surfa på sociala medier, besök butikerna och bläddra i katalogerna. Balansgången du ska försöka klara är att förverkliga drömmar och idéer men samtidigt hålla dig rimlig, både praktiskt och ekonomiskt.

Läs ritningar

Alla som sysslar med renovering, förstår en arkitektritning. Lär dig det du också. På en skiss ser du badrummet från ovan och får en bild av vad som får plats. Om du offrar badkaret får du plats med både dusch och toalett på samma vägg. Den här vägen kan du lära dig vad vattnet kommer in och går ut. Det är dyrt och krångligt att flytta handfatet till en annan väg än tidigare, för då måste rören ledas om. Eller kanske löser det en massa problem och är värt det? Samma sak med el. Vanligtvis har du inte el i duschen eller vid badkaret, eller hur? Men att ha el vid en bänk där rakapparat och hårtork förvaras är rimligt. Inte minst om det hänger en spegel på väggen.

Internationell inspiration

Kolla gärna hur det ser ut i olika länder, för olika typer av hus och lägenheter. I Finland är bastun given, i Sverige är den inte riktigt lika het. Bidén är kanske på väg tillbaka. Om du har gott om plats kan den vara något att fundera över. Och om du delar din bostad med man och söner. Synen på badrum har ändrats genom historien också. Om du har ett tidstypiskt hem är det rimligt att badrummet renoveras så det passar i stilen. Å andra sidan, att helt bryta med en annan stil kan vara helt rätt.

Vem får uppdraget?

När du har fått en uppfattning om vilka möjligheter du har, praktiskt, ekonomiskt och tekniskt, så är det läge att ta in offerter. Satsa på åtminstone tre stycken. Ju bättre förberedd du är, desto smidigare blir det för dig att välja. Det är en klar fördel att låta lite påläst och uttrycka att du vet vad du talar om. Vi tipsar att läsa mer om badrumsrenovering på denna webbsida: https://www.badrumsrenoveringsollentuna.se/

Snygga och säkra ståldörrar

20 jul 2020

Funderar ni på att byta er ytterdörr till en säkrare och snyggare variant? Både innerdörrar och ytterdörrar brukar behöva bytas ut någon gång, både av estetiska skäl och av säkerhetsskäl.

Nya dörrar kan ge en fastighet ett otroligt lyft när både färg och form passar ihop och går igen i arkitektur och inredning. Det finns många olika dörrtyper att välja mellan och ofta är det inte bara färg och form som spelar roll; även säkerhet och energieffektivitet är två viktiga faktorer att ta hänsyn till. Ta också reda på om dörren som ska bytas är av standardmått. Om den inte är det kommer man att behöva tillverka en ny dörr efter speciella mått. Mät därför upp den gamla dörren och notera även om den är höger- eller vänsterhängd. Till sin dörr ska man även välja gångjärn. Äldre hus har ofta något som kallas tappgångjärn medan nyare fastigheter har snap-in-gångjärn.

Säkerhetsdörr som ser ut som en spegeldörr

När man väljer ytterdörr till sin bostad är säkerheten väldigt viktig då man självklart vill minimera risken för inbrott. De flesta väljer en säkerhetsdörr då den minskar inbrottsrisken men även håller buller och oljud ute. En säkerhetsdörr ger även ett bättre brandskydd, något som kan bli skillnaden mellan liv och död. Ett exempel på en bra och säker dörr är ståldörren. Nu för tiden går de att få i alla möjliga färger och utföranden, anpassade efter olika tidsepoker och arkitektur. De ser ut som trädörrar men har en inre kärna av stål som står emot det mesta. Det finns till och med klassiska spegeldörrar med en inre kärna av stål som passar extra bra i sekelskifteshuset. Moderna ytterdörrar av stål har även ett isolerande hölje vilket gör dem mer energieffektiva.

Dörr anpassad efter fastighetens arkitektur

En dörr byter man inte så ofta, och det kan vara värt att investera det där lilla extra så att den passar så bra som möjligt till fastigheten och uppfyller de olika krav man har. Visst finns det säkra standarddörrar att köpa på de flesta byggvaruhus, men utseendemässigt är de ganska tråkiga. Bättre är det då att vända sig till ett företag specialiserade på både inner- och ytterdörrar och gärna också har en egen verkstad. Då kan man få en dörr i vilken färg som helst och med speciella mått och som är anpassad i design för fastighetens arkitektur; detta utan att göra avkall på säkerhet, energieffektivitet, bullerskydd och brandsäkerhet.

Vad bör man tänka på när man bygger en pool?

1 jul 2020

Drömmer du om att bygga en härlig pool hemma? De allra flesta drömmer om att kunna svalka sig i en pool på varma dagar. Det finns en hel del att tänka på och därför kan det vara bra att läsa på innan.

Under varma sommardagar är det få saker som slår att kunna svalka sig i en pool. Att då ha poolen hemma och inte behöva transportera sig långa sträckor är ännu skönare. Allt fler bygger exklusiva pooler i anslutning till sitt hus och det finns många prisvärda lösningar. Det finns allt från grävda och gjutna pooler till pooler som ställs direkt på marken. Det går också att bygga in poolen och ha uppvärmning så den går att använda året runt. Därför går det att hitta många olika lösningar oavsett om man har en stor tomt eller en mindre.

Du kan behöva tillstånd från kommunen

Ska du bygga en pool som ska grävas ned och gjutas, kaklas eller kläs med mosaik så bör du anlita ett proffs. Det kan vara värt att lägga ut lite extra pengar så du får en härligt exklusiv pool som håller länge. När det kommer till pooler så kan du behöva bygglov, marklov eller göra en anmälan till kommunen. Därför ska du alltid börja med att kontakta din kommun. Det är också ett krav att poolen ska vara barnsäker och att du bygger ett skydd för poolen så inget barn kan trilla i. Anlitar du någon så kommer företaget att hjälpa dig utforma säkerheten.

Var noga med detaljerna

Tänk igenom poolbygget noga och när du anlitar ett företag så diskutera igenom alla detaljer. Vilket djup vill du ha? Vilket material passar bäst? Ska det vara stege eller byggda trappsteg? Vill du ha ett tak som skyddar mot solen? Detaljerna är många och processen behöver få ta sin tid. När du ska fylla på vatten i poolen behöver du vara noga med att ta reda på vad som gäller i din kommun. När det kommer till kommunalt vatten så måste du i regel beställa vatten via tankbil. I vissa kommuner får du inte använda kommunalt vatten för att fylla på poolen, utan måste istället beställa det privat. Har du egen brunn kan det också vara så att du behöver tillstånd från kommunen för att fylla poolen. Däremot behöver du inte byta vatten så ofta om du har en pool med ett ordentligt rengöringsverk vilket skonar miljön.

Solen, en resurs att räkna med

26 jun 2020

Att vara ekonomisk och miljövänlig samtidigt är inte alltid lätt. Men fantastiskt när man kan använda naturens resurser och samtidigt spara mycket pengar på uppvärmningskostnader.

Idag finns det flera olika sätt att använda jordens resurser. Man kan välja bergvärme som energikälla eller utnyttja vattendrag, vindkraft och solenergi för att få det varmt och gott där hemma. Hur till exempel bergvärme påverkar vår jord är svårt att veta. Det forskas hela tiden på nya och bättre vägar där man inte tär på jordens resurser. Att kunna utnyttja jordens egen energi på ett bra och säkert sätt för både natur och människor. På så sätt kan man, så långt det är möjligt idag, försäkra sig om att ge en välmående planet till nästa generation. Något som våra barn och barnbarn kan blicka tillbaka på och känna stolthet över sina förfäder för. Att nuvarande generation tagit lärdom även om framtiden kommer att bjuda på mera nytänkande.

Den där stora gula

Något som kommit starkt de senare åren är solenergi. Det enda som händer är att man får solpaneler på taket exempelvis. Sen om det är snyggt eller inte är helt i betraktarens ögon. Men att samla energi från solens strålar tömmer inte solen på energi utan tar bara tillvara den energi som annars skulle gå förlorad. Trots panelerna får ändå jorden och alla grödor den energi som de behöver för att vårt ekosystem ska fungera. Solceller kan användas i både stort och smått. Till att ladda en telefon eller hålla igång en hel fabrik. De har redan använts under många år i andra länder längre söderut. Där har man förstås större tillgång på soltimmar under årets alla säsonger. Men även här uppe i Norden kan solceller vara ett hållbart alternativ för egen elproduktion.

Här finns pengar att tjäna

Visst är det en kostnad att investera i solceller. Men möjligheterna att få något tillbaka är stora. Dels genom en minskad elkostnad. Dessutom, om man producerar mer än vad man behöver, så kan man faktiskt sälja el och göra en liten vinst på det. Definitivt något att titta lite extra på. Så var hittar man informationen? Googla på exempelvis Solceller Helsingborg så hittar du mer information. Kom ihåg att man kan söka bidrag hos Länsstyrelsen, något man bör göra så snart man har bestämt sig för solceller. En annan detalj är att se över hemförsäkringen och se vad som gäller där.

Är det läge att sälja bostad i Sundbyberg?

8 jun 2020

Efter år av vind i seglen så börjar nu bostadsmarknaden i Stockholm att stagnera och - i vissa fall - till och med dra sig tillbaka. Där man historiskt sett kunnat spekulera i bostäder så kan man idag inte göra samma enkla resa mot en vinst. För att göra en sådan så krävs det mer ansträngning. Är det läge att sälja en bostad i Sundbyberg eller bör man avvakta?

En sak som man bör vara medveten om är att det som pågått i Stockholm är någonting unikt. I ingen annan stad har man kunnat göra så enorma vinster enbart på att bo. Förenklat så har man i Stockholm kunnat köpa en bostad i exempelvis Sundbyberg, bott i denna i något och sedan sålt den med några hundratusen kronor i vinst. I vissa fall så har man inte ens behövt bo i bostaden - det har räckt med att skriva upp sig på en nyproduktion och sedan sålt den lägenheten så fort fastigheterna färdigställts.

Att det finns bostadsmiljonärer i Stockholm säger en del om den extrema tid som varit. Men, det tiden är till viss del förbi: det kommer att ta några år innan priserna åker uppåt i samma takt igen.

Priserna idag kommer förmodligen att vara likadana i några år framåt - och i vissa fall får man nog räkna med att de sjunker. Det leder oss till frågan om det finns något värde i att sälja bostad i Sundbyberg och i syfte att göra en vinst? Det kan det definitivt göra.

Hur stor vinsten i fråga blir handlar om när du köpte. Köptes bostaden för några år sedan - säg fem år - så har du förmodligen en ganska stor vinst att hämta hem. Köptes den för något år sedan så blir den kanske inte lika hög - men det kan definitivt vara mer än tillräcklig. Idag så handlar mycket om att välja rätt mäklare. Det skiljer sig från för några år sedan då nästan att hade en vinst att göra.

Idag blir en mäklares jobb viktigare och mer avgörande i om det blir en lyckad försäljning. Rådet är således följande: ska du sälja din bostad i Sundbyberg - se till att välja rätt mäklare.

Hitta rätt mäklare i Sundbyberg

Rätt mäklare kan ge dig mer i vinst. Fel mäklare kan innebära att du säljer med förlust. Hur kan detta vara möjligt och vad ska man söka efter hos en mäklare? Det skiljer dels i kompetens mellan olika mäklare - som inom alla yrken - och i dessa tider då priserna inte stiger så sätts mäklarens kunskaper på större prov. Erfarenhet är viktigt och likaså gäller en förmåga att tänka utanför boxen.

Det senare kan illustreras av att en mäklare tar fram tydliga strategier om hur din bostad i Sundbyberg ska säljas, när den ska säljas, hur högt den ska läggas ut för och i vilka kanaler den ska exponeras och marknadsföras. Fördelen med en erfaren mäklare är även att en sådan byggt upp ett större kontaktnät. Dels kan detta visa sig i form av draghjälp från andra mäklare och dels också genom tidigare spekulanter.

Mäklaren kanske har sålt liknande objekt tidigare och därmed så kan hen också ha kvar kontaktuppgifter från dessa budgivningar. Det öppnar för en smidigare affär där det kanske inte ens behövs några öppna visningar. Sundbyberg är ett typiskt område dit många vill flytta och där många ser bostaden som sekundär i förhållande till områdets helhet och attraktionskraft.

En erfaren mäklare ger valuta för pengarna

Det kostar lite mer att välja en erfaren mäklare, men det är ofta något som lönar sig. I synnerhet i dessa mer osäkra tider så märks det skillnader mellan erfarna och färska mäklare. De senare får panik och försöker forcera fram bud - och där man försöker pressa uppdragsgivaren att acceptera lägre bud.

En erfaren mäklare håller huvudet kallt och är beredd att vänta in rätt bud. Om det så kräver nya visningar eller nya strategier spelar ingen roll.

← Äldre inlägg