Blogg

Dags att byta lås?

11 jun 2019

Är det dags att byta lås på din dörr? Varför inte byta till ett säkert lås när du ändå behöver byta ut lås och nyckel? Det finns många olika slags säkra lås numera på marknaden. Det finns allt från sedvanliga portkodslås till vanliga lås med vanlig nyckel, men med brytskydd som gör det mycket svårt för inbrottstjuvar att ta sig in. Här finns det avancerade cylinder lås som är nästan omöliga att forcera utan rätt nyckel. Vill man se till så att ingen obehörig kommer in i porten, så finns det lås med fingeravtryck så att man säkert vet att ingen obehörig tar sig in.

När du tappat nyckeln hem

Har du låst dig ute? Det händer den bäste. Så gott som alla har varit med om det, mer eller mindre i alla fall. Det är ingen fara så länge som du har en låssmed som enkelt kan ta sig in när du behöver kunna komma in i ditt eget hem. Sker det utanför kontorstid så kan du alltid få en låssmed som har jour. Då behöver du inte bekymra dig över att inte kunna komma in, även om det skulle vara mitt i natten. Smakar det så kostar det. Du får betala för missödet, men huvudsaken är ju att du kan ta dig in igen. Att blir utelåst ur sitt eget hem är inte alls särskilt kul.

När du vill säkra balkongen eller altanen

Har du tänkt på säkerheten när det gäller din balkong och altan? Många tänker sig att en inbrottstjuv ska ta sig in genom huvudingången, men så tänker sällan tjuven. Den tar sig in genom altandörrren där hon, eller han kan arbeta alldeles i fred och utan insyn på baksidan av huset. En inbrottstjuv behöver oftast några minuter på sig att bryta upp en dörr. Har man fönster nära dörren, ser de till att söndra fönstret, sticka in en arm och låsa upp dörren inifrån. De vet att de har cirka tio minuter på sig att bryta sig in. Har de väl söndrat fönstret och larmet går, ser de till att låsa upp altandörren och sedan promenera in och ta det som de lätt kan sälja till någon samvetslös hälare.

Det är inte så kul, då är det mycket bättre att säkra altandörren genom att skaffa sig ett säkert lås som endast öppnas med rätt nyckel. Läs mer om säkra lås och låssmed i Sundbyberg på: https://www.låssmedsundbyberg.nu.

Letar du efter takläggare i Bromma?

26 maj 2019

Ska du lägga om taket i ditt hus? Då kan du behöva en duktig takläggare, om det nu inte är så att du själv är duktig takläggare. Ska man lägga om sitt villatak, bör man arbeta väldigt noggrant. Att lägga om ett tak är ett arbete som innehåller flera olika delar. Det beror på att när man en gång bygger tak, sker det i felra olika led. Man börjar med att bygga takstolar, som hela taket ska vila på. Sedan lägger man en läkt, det understa materialet som man bygger tak av. Sedan bygger man ställningar och till sist lägger man själva taket. Har man valt att lägga tak av tegelpannor behöver man särskilda ställningar där teglet kan vila.

Välj rätt takläggare i Bromma

Vissa villaägare frågar sina grannar om de känner till någon duktig hantverkare. Man tänker sig att om grannarna, som antagligen har ett liknande hus som man själv äger, har haft en duktig hantverkare hos sig som man är nöjd med, och som de kan rekommendera, bör man själv bli nöjd med den hantverkaren. Men det är inte säkert att man värdesätter samma saker. Någon kanske tycker att det är viktigast att hantverkaren är billig, någon annan att det inte är så viktigt men att hantverkaren är noggrann och gör arbetet noggrant. Därför kan det vara svårt att anlita samma hantverkare även om grannarna är nöjda.

1. Kontrollera referenser och läs omdömen

Det bästa som man kan göra om man funderar på att anlita en hantverkare är att be om referenser och följa upp dem och läsa så mycket man bara kan om vad andra anser om dem. Är man riktigt osäker, kan man även kontrollera med Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om den takläggaren har anmälts. I så fall kan man välja en annan takläggare.

2. Har de F-skattsedel?

En sak som är mycket viktig att alltid kontrollera är att företaget har egen F-skattsedel. Ska man kunna dra av arbetskostnaden på Rot-avdraget måste företaget ha en F-skattsedel. Annars blir avdraget ogiltigt.

3. Ger de garantier?

Ger takläggaren garantier på sitt arbete? I så fall kan man alltid vara trygg i att de bör göra arbetet noggrant om de ger sådana garantier på sitt arbete, eftersom de garantierna bör vara inskrivna i avtalet som de gör med sina kunder. Annars är det bara tomma ord. Ger de x-antal år på taket och arbetet bör de göra det så pass bra att det bör hålla minst de antal år som det avtalas om. Läs mer om en pålitlig takläggare i Bromma på: https://www.takläggarebromma.se.

Behöver du byggstädning i Stockholm?

22 maj 2019

När man har byggt nytt eller helrenoverat en byggnad blir det mycket skräpigt och man måste ta tag i städningen efteråt, så kallad byggstäd. Det är en form av storstädning, men med den skillnaden att storstädningen gör där det bor människor, medan byggstädningen ett tom bostad eller byggnad där människor ska flytta in.

Ta in professionell städhjälp

Det handlar alltså om städning efter bygget och är nog så viktigt. Många anlitar ett erfaren byggstädare för att den nya bostaden ska vara i absolut toppskick när det är dags att flytta in den nya familjen. 

Byggstädning är mer än bara dammsugning och rengöring. Det samlas mycket byggdamm efter en renovering eller ombyggnad. Det är direkt hälsovådligt och måste omgående tas bort på ett korrekt sätt. Det är inte bara att ta fram den gamla dammsugaren och torka av lite. Det gäller att komma åt alla skrymslen och vrår med kraftiga dammsugare.

Grovstädning först

Men innan man börjar med städningen måste man forsla bort allt bråte och skräp som finns på en byggarbetsplats, oavsett vad som byggts. Det kan handla om maskiner och verktyg som använts, men även papp, skräp, masonitskivor och annat byggavfall. Grovavfallet måste såklart köras till återvinningen. Hela eller oöppnat material sparas och kan återanvändas. När området är rensat från stort skräp kan man börja med finstädningen.

Dags för finstädningen

Alla skåp och övrig förvaring rengörs noggrant på både in- och utsidan. Alla väggar och tak rengörs från byggdamm och annan smuts. Sedan är det dags för golvet att få sig en rejäl omgång. Detta görs med kraftiga industridammsugare för att verkligen få bort allt byggdamm.

Den egna städutrustningen kommer man ingen vart med så det rekommenderas att ta hjälp av en erfaren städare med kunskap av byggstädning. Det är inte roligt att flytta in i en ny bostad som är full med byggdamm och smuts. Det är inte bra för våra lungor med byggdamm. Det ska vara en bra start i det nya boendet.

Använd RUT-avdraget

Självklart är det inte gratis med en professionell flyttstädning i Stockholm. Men för privatpersoner finns det möjlighet att utnyttja RUT-avdraget på byggstädningar. Då blir det 50 % billigare när det gäller arbetskostnaden. Och eftersom det inte behövs köpas in något är det ekonomiskt fördelaktigt att använda RUT för byggstädningen. 

Vilka får använda RUT-avdraget då? Reglerna är enkla. Alla svenska medborgare över 18 år får använda det. Man kan maximalt få avdrag för 25 000 kr per år.

 

Dags förbättra ventilationen i Stockholm?

12 maj 2019

Många oroar sig för kvaliteten (eller bristen på kvalitet) på luften i storstäderna. I synnerhet gäller det storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. I många år har man märkt förhöjda blyhalter i barnens blod, vilket har oroat fler än barnens föräldrar. Överhuvudtaget är många kemikalier som ryms i våra blod, såsom flamsäkra medel, bly från avgaser från bilarna. Varje år mäter också myndigheterna syrehalten i storstädernas luft, och det skrivs om den dåliga luften som finns i storstäderna. Det som många sällan tänker på är att luften vi andas inomhus är långt sämre än den luft som vi andas in utomhus, även i storstäderna. Med tanke på det vore det på sin plats att oftare oroa sig för luften inomhus. 

Vad du kan göra

Det först som du kan göra är att ta reda på hur luften är inomhus. I din bostad är det lätt att anlita en ventileringsfirma som kommer hem till dig och mäter luften i din bostad. Tänker du på luften på arbetsplatsen är det alltid hyresvärden eller fastighetsägaren som måste göra en årlig OVK-besiktning, det vill säga en obligatorisk ventileringskontroll. Då måste fastighetsvärden åtgärda problem om det finns sådana på kontoret eller arbetsplatsen och inget som du kan göra något åt. Det enda som du kan åtgärda är den egna bostaden. Och det är nog så viktigt att se till att inomhusluften är så bra som den bara kan bli.

Viktigt för hälsan med bra luft

Det bästa för hälsan vore egentligen att vi alltid kunde andas in utomhusluft, då den är så syrerik. Det märker man om man någon gång är ute på havet en hel dag. Man är både trött på kvällen efter det, men även i längden piggare än när man endast vistas inomhus. Bäst är det förstås att kunna vistas utomhus så mycket man bara kan på dagarna, då de flesta vill sova inomhus på nätterna. Men nu är det inte alla som kan det och då bör man se till att man har så bra inomhusluft som det bar går. Det gör man genom att mäta luften inomhus med regelbundenhet. Börja med att googla "ventilation Stockholm" så att du får tag i en firma som arbetar med ventilation och kan komma ut och göra en ventilationskontroll hemma hos dig. Då får du veta vad du bör göra för att förbättre luften hemma. Kanske det är dags att skaffa nya, mer effektiva ventiler hemma?

Stora renovering av Nationalmuseet gav uppskattat resultat

30 apr 2019

Under sommaren 2014 påbörjades renoveringen av Nationalmuseet i Stockholm. En renovering som slutfördes fyra år senare och de nya lokalerna kunde invigas under sommaren 2018. Renoveringen höll sig inom budgeten på 1,3 miljarder och innefattade allt från kupolfönster, inbyggd teknik, akustikputs och fönsterrenoveringar. I och med dess storlek var renovering en av de mest komplexa renoveringar som Statens Fastighetsverk haft ansvar för.

Ny akustisk funktion

Renoveringen har utförts med flera olika funktionella, estetiska och tekniska krav. Ett krav var att skapa bättre akustik. Detta har man skapat med bland annat akustikputs på väggarna samt glastak. Kupolformade takkupor är monterade över de vackra ljusgårdarna. Dessa är i sig uppbyggda av mönster som innebär att ljuset speglas olika på stenväggarna med akustikputs. Detta skapar ett helt nytt ljus och ljud som upplevs mjukare och inte har samma efterklang som tidigare.

Ny teknik

En stor utmaning var att lösa den tekniska frågan. Det handlade främst om ventilation och klimatanläggning samtidigt som målet var att öka den totala yta som skulle kunna vara öppen för de som kommit till museet för att se dess utställningar. Här hittas även en av orsakerna till förseningarna då sprängning inte gick att utföra på alla ställen och man var istället tvungen att såga i berget.

Över 300 nya fönster

Den kanske mest iögonfallande renoveringen är att man öppnat upp fönster som tidigare varit stängda eller igenbommade. Man har valt ut totalt 331 fönster som öppnats vilket självklart skapar en betydligt större ljusmängd än annars. Oavsett var man är så ”badar” museet i ljus. Dessutom ser man omgivningen bättre som exempel det vatten som finns i närheten.

Om Nationalmuseet

Nationalmuseum ligger i Stockholm och är det största konstmuseet i landet. Här finns allt från skulpturer och tavlor till konsthantverk och designförmål från 1500-talet och framåt. Totalt finns det ca 700 000 olika föremål. Men det är inte bara föremålen som har historiska inslag utan även byggnaden som museet är beläget i.

Det ligger på Blasieholmen i Stockholm och byggdes just för att vara museum år 1866. Men museet har historiska inslag ända från 1792 vilket gör att det är ett av de äldsta konstmuseum som kan hittas i Europa.

På Wikipedia presenteras dagens museum med ”Nya Nationalmuseum” vilket speglar hur stor renovering som utförts. Här lyfter de även fram ett par av de stora förändringar som skett. Utställningsytorna har ökat till ungefär det dubbla och med ny planering kan antalet objekt tredubblas. Utöver har teknisk uppdatering skett, fönster öppnats och restaurangen fått en betydligt bättre ljudnivå. Ljudnivån och akustiken har även förbättrats med, som redan nämnts, nya glaskupoler och akustikputs på väggarna.

Så hittar du målare i Hägersten

30 apr 2019

Bor du Stockholmsområdet och behöver en målare? Ska man anlita en målare är det rätt så viktigt att hitta en som arbetar nära ens bostad. Arbetskostnaderna, som det innebär att anlita en målare, kan man alltid dra av på Rot-avdraget, däremot är materialet som målaren ska använda sig av och resekostnaderna som målaren kommer att vilja få betalt för, är inte avdragbara kostnader. Av de anledningarna är det alltid bra att försöka hitta en hantverkare som arbetar nära ens bostad.

Så hittar du målare i Hägersten

Säg att du vill hitta en målare som arbetar i Hägersten, det du behöver göra då är att googla "målare Hägersten", eller "målare Täby" och liknande om man bor i andra delar av Storstockholm. På så sätt ger Google dig förslag på alla de hantverkare som har utannonserat att de både arbetar i Hägersten och dessutom arbetar som målare. Efter det är det bara för dig att ta kontakt med några av dem och be om offert och referenser. Referenserna bör du alltid följa upp, så att du vet att du får en duktig målare som gör renoveringsarbetet till punkt och pricka såsom du önskar det. Det är nämligen en del som kan skilja åt en duktig målare från en som inte är det. Och tyvärr kan det variera en hel del på kvaliteten på arbetet mellan de olika hantverkarna.

Målare vet vad som behövs för arbetet

Vem vet bättre än en målare vad som behövs för arbetsredskap? Det är en annan stor skillnad mellan oss som är lekmän och de som är proffsiga målarna. För oss, som skulle göra arbetet själva, kan det vara lätt hänt att vi antingen köper för mycket eller för lite färg, för få penslar, inte har de rätta trasorna när vi behöver det, eller inte vet hur man arbetar med en skrapa. Dessutom tar det mer än dubbelt så lång tid att göra samma arbete som det tar för en proffsig målare.

Seriösa målare kommer på besök

Om du får tag i en seriös målare, bör de komma på kostnadsfritt besök till platsen där renoveringen ska ske innan de ger offert. På så sätt kan de ge en mer exakt offert baserat på det de ser på plats. De bör även kunna ge nöjd-kund-garanti på sitt arbete. Och ha egna ansvarsförsäkringar för sådant som kan ske på arbetsplatsen. Och givetvis, har gora referenser. Läs mer om en målare i Hägersten på: https://www.målarehägersten.nu.

Mest kända byggnaderna i Stockholm

24 apr 2019

Byggnader är det i en stad, eller land, som kan tala om landets historia. Om de får finnas kvar förstås. I krig är det många byggnader som förstörs. Senaste kriget har ju förstört ovärderliga byggnader som inte går att reparera i det nästan mytomspunna Palmyra. Där har före detta Islamiska staten förstört kulturskatter som inte går att ersätta. I Sverige har vi inte haft någor krig på 500 år, vilket har gjort att våra byggnader har får stått kvar. Självklart är människoliv också oersättliga. Människorna betyder mycket för privatpersonerna, men byggnaderna betyder mer för hela samhället och dess historia i stort.

Vilka kända byggnader finns i Stockholm?

1. Globen

Kanske Globen är den mest karaktäristiska byggnaden i Stockholm? Den runda formen har blivit signifikativ för landskapet i Stockholm. Stockholmarna själva kallar den för "golfbollen" för den vita färgens skull, kanske. Arkitekterna bakom byggnaden heter Berg Arkitektkontor AB. Globen är världens största sfäriska byggnad och invigdes för över 25 år sedan.

2. Stadshuset

Stockholms stadshus med sitt karaktäristiska torn har blivit världskänt tack vare att Nobelfestligheterna håller till just i stadshusets Blå sal där svenska kungen, drottningen, kronprinsessan och andra svenska kungligheter bjuder på Nobelmiddag. Stadshuset stod färdigt 13 juni 1923.

3. Kaknästornet

Kaknästornet är Stockholms högsta byggnad som mäter hela 170 meter i luften. De arkitekter som ritade Kaknästornet hette Hans Borgström och Bengt Lindroos. Där finns länets högst belägna café och restaurang.

4. Dramaten

Dramaten är ett av de äldsta byggnader som finns i Stockholm. Här huserar Sveriges nationalteater och grundades av svenska kungen Gustav III. Här startade den svenska teatern spelas och har sedan dess varit det svenska språkets främsta förespråkare. Det som i England pratas om Royal British (om engelska språket) sker på Dramaten i Stockholm.

Både arkitekter och byggarbetare behövs

Alla dessa byggnader har en gång haft både en och flera arkitekter och byggfirmor som gemensamt har ansvarat för uppförandet av dem. Utan arkitekter hade byggarbetarna inte haft någon aning om hur byggnaderna ska bli, men utan byggarbetare hade arkitekternas ritningar bara förblivit ritningar i en byrålåda. Båda behövs och tillsammans kan man åstadkomma historiska byggnader för eftervärlden. Här kan du läsa mer om du är intresserad av att läsa mer om byggföretag i Stockholm.

Är det dags att bygga om?

14 apr 2019

Har ni blivit fler i familjen eller fått andra behov som gör att ni behöver bygga om eller ut huset? Visste du om att även när man bygger ut – beroende på hur mycket utbyggnaden av huset påvekar resten av fasad och utseende – kan behöva bygglov innan man kan skrida till verket? Om man gör förändringar som påverkar husets konstruktion kan man behöva bygglov. Byggloven är något som man kan behöva så snart som man gör förändringar på ett hus, radhus eller någon bostad.

Varför ska man anlita arkitekt?

En arkitekt är garanten för kvalitet på hus – när man anlitar en arkitekt, vet man att en nybyggnation eller ombyggnation blir gjord med hög kvalitet. Det kan göra så att hela huset kommer att se bättre ut, blir mer harmoniskt. Det har att göra med att en arkitekt alltid räknar ut så att huset får den symmetri som behövs för att huset ska se bra ut, får rätt vinkel och inte "tippar över" åt något håll.

Arkitekten säkerställer att inte fel begås – en arkitekt är utbildad just för att kunna räkna ut alla vinklar och vrår och att huset inte belastas på fel sätt. Anlitar man en arkitekt kan man vara trygg med att man inte bygger på fel sätt. En arkitekt är någon som kan komma på nya lösningar, som man själv, som lekman inte skulle komma på. En arkitekt kan arbeta med material på nya sätt som man själv inte skulle kunna tänka ut, då de är utbildade för att ha materialkännedom.

Sända med bygglovsritningar med bygglovet

En arkitekt kan hjälpa till så att man får bygglovet lättare genom att man då kan anlita en sådan för en bygglovsritning. Det innebär att när du sänder in en ansökan om bygglov, då sänder du med en bygglovsritning som mer konkret visar stadsbyggnadskontoret i staden hur huset kommer att bli, hur tomten kommer att vara i förhållande till huset (eller tvärtom) och hur huset kommer att förändras. Istället för att man i text ska förklara hur förändringen kommer att påverka huset, eller tomten, eller fasaden, så visar bygglovsritningen hur förändringen kommer att bli. En arkitekt ser helt enkelt till att ombyggnaden blir så snyggt gjord som den bara kan bli. 

Behöver du en arkitekt i Stockholm? Om det är i Storstockholmsområdet som du behöver en arkitekt kan du googla "arkitektkontor Stockholm" så får du några kontaktuppgifter på arkitekter som arbetar i Stockholm.

Gör fint i trädgården

29 mar 2019

En vacker och välskött trädgård är en källa till njuting för alla sinnen. Men är ett stort arbete som ligger bakom en fungerande och välmående trädgård. En trädgård kräver ständig vård, allt från gräsklippning, till rensa bort kvistar och grenar, ta hand om frukt och bär med mera.

Stora träd är mycket vackra men kan orsaka mycket problem också. När de står för nära huset finns alltid en risk för att de ska rasa och orsaka stor förödelse. Stora träd kan också förstöra för andra växter i närheten. Både genom rotsystemet och genom att skugga som inte ger växterna tillräckligt med sol. Ibland stör träden också utsikt och solen som göra att trädgården blir mörk och tråkig.

När man behöver ta ner ett träd

Det är svårt för en privatperson att ta ner ett stort träd. Det är ett invecklat arbete som medför stora risker om man inte vet vad man gör. Det är inte bara att såga ner det med motorsåg. Det behövs erfarenhet och kunskap för att det ska bli bra. Alla träd är unika och det finns olika metoder för att ta ner träden på ett säkert sätt.

Det finns företag som specialiserat sig på trädfällning med utbildad och certifierad personal. I många fall måsta man klättrar upp i trädet innan fällning för att ta bort grenar för att fallet inte inte ska skada närliggande byggnader eller andra träd. Det är också väldigt viktigt att man kapar på rätt ställe för att trädet ska falla på det sätt man vill. Ibland krävs säkerhetslinor och annat för att med precision lägga trädet exakt där man vill. Det är ett absolut krav att använda godkänd säkerhetsutrustning av högsta kvalitet i arbetet.

Så det rekommenderas verkligen att man tar hjälp av en professionell arborist när man behöver ta ner stora träd i bebyggt område. Det är även skönt att få bort allt det fällda trädet bortforsat samt alla grenar och annat skräp. De kan också hjälpa till att rensa trädgården från sly och annat skräp.  

Använd RUT-avdraget på trädfällning 

Många vet inte att trädfällning i den egna trädgården ger rätt till RUT. Det innebär att man kan dra av 50% på arbetskostnaden. Man behöver vara 18 år fyllda och svensk medborgare. Man kan maximalt dra av 50 000 kronor per person och år. Det är mycket enkelt och summan dras av direkt på slutfakturan och all administration sköts av företaget.

Boka in stamspolning

20 mar 2019

Hur vet man när det är dags för en stamspolning i fastigheten? Förutom när det är man har fått stopp i avloppet så rekommenderas det vart 3-5:e år för att veta att rören är ren och fräsch och kommer att fungera i många år.

Gör man inte det med jämna mellanrum ökar risken för akuta problem och det kan bli betydligt dyrare än en stamspolning. En planerade stamspolning går ganska smidigt att genomföra. Därimot kan en akut stamspolning eller stambyte ett betydligt större projekt för alla boende.

Och en akut problem med stammar och rör kan orsaka stora vattenskador och liknande problem.

Hur vet man att man har problem?

Man ska speciellt vara uppmärksam på långsam avrinning och att det bubblar i diskhon. Frän lukt omkring avloppet likaså. Först ska man självklart försöka ta bort synliga stopp för hand som till exempel hår och matrester.

När man gjort allt man kan måste man snabbt ta kontakt med något företag som är specialiserade på avlopp och stamspolning. Och det är som sagt bråttom för att förvärra problemen och minska risken för vatten- och fuktskador.

Hur går en stamspolning till?

Det är egentligen precis som det låter, man spolar hett vatten med mycket hårt tryck med kraftiga maskiner. Stammar och rör rengörs effektivt från lösa föremål och avlagringar i form av smuts. Exakt metod är olika från fastighet till fastighet.

Spolningen sköts av en mycket krafit maskin som tas in i fastigheten. Den är mycket effektiv och tar bort all smuts och kommer åt alla ytor och rengör. Först går man ofta en rörinspektion för att veta felet bakom problemen. I vissa fall upptäcks skadade rör som inte klarar en stamspolning och dår krävs istället ett stambyte.

Fördelar med förebyggande stamspolning

Vid en stamspolning rengörs stammarna effektivt vilket gör att risken för akuta problem minskar drastiskt. Det är smuts och beläggningar som gör att små föremål och toalettpapper täpper till rören. Men man förlänger även livslängden på rören.

I de allra flesta fallen börjar en stamspolning i källaren i uppsamlingsledningen finns. Den spolas ren ut till huvudledningen. Sedan följer man ledningen uppåt i fastigheten och spolar rent rören noggrant. När stammar och ledningar är genomspolade måse man avlufta fastigheten. Oftast finns avluftningen på vinden. Då spolas allt igenom igen från avluftningen ner till uppsamlingsledningen. Ibland kan föremål eller djur fastnat i avluftningen. När alla rör är genomspolade återstår bara att ta bort eventuell lukt i fastigheten.

 

Köpa kakel – många olika alternativ

18 mar 2019

Stockholm: Ska en badrumrenovering eller köksrenovering genomföras är chansen mycket stor att ni väljer kakelplattor på väggarna. Ett hållbart, tidlöst och snyggt material som även höjer värdet på huset mer än exempelvis våtrumsmatta. Ta dig god tid att välja vilket kakel som ska användas under renoveringen och glöm inte att det finns flera olika inköpsvägar. Allt för många går enbart till en renodlad kakelfirma men både andra designstilar och prisnivåer kan hittas hos andra återförsäljare.

Ena alternativet är att åka till en välsorterad kakelhandel. Utbudet av kakel brukar vara något begränsat med fokus på de vanligaste storlekarna och modellerna. Önskas enkelt vitt kakel kan mycket väl inköp ske här. Det passar även bra om du tänkt att montera kaklet själv då det inte alltid går att köpa denna tjänst via byggfirmorna.

Stort utbud i storstäderna

Som nämnts är även ett alternativ att gå till en renodlad kakel- och klinkersfirma. I Stockholm finns dessa i nästan varje lite större stadsdel.  Fördelen ligger främst i utbudet. Här finns det största utbudet och det är lätt att få med flera små bitar hem för att testa i badrummet eller köket. Ofta har de kompletta tjänster vilket gör att man kan beställa kakel och montering på en gång. Om inte själva så genom samarbete med hantverkare i Stockholm.

Ska kakel monteras utan att det behöver skapas en tydlig och effektiv fuktspärr öppnas ytterligare ett alternativ. Gå på loppisar eller second hand-butiker och köp riktigt billigt kakel. Det finns flera webbplatser som listar var det finns loppisar i Stockholm vilket gör det enkelt att hitta dessa extra billiga inköp. Kom ihåg att kvalitén på detta kakel är av tveksam nivå. Du vet inte hur hållbart det är eller om det finns sprickor. Men det passar utmärkt om en vägg ska kaklas i uterummet där kaklets estetiska funktion är viktigare än dess funktionella.

Om du anlitar hantverkare – kom ihåg att

De flesta anlitar hantverkare för att montera det kakel som köpts in. I detta fall är det viktigt att visa upp vilket kakel som är tänkt att monteras innan offerten kan ges. Det är ju stor skillnad på om det är mönsterpassning med mosaiksmå bitar mot om det är stora klassiska vita plattor. En del hantverkare kan även kräva att porslin, kranar och annat enbart ska köpas av vissa märken. Detta eftersom de ska stå som garanti för det jobb de utför och därmed vill vara säker på att de enbart monterar produkter med god kvalité.

Kom även ihåg att du kan köpa kakel från en leverantör och anlita hantverkare från en annan. Även om de erbjuder kompletta paketlösningar så finns ingen anledning att välja detta om det finns billigare alternativ. Kontakta flera hantverkare i Stockholm och jämför vilket pris de kan erbjuda.

Så kan du också bygga en altan

15 mar 2019

Funderar du på att bygga en altan invid ditt hus? Ska du kunna utnyttja den som mest när det väl är säsong för det bölr du redan nu planera – och varför inte – bygga den? Då har du en altan på plats när det väl är dags för det. Vad är bättre än att kunna ta sin kaffekopp och sätta sig i eftermiddagssolen och dricka den ute? En altan kommer säkerligen att bli er nya favoritplats när solen börjar titta fram och värmen kommer.

Bygga en altan på markplan

Den enklaste varianten på altanbygge är den som ligger direkt på marken. Har du en plan yta, precis där du vill sitta utomhus, kan du med fördel bygga en enkel altan på den platsen. Du börjar med att markera var altanen ska vara genom att gjuta plintar där du vill ha altanen, förslagsvis fyra plintar i en kvadratisk aaltan. Sedan bygger du en "ram" kring altanen, och reglar mellan ramarna. Sedan placerar du och spikar fast träplankor över reglarna.

Bygga en altan ovan marknivån

Har du ingen plan yta intill fasaden där du önskar dig altanen, kan du alltid bygga en altan som höjer sig en bit ovanför marknivån. Det är en genast en mer komplicerad konstruktion och du kan behöva bygga en ordentlig ställning för altanen. Även här behöver du gjuta plintar som gör altanbygget stadigt. Sedan bygger du reglar och över reglarna plankor. Ligger altanen mer än 1 meter ovan marknivån bör du bygga ett staket runt altanen så att ingen trillar ner från den och skadar sig.

Bygga en altan på taket till garage

Har du ett garage invid ditt radhus, eller din villa, kan du utnyttja ytan ovanpå garaget och bygga en altan på taket till ditt garage. Du behöver tänka på att bygga så att inte altanen samlar vatten och då kan behöva rådfråga ett företag som arbetar med altaner. Bor du i Uppsala, förslagsvis, och inte känner till någon hantverkare som bygger altaner, kan du alltid googla "bygga altan Uppsala" eller skriver in den ort där du bor. Det som händer är då att Google ger dig förslag på flera sådana hantverkare som annonserar att de bygger altaner just i Uppsala – eller på den ort där du bor och har skrivit in i Googles sökruta i deras sökmotor.

Då "läser " Google av alla hantverkare som både annonserar att de jobbar med att bygga altaner och som arbetar på den ort som du har skrivit in. Här kan du till exempel läsa mer om en sådan hantverkare som bygger altaner i Uppsala på: http://www.byggaaltan.biz.

Så kan du enkelt slipa om trägolv

25 feb 2019

Är det svårt att slipa om golv? Inget är ju svårt för den som kan det. Men det är sällan som vi slipar om golv. Vi kan ju med lätthet (oftast) tapetsera eller måla om hemma, utan att det ser alldeles för amatörmässigt ut. Däremot, om man slipar om golvet själv, och får en skada på det, går det inte att lappa eller laga ett golv så att det inte syns att det är skadat av en golvslip. Då är man så illa tvungen att lägga om hela golvet. Då är det bäst att anlita en hantverkare som utför golvlipningen åt en.

Skillnad mot att själv slipa om sitt golv

Skulle man själv slipa om sitt golv kan det ta flera dagar innan man är klar, framför allt om man inte har någon slipmaskin hemma. Det som skulle ta en amatör att slipa om ett helt golv, går på några timmar för en professionell golvslipare. Dessutom är det minsann svårt att gå tag i en golvslipmaskin. Anlitar du en hantverkare har de egna golvslipmaskiner som de kan använda. De är oftast dammsugande golvslipmaskiner som suger upp allt fint damm som kommer när man slipar om golv. På så sätt slipper de som bor i huset, få i sig av det fina dammet.

Efteråt behandla med passande medel

Efter att man har slipat golvet är det viktigt att behandla golvet med något medel som passar till just den träsort, eller det träslag som golvet är tillverkat av. Ett trägolv som är lagt i ek, i parkett, blir finast att behandla med hårdvax. Då ser man parkettens olika trästavar och ådringar på träet som bäst. Har man ett trägolv i köket, till exempel lagt i tiljor (breda plankor) är det bäst att behandla det med lack, som skyddar bäst trägolvet mot spill. Man kan även olja in ett trägolv, med pigment, så får man en önskvärd färg på trägolvet. Just behandlignen efter golvslipningen är mycket viktig då behandlingen gör att trägolvet håller så mycket längre. Dessutom blir golvet extra känsligt efter att man har slipat det, då man har tagit fram en ny yta på trägolvet. Ser man till att behandla det med rätt behandlingsmedel så kan det hålla i 50-60 år till.

Om du bor i Uppsala och behöver få ditt trägolv slipat kan du anlita en hantverkare som kommer hem till dig och slipar om det på endast några timmar. Läs mer om golvslipning i Uppsala på: http://www.golvslipninguppsala.nu.

Ska du renovera fönster eller byta dem?

16 feb 2019

Om du har äldre fönster som du ser behöver renovering och ommålning, finsn det några olika alternativ. Vill du göra det miljövänliga, kan du alltid ta ur fönster, avlägsna all målarfärg och ta bort om du har skadade träkarmar eller skadade och ruttna fönsterbågar. Sedan kan du ersätta dem med friskt trämaterial som stärker fönster på nytt. När du väl har byggt med nytt material, kan du sedan måla dem i valfri färg och sedan isolera dem. Det är bland det allra mest miljövänliga som du kan göra. Vill du, eller känner dig osäker om du kan renovera fönster, kan du i stället köpa nya. Då kommer leverantören av de nya fönster och monterar dem där du vill ha dem.

Anlita en fönsterleverantör

Om du hellre känner för att köpa helt nya fönster kan du börja med att googla "byta fönster Stockholm", eller "fönsterbyte Göteborg" så att du kan få alternativ av Google på fönstertillverkare som arbetar i Stockholm eller i Göteborg. Sedan är det bara att ta kontakt, be om offert och referenser – det är viktigt, och sedan bestämma dig för vilka slags fönster som är bäst i din villa. Här finns flera olika funktioner att välja mellan. Så beroende på vilka behov som du har, kan du vilja skaffa fönster med de olika alternativen.

1. Inbrottsskyddade fönster

Att söndra fönster och ta sig in genom att få in en arm genom fönstret och öppna det, eller öppna en dörr är det allra snabbaste sättet att ta sig in för en inbrottstjuv. Därför ska man som villaägare se till att villafönster är inbrottssäkrade. Inbrottsskyddade fönster är sådana som inte går sönder vid åverkan på dem och inbrottstjuven kommer inte in genom fönstret.

2. Solskyddande fönster

Det finns fönster som skyddar mot skadliga UV-strålar. Här kan man välja fönster som mörknar allt eftersom solen ligger på fönster. I stället för att värma fönster och luften innanför i rummet, håller de solskyddande fönster värmen utanför, och man får gå och lägga sig i ett svalt sovrum.

3. Energifönster

På samma isolerande sätt finns det fönster som isolerar huset från att låta kylan tränga in genom fönster. Dessa Energifönster, isolerar även från buller, så bor man nära en motorväg kan man skaffa sig isolerande fönster mot både buller och inbrott. 

4. Självtvättande fönster

Vill man, kan man skaffa sig nästan självtvättande fönster så att du slipper tvätta fönster så ofta. Dessa självtvättande fönster har en yta på utsidan där smutsen inte fastnar så lätt. Regnar eller snöar det sedan, faller smutsen av fönster.

5. Underhållsfria fönster

Man kan även skaffa sig underhållsfria fönster. Då har de aliminium på utsidan och träkarmar på insidan. Här kan du läsa mer om underhållsfria fönster, självtvättande fönster, Energifönster, solskyddande fönster och inbrottsskyddande fönster på: http://www.bytafönster.biz.

Så blir du din egen elproducent

8 feb 2019

Den som väljer att bli miljövänlig och vill se till så att klimatet inte löper amok och blir tokhet, kan med fördel installera solceller på sitt villatak. Gör du så, ser du till att bli din egen elproducent och att du inte ska behöva betala för elen i framtiden. I stället kan du sälja den el som dina solceller producerar, och energin till din elproduktion är gratis och tar inte slut, inom de närmaste miljonerna åren(?). 

Du får en ren el, som inte ger ifrån sig växthusgaser, som inte åstadkommer en global uppvärmning och du kan sova på nätterna med gott samvete. Dessutom gör du din villa ännu mer attraktiv, då de som kan komma att vilja köpa ditt hus, kommer att kunna räkna med lägre elpriser i sitt kommande hus, det vill säga ditt.

Så kommer solcellerna att fungera

När en elektriker installerar solcellerna på ditt villatak, kommer hon eller han att komma ut med solcellerna till dig. Sedan ger hon eller han sig upp på ditt villatak, monterar fast solcellerna på taket och installerar en växelströmslåda i din villa. Den ser till att fördela den elektricitet som solen ger via solcellerna in i ditt hus, precis på samma sätt som när du får elen via det allmänna nätet som du har haft tidigare.

När du sedan får överloppsel, som till exempel udner somrarna, kommer du att kunna sälja el till det allmänna nätet som finns i ditt grannområde. Om du får för lite el, som till exempel under vintrarna, kommer du säkerligen att behöva köpa in extra el från samma nät.

Anlita elektriker i Helsingborg

När den dagen kommer att du vill installera solceller på ditt villatak, är det dags att anlita en elektriker som arbetar nära dig. Bor du i till exempel Helsingborg är det bara att googla "elektriker Helsingborg" så får du fatt i några som kan komma hem till dig och installera dina solceller på ditt villatak. Anlita en som har de rätta kunskaperna om installationer av solceller och växelström och som kan montera fast solcellerna i din villa.

Välj helst någon som är medlemmar i EIO, som står för Elktriska installatörsorganisationen, som är medlemmar i R-företagen och står för kvalitet, etik och moral, som kan styrsystem såsom Creston, Fibaro eller Zensehome. Det innebär att de har kunskaper om hur till exempel "smarta hus" fungerar och kan KNX-system för hus som kan styras från distans. Läs mer om dessa system här.

← Äldre inlägg