Blogg

Dags att byta fönster?

15 sep 2020

Måste alltid allting vara nytt? Är det inte bättre att tänka klimatsmart och hållbart? Försök att återbruka och återanvända och ta väl hand om det du redan äger och har. Ta väl hand om ditt hem.

Under många år har nya saker varit en status och det har handlat om att vara den som har det senaste, äger det flashigaste och hela tiden köper nytt. Nyaste bilen vinner, snyggaste frun vinner, flest barn vinner och alla ska ha det senaste och dyraste i klädväg. Tack och lov börjar samhället svänga och agera mer hållbart. Vi återgår till att ta hand om det vi redan äger och har. Att lappa favoritkläderna och köpa saker begagnat. När du tar hand om ditt hus ska du tänka likadant. Börjar det se slitet ut kring era fönster eller är det rentav så att ni har problem med tätning och ventilation? Istället för att alltid tänka att ni måste köpa nya fönster, tänk på att de troligen går att renovera befintliga fönster.

Fönsterrenovering - en hållbar lösning

Ofta är stommen i fönstret riktigt bra och tål att renoveras både en och ett par gånger. Kontakta en firma som är duktiga på just fönsterrenovering och låt dem besiktiga och göra en bedömning av just era förutsättningar. I de allra flesta fall är det både smartare och lönsamt att renovera istället för att byta. Ett renoveringsprojekt pågår under en viss period på ert hus - kanske en längre tid än ett snabbt fönsterbyte. Men ni blir inte utan fönster, utan renoveringen kan ske på plats. Kanske gör ni om tvåglasfönster till treglasfönster. Kanske förbättrar ni ventilation och tätning samtidigt som hantverkarna genomför målning och en allmän ansiktslyftning. Här kan ni passa på att byta färg eller lägga till snickarglädje.

Energibesparande och miljövänligt

När befintliga trästommar för fönstren kan behållas behöver inte fler träd sätta livet till och ni behöver inte måttbeställa helt nya fönster, vilket är något som annars kan bli kostsamt. Alternativet är att köpa standardfönster och anpassa huset vilket sällan blir lika snyggt som ursprungliga planerna. Stora delar av de ursprungliga fönstren kan ofta återanvändas bara de får ett ansiktslyft och kanske lite ny tätning. Dessutom kan du välja att byta glas till sådana som är mer energibesparande och miljövänliga. De nya glasen gör nämligen att mindre värme sipprar ut och in så det blir en behagligare och en jämnare inomhustemperatur året om. På så vis sparar ni in på el- och energikostnader. Läs mer om fönsterrenovering på denna sida: https://www.fönsterrenoveringstockholm.nu

Få hjälp av en låssmed i Kungsholmen

26 jul 2020

Att tappa nyckeln eller att låsa dig ute är en mardröm, och något som du inte kan hantera själv. När det händer behöver du hjälp av en låssmed i Kungsholmen.

Att låsa sig ute är något som vi alla säkert har gjort en gång i livet. Att stå där utan nycklarna är något som ingen vill uppleva. Paniken stiger och du kommer inte in i huset. Du har då två alternativ, den första är att försöka ta dig in i ditt egna hus - men förhoppningsvis är det säkert nog så du inte kan göra det. Det andra alternativet är att kontakta en låssmed i Kungsholmen - om du bor i trakterna, annars kan du göra en sökning online. Det är alltid värt att ha några nummer sparade i mobilen så när olyckan är framme är det bara att ta upp telefonen och ringa. Du vill heller inte ringa den första bästa låssmeden, för det finns faktiskt oseriösa som är där för att lura kunder. Så kontrollera firman innan du kallar ut någon, och be alltid om ett pris.

Få hjälp dygnet runt

En låssmed finns inte bara tillgänglig måndag-fredag mellan 8-5, utan finns där för dig dygnet runt. Att låsa sig ute är något som kan hända närsomhelst, och finns det något mer skrämmande att inte komma in mitt i natten? En låssmed har jour dygnet runt, vilket betyder att det finns alltid någon att svara på ditt samtal. Alla seriösa företag borde erbjuda jour, men det är alltid värt att kolla upp det så du har någon att kontakta vid behov. En låssmed kan ofta vara hos dig inom 20-30 minuter så du slipper att stå ute och vänta mitt i natten. Många professionella firmor arbetar även tillsammans med polisen och SOS-alarm.

Öka säkerheten med kodlås

En låssmed kan hjälpa dig med mer än bara när du har tappat eller låst in dina nycklar - de kan även hjälpa dig att göra ditt hus säkrare. Säkerheten för både ditt hem och kontor är otroligt viktigt. Du vill inte riskera något med varken anställda eller familj. En låssmed kan hjälpa dig att öka säkerheten i ditt hem genom att installera ett kodlås. Det är perfekt för dig som antingen glömmer att låsa dörren själv, eller om du har någon i familjen som gör det. Inte enbart kan du få ett kodlås på din dörr, men även på dina fönster. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.låssmedkungsholmen.nu

Förbered för laddning av elbil där du bor

23 jul 2020

Skulle du vilja ladda din elbil över natten? Hur ser möjligheterna ut i just din förening? Hur går laddning av elbil till och vilka saker är viktiga att tänka på? Några goda råd kommer här.

Nu när andelen elfordon ökar världen över så har diskussionen om en laddningsinfrastruktur kommit igång. Det måste vara enkelt och lättillgängligt att ladda sin bil. Det är bara att jämföra med hur tätt det var mellan bensinstationerna för 30 eller 40 år sedan! Den tidens bilar behövde tankas ofta och även olja och vatten behövde kontrolleras när man körde längre sträckor. Så är det förvisso inte längre, men vi förväntar oss idag att det inte ska vara alltför långt mellan laddstolparna. Faktum är att Estland var först i världen med ett rikstäckande nät. Det var på plats redan 2009. I bland annat Amsterdam satsar man nu ambitiöst på att nå nollutsläpp vid 2025, delvis genom att se till att elbilar inte behöver köra långt i jakten på elektricitet.

Planer för ditt område

Nu när många pendlar med elbil så kommer också krav på bättre batterier, självförsörjande laddningsstationer och möjligheten att ladda bilen under körning på smarta vägar. Be din styrelse att ta kontakt med kommunen för att se vad som är på gång och om det går att få bidrag där du bor. Att ordna laddstolpe till bostadsrättsföreningen är idag värdefullt, men är såklart också en investering. Ta kontakt med någon som har erfarenhet av att hjälpa flerbostadshus med detta. Det är nämligen ett och annat som ska redas ut; vilken typ av el blir det fråga om? Hur ska den dras? Var är det smartast att placera uttaget? Självklart ska föreningen ta hjälp av en behörig montör - denne brukar också göra en första gratis besiktning. I många fall kopplas sedan hanteringen av laddningsstationen till en app för bokning, betalning och information.

Framtida planer

Det finns mycket en bostadsrättsförening kan göra för sina medlemmar när det gäller transporter. Att erbjuda plats för cyklar, motorcyklar och bilar är ofta en självklarhet. En annan lösning är att koppla sig till en prenumerationstjänst eller en bilpool. Det kan vara lämpligt om det är ont om plats eller om du bor väldigt centralt och har tillgång till kollektivtrafik. Många tycker det är bekymmersfritt att inte äga en egen bil utan istället dela fordon med andra. Då är det möjligt att välja de transportmedel som passar bäst vid olika tillfällen.

Detta kan du göra inför badrumsrenoveringen

21 jul 2020

Bastu, badkar eller byrå? Kakel, klinker eller keramik? Hur vill du ha det i ditt badrum? Funktion och wow-känsla kan samsas. Här är några saker att tänka på innan renoveringen går igång.

En uppdatering av våtutrymmena hemma brukar kräva en rätt bra budget. Tvättstuga, badrum, kök eller gästtoalett bjuder alla på särskilda utmaningar. Tänk smart och planera noga innan du börjar knacka ner kakelväggar eller lyfta ut bidé och toalettstol. Börja med att tänka stort och kreativt, var öppen för tokiga idéer, surfa på sociala medier, besök butikerna och bläddra i katalogerna. Balansgången du ska försöka klara är att förverkliga drömmar och idéer men samtidigt hålla dig rimlig, både praktiskt och ekonomiskt.

Läs ritningar

Alla som sysslar med renovering, förstår en arkitektritning. Lär dig det du också. På en skiss ser du badrummet från ovan och får en bild av vad som får plats. Om du offrar badkaret får du plats med både dusch och toalett på samma vägg. Den här vägen kan du lära dig vad vattnet kommer in och går ut. Det är dyrt och krångligt att flytta handfatet till en annan väg än tidigare, för då måste rören ledas om. Eller kanske löser det en massa problem och är värt det? Samma sak med el. Vanligtvis har du inte el i duschen eller vid badkaret, eller hur? Men att ha el vid en bänk där rakapparat och hårtork förvaras är rimligt. Inte minst om det hänger en spegel på väggen.

Internationell inspiration

Kolla gärna hur det ser ut i olika länder, för olika typer av hus och lägenheter. I Finland är bastun given, i Sverige är den inte riktigt lika het. Bidén är kanske på väg tillbaka. Om du har gott om plats kan den vara något att fundera över. Och om du delar din bostad med man och söner. Synen på badrum har ändrats genom historien också. Om du har ett tidstypiskt hem är det rimligt att badrummet renoveras så det passar i stilen. Å andra sidan, att helt bryta med en annan stil kan vara helt rätt.

Vem får uppdraget?

När du har fått en uppfattning om vilka möjligheter du har, praktiskt, ekonomiskt och tekniskt, så är det läge att ta in offerter. Satsa på åtminstone tre stycken. Ju bättre förberedd du är, desto smidigare blir det för dig att välja. Det är en klar fördel att låta lite påläst och uttrycka att du vet vad du talar om. Vi tipsar att läsa mer om badrumsrenovering på denna webbsida: https://www.badrumsrenoveringsollentuna.se/

Snygga och säkra ståldörrar

20 jul 2020

Funderar ni på att byta er ytterdörr till en säkrare och snyggare variant? Både innerdörrar och ytterdörrar brukar behöva bytas ut någon gång, både av estetiska skäl och av säkerhetsskäl.

Nya dörrar kan ge en fastighet ett otroligt lyft när både färg och form passar ihop och går igen i arkitektur och inredning. Det finns många olika dörrtyper att välja mellan och ofta är det inte bara färg och form som spelar roll; även säkerhet och energieffektivitet är två viktiga faktorer att ta hänsyn till. Ta också reda på om dörren som ska bytas är av standardmått. Om den inte är det kommer man att behöva tillverka en ny dörr efter speciella mått. Mät därför upp den gamla dörren och notera även om den är höger- eller vänsterhängd. Till sin dörr ska man även välja gångjärn. Äldre hus har ofta något som kallas tappgångjärn medan nyare fastigheter har snap-in-gångjärn.

Säkerhetsdörr som ser ut som en spegeldörr

När man väljer ytterdörr till sin bostad är säkerheten väldigt viktig då man självklart vill minimera risken för inbrott. De flesta väljer en säkerhetsdörr då den minskar inbrottsrisken men även håller buller och oljud ute. En säkerhetsdörr ger även ett bättre brandskydd, något som kan bli skillnaden mellan liv och död. Ett exempel på en bra och säker dörr är ståldörren. Nu för tiden går de att få i alla möjliga färger och utföranden, anpassade efter olika tidsepoker och arkitektur. De ser ut som trädörrar men har en inre kärna av stål som står emot det mesta. Det finns till och med klassiska spegeldörrar med en inre kärna av stål som passar extra bra i sekelskifteshuset. Moderna ytterdörrar av stål har även ett isolerande hölje vilket gör dem mer energieffektiva.

Dörr anpassad efter fastighetens arkitektur

En dörr byter man inte så ofta, och det kan vara värt att investera det där lilla extra så att den passar så bra som möjligt till fastigheten och uppfyller de olika krav man har. Visst finns det säkra standarddörrar att köpa på de flesta byggvaruhus, men utseendemässigt är de ganska tråkiga. Bättre är det då att vända sig till ett företag specialiserade på både inner- och ytterdörrar och gärna också har en egen verkstad. Då kan man få en dörr i vilken färg som helst och med speciella mått och som är anpassad i design för fastighetens arkitektur; detta utan att göra avkall på säkerhet, energieffektivitet, bullerskydd och brandsäkerhet.

Vad bör man tänka på när man bygger en pool?

1 jul 2020

Drömmer du om att bygga en härlig pool hemma? De allra flesta drömmer om att kunna svalka sig i en pool på varma dagar. Det finns en hel del att tänka på och därför kan det vara bra att läsa på innan.

Under varma sommardagar är det få saker som slår att kunna svalka sig i en pool. Att då ha poolen hemma och inte behöva transportera sig långa sträckor är ännu skönare. Allt fler bygger exklusiva pooler i anslutning till sitt hus och det finns många prisvärda lösningar. Det finns allt från grävda och gjutna pooler till pooler som ställs direkt på marken. Det går också att bygga in poolen och ha uppvärmning så den går att använda året runt. Därför går det att hitta många olika lösningar oavsett om man har en stor tomt eller en mindre.

Du kan behöva tillstånd från kommunen

Ska du bygga en pool som ska grävas ned och gjutas, kaklas eller kläs med mosaik så bör du anlita ett proffs. Det kan vara värt att lägga ut lite extra pengar så du får en härligt exklusiv pool som håller länge. När det kommer till pooler så kan du behöva bygglov, marklov eller göra en anmälan till kommunen. Därför ska du alltid börja med att kontakta din kommun. Det är också ett krav att poolen ska vara barnsäker och att du bygger ett skydd för poolen så inget barn kan trilla i. Anlitar du någon så kommer företaget att hjälpa dig utforma säkerheten.

Var noga med detaljerna

Tänk igenom poolbygget noga och när du anlitar ett företag så diskutera igenom alla detaljer. Vilket djup vill du ha? Vilket material passar bäst? Ska det vara stege eller byggda trappsteg? Vill du ha ett tak som skyddar mot solen? Detaljerna är många och processen behöver få ta sin tid. När du ska fylla på vatten i poolen behöver du vara noga med att ta reda på vad som gäller i din kommun. När det kommer till kommunalt vatten så måste du i regel beställa vatten via tankbil. I vissa kommuner får du inte använda kommunalt vatten för att fylla på poolen, utan måste istället beställa det privat. Har du egen brunn kan det också vara så att du behöver tillstånd från kommunen för att fylla poolen. Däremot behöver du inte byta vatten så ofta om du har en pool med ett ordentligt rengöringsverk vilket skonar miljön.

Solen, en resurs att räkna med

26 jun 2020

Att vara ekonomisk och miljövänlig samtidigt är inte alltid lätt. Men fantastiskt när man kan använda naturens resurser och samtidigt spara mycket pengar på uppvärmningskostnader.

Idag finns det flera olika sätt att använda jordens resurser. Man kan välja bergvärme som energikälla eller utnyttja vattendrag, vindkraft och solenergi för att få det varmt och gott där hemma. Hur till exempel bergvärme påverkar vår jord är svårt att veta. Det forskas hela tiden på nya och bättre vägar där man inte tär på jordens resurser. Att kunna utnyttja jordens egen energi på ett bra och säkert sätt för både natur och människor. På så sätt kan man, så långt det är möjligt idag, försäkra sig om att ge en välmående planet till nästa generation. Något som våra barn och barnbarn kan blicka tillbaka på och känna stolthet över sina förfäder för. Att nuvarande generation tagit lärdom även om framtiden kommer att bjuda på mera nytänkande.

Den där stora gula

Något som kommit starkt de senare åren är solenergi. Det enda som händer är att man får solpaneler på taket exempelvis. Sen om det är snyggt eller inte är helt i betraktarens ögon. Men att samla energi från solens strålar tömmer inte solen på energi utan tar bara tillvara den energi som annars skulle gå förlorad. Trots panelerna får ändå jorden och alla grödor den energi som de behöver för att vårt ekosystem ska fungera. Solceller kan användas i både stort och smått. Till att ladda en telefon eller hålla igång en hel fabrik. De har redan använts under många år i andra länder längre söderut. Där har man förstås större tillgång på soltimmar under årets alla säsonger. Men även här uppe i Norden kan solceller vara ett hållbart alternativ för egen elproduktion.

Här finns pengar att tjäna

Visst är det en kostnad att investera i solceller. Men möjligheterna att få något tillbaka är stora. Dels genom en minskad elkostnad. Dessutom, om man producerar mer än vad man behöver, så kan man faktiskt sälja el och göra en liten vinst på det. Definitivt något att titta lite extra på. Så var hittar man informationen? Googla på exempelvis Solceller Helsingborg så hittar du mer information. Kom ihåg att man kan söka bidrag hos Länsstyrelsen, något man bör göra så snart man har bestämt sig för solceller. En annan detalj är att se över hemförsäkringen och se vad som gäller där.

Är det läge att sälja bostad i Sundbyberg?

8 jun 2020

Efter år av vind i seglen så börjar nu bostadsmarknaden i Stockholm att stagnera och - i vissa fall - till och med dra sig tillbaka. Där man historiskt sett kunnat spekulera i bostäder så kan man idag inte göra samma enkla resa mot en vinst. För att göra en sådan så krävs det mer ansträngning. Är det läge att sälja en bostad i Sundbyberg eller bör man avvakta?

En sak som man bör vara medveten om är att det som pågått i Stockholm är någonting unikt. I ingen annan stad har man kunnat göra så enorma vinster enbart på att bo. Förenklat så har man i Stockholm kunnat köpa en bostad i exempelvis Sundbyberg, bott i denna i något och sedan sålt den med några hundratusen kronor i vinst. I vissa fall så har man inte ens behövt bo i bostaden - det har räckt med att skriva upp sig på en nyproduktion och sedan sålt den lägenheten så fort fastigheterna färdigställts.

Att det finns bostadsmiljonärer i Stockholm säger en del om den extrema tid som varit. Men, det tiden är till viss del förbi: det kommer att ta några år innan priserna åker uppåt i samma takt igen.

Priserna idag kommer förmodligen att vara likadana i några år framåt - och i vissa fall får man nog räkna med att de sjunker. Det leder oss till frågan om det finns något värde i att sälja bostad i Sundbyberg och i syfte att göra en vinst? Det kan det definitivt göra.

Hur stor vinsten i fråga blir handlar om när du köpte. Köptes bostaden för några år sedan - säg fem år - så har du förmodligen en ganska stor vinst att hämta hem. Köptes den för något år sedan så blir den kanske inte lika hög - men det kan definitivt vara mer än tillräcklig. Idag så handlar mycket om att välja rätt mäklare. Det skiljer sig från för några år sedan då nästan att hade en vinst att göra.

Idag blir en mäklares jobb viktigare och mer avgörande i om det blir en lyckad försäljning. Rådet är således följande: ska du sälja din bostad i Sundbyberg - se till att välja rätt mäklare.

Hitta rätt mäklare i Sundbyberg

Rätt mäklare kan ge dig mer i vinst. Fel mäklare kan innebära att du säljer med förlust. Hur kan detta vara möjligt och vad ska man söka efter hos en mäklare? Det skiljer dels i kompetens mellan olika mäklare - som inom alla yrken - och i dessa tider då priserna inte stiger så sätts mäklarens kunskaper på större prov. Erfarenhet är viktigt och likaså gäller en förmåga att tänka utanför boxen.

Det senare kan illustreras av att en mäklare tar fram tydliga strategier om hur din bostad i Sundbyberg ska säljas, när den ska säljas, hur högt den ska läggas ut för och i vilka kanaler den ska exponeras och marknadsföras. Fördelen med en erfaren mäklare är även att en sådan byggt upp ett större kontaktnät. Dels kan detta visa sig i form av draghjälp från andra mäklare och dels också genom tidigare spekulanter.

Mäklaren kanske har sålt liknande objekt tidigare och därmed så kan hen också ha kvar kontaktuppgifter från dessa budgivningar. Det öppnar för en smidigare affär där det kanske inte ens behövs några öppna visningar. Sundbyberg är ett typiskt område dit många vill flytta och där många ser bostaden som sekundär i förhållande till områdets helhet och attraktionskraft.

En erfaren mäklare ger valuta för pengarna

Det kostar lite mer att välja en erfaren mäklare, men det är ofta något som lönar sig. I synnerhet i dessa mer osäkra tider så märks det skillnader mellan erfarna och färska mäklare. De senare får panik och försöker forcera fram bud - och där man försöker pressa uppdragsgivaren att acceptera lägre bud.

En erfaren mäklare håller huvudet kallt och är beredd att vänta in rätt bud. Om det så kräver nya visningar eller nya strategier spelar ingen roll.

Hur snabbt sprider sig branden från grannen in till min lägenhet?

6 jun 2020

När det börjar brinna i ett flerbostadshus lyder andra rekommendationer än om det börjar brinna i exempelvis en villa. Vad man ska ta sig till beror ofta vart branden befinner sig.

När en brand väl sätter fart så kan det gå fort, riktigt fort. Hur fort det sprider sig beror ofta på hur väl byggnaden är brandisolerad, men också på hur man väljer att agera när branden väl är igång. Man brukar generellt gå efter RVLS-principen: rädda, varna, larma och släck. Men att släcka en eld, eller undvika att den sprids kan också innebära att man räddar någon. På så vis behövs alltså en större medvetenhet än ovanstående fyra ord för att minimera spridningen av eldens skador.

Brinner det i grannens lägenhet?

Om det brinner i grannens lägenhet eller i trappuppgången kan den första instinktiva tanken vara att lämna lägenhetshuset. Men så ska man inte bära sig åt. Om det brinner i grannens lägenhet och rök finns i trappuppgången ska man hålla sin lägenhetsdörr stängd. Det tar normalt sätt mellan 30–60 minuter för elden eller röken att sprida sig in till ens lägenhet från grannens. Stanna alltså inne och ring 112, på så vis får räddningstjänsten reda på att man befinner sig i sin lägenhet. Man bör sedan ställa sig vid ett fönster eller på en balkong så att räddningstjänsten kan se en. Viktigt här är alltså att undvika att gå ut ur lägenheten. Är trapphuset rökfyllt kan det räcka med några andetag för att man ska bli medvetslös. Om det brinner i ens egna lägenhet råder helt andra rekommendationer.

Brinner det i din egen lägenhet?

Brinner det i ens egna lägenhet så är förmodligen den instinktiva första tanken att ta sig ut så fort som möjligt. I detta fall ska man, till skillnad mot det förra fallet, följa sin instinkt och lämna lägenheten. Innan man lämnar lägenheten är det viktigt att stänga dörren för att inte rök och eld ska få spridning. Därefter bör man direkt ringa 112. Börjar det brinna i ens lägenhet så är det alltså viktigt att alla tar sig ut så fort som möjligt. Därför bör också alla i huset vara väl medvetna om detta. Därför bör man se till att alla vet vad de ska göra om det börjar brinna. Diskutera också vad ni ska göra om det börjar brinna i en annan lägenhet och det finns rök i trappuppgången. Läs mer om hur du kan säkra din lägenhet på denna hemsida: https://www.brandtätning.net

Vad en mäklare kan hjälpa till med

4 jun 2020

Varför ska man anlita en mäklare och vad är det som man kan få hjälp med? Anlitas en mäklare enbart vid försäljning av fastigheter eller finns det något annat som de också kan hjälpa till med?

När man tänker på en mäklare så tänker man nog oftast på den hjälp som man kan få vid försäljning av fastigheter som lägenheter, hus, industrifastigheter, tomter med mera. Och det är också merparten av det arbete som en mäklare utför. Fast det är inte enbart själva försäljningen som mäklare hjälper till med idag utan många kan även hjälpa till med rekommendationer gällande upp-putsning, städning och homestyling av fastigheten. Allt för att kunna få ett så bra försäljningspris som möjligt. Och ibland kan det vara små medel som gör en stor skillnad.

Mäklaren kan även se till att det tas mycket bra bilder som kan läggas ut i annonsen för ökat intresse hos köparna. Men en mäklare kan även hjälpa till efter en försäljning, som med rekommendationer och förslag då en eventuell vinst ska beskattas. Och för en köpare så kan mäklaren hjälpa till med bankkontakter, för enkel och snabb bedömning och låneutbetalning. Det kan även hända att man anlitar en mäklare för värdering under ett ägande, om man vet med sig att fastigheten har ökat i värde och man kanske vill höja sitt bostadslån eller lägga om befintliga lån till lägre ränta.

Om man vill sälja själv

Det händer att en säljare väljer att sälja sitt hus själv, utan att anlita en mäklare. Och det finns pengar att spara på mäklarens arvode. Men det kan också vara svårt att sälja sitt hus själv då man ofta är känslomässigt engagerad i bostaden, det kan vara svårt att vara objektiv. Men vill man ändå sälja själv så kan man antingen anlita en mäklare enbart för avtalsskrivningen, eller så kan man själv införskaffa formulär för detta.

Varför man anlitar en mäklare

Som privatperson kan det vara en snårig djungel att ta sig igenom när man ska sälja sin bostad. En mäklare har inte bara en titel utan även en utbildning för att kunna hantera bostadsförsäljningar på ett korrekt sätt. Många köpare vill inte heller köpa bostäder av en privatperson, då även köparen får mycket stöd och råd av mäklaren. Såväl före som under och efter köpet. Allt detta får man ta i beaktande om man funderar på att sälja själv.

Borttappad nyckel är ett borttappat lås

24 maj 2020

En borttappad nyckel kanske inte känns som en stor sak. Det kanske det inte heller är så länge nyckeln går till en cykel eller ett förråd. Men en borttappad hemnyckel kräver lite mer eftertanke.

Nycklar är en stor del av vår vardag. Nästan alla människor använder sig av minst en nyckel per dag och ofta flera gånger om dagen. Tänk på det själv – det är nästan skrämmande mycket i våra liv som är beroende av nycklar. Du har en till hemmet, cykeln, bilen, förrådet, tvättstugan, jobbet, brevlådan, ja listan kan säkert bli längre än så för många av oss. Med så många nycklar är det nästan helt säkert att vi någon gång kommer att tappa bort minst en av dem. Det kanske inte är hela världen om vi slarvar bort nyckeln till tvättstugan – ofta kan bostads- eller hyresrättsföreningen ordna fram en ny ganska så snabbt. Att bli av med cykelnyckeln är störigt men det går ju ofta att klippa upp låset ändå. Värre är det med en hemnyckel.

Otrygg i hemmets trygga vrå

Att stå utanför dörren och inte hitta nycklarna för att kunna ta sig in är ren och skär ångest. I bästa fall har man råkat glömma dem i bilen eller på jobbet. Men vad händer om man har letat överallt och de inte finns någonstans? Ja, för det första så kommer du ju inte in i ditt hem. Kanske har du delat ut någon extranyckel till grannen och kan lösa det på så sätt. Skönt, men det känns nog fortfarande lite olustigt. Förmodligen så har du tappat nyckeln på något helt vanligt ställe där ingen såg det hända. Det är det mest vanliga och det mest troliga. Men så lätt ska man inte ta på det.

Risk för inbrott

I våra bostäder har vi ofta mycket saker av värde – både av sentimentalt och ekonomiskt sådant. Vi vet ju att inbrott tyvärr sker hela tiden. Det är ett av de vanligaste brotten som begås i Sverige. En borttappad nyckel kan i värsta fall vara en stulen sådan. Därför är det att rekommendera att byta lås till hemmet om du tappar bort din hemnyckel, trots att du har en extranyckel. Det viktigaste är inte endast att du kommer in i ditt hem, utan även att inte någon annan gör det. När du tappat bort en hemnyckel, byt då ut låset. Med ett nytt lås så slipper du oroa dig. Vi tipsar att läsa mer på denna hemsida om låsbyte: https://www.låssmedgöteborg.com

Fixa din egen spahörna!

15 maj 2020

Det finns inget bättre än att tappa upp ett varmt bad med lämpliga oljor i vattnet och sedan krypa ner i vattnet och njuta. Både kropp och själ mår bra. Att ordna en egen spahörna är vardagslyx.

Ett snyggt, modernt och ändamålsenligt badrum är både vardagslyx och en nödvändighet. Det är ett utrymme som besöks dagligen och oftast flera gånger. Det är ett utrymme för hygien och det är ett utrymme - ofta - för tankeverksamhet och avkoppling. Att ha ett badrum som är slitet och svårt att rengöra är tråkigt. Att ha ett badrum som inte innehåller den utrustning och inredning man önskar sig är trist. Att ha ett badrum som inte är uppdaterat ger ett hem som inte är så attraktivt och inte ger samma pris vid en eventuell försäljning. Främst är det förstås din och din familjs bekvämlighet som ska prioriteras.

Varför ska vi skaffa ett hemmaspa?

Renlighet och hygien är bra men badrum behöver inte enbart vara till för det allra nödvändigaste. Tänker man satsa på en badrumsrenovering är det troligen ett av väldigt få tillfällen i livet man gör något liknande. Då ska man unna sig att faktiskt ordna allt precis som man vill ha det. Vad är rimligt att man satsar på för inredning i ett badrum som också ska fungera som hemmaspa? Först har vi själva grunden. Ett golv i klinker med golvvärme är hållbart och skönt. Lika utmärkt går det också att använda våtrumsmatta. Till väggarna finns alternativen kakel eller våtrumstapet. Den personliga smaken och plånboken avgör vad man väljer, men klassiskt och lugna bakgrundsfärger är ett säkert kort. Färgklickar i övrigt kan man ordna med textilier. Har ni turen att ha fönster i ert badrum? Då kan ni också satsa på växter, som både ger en fin atmosfär och bättre luft.

Inredning med vitvaror och annat

Att satsa på ett bra badkar av god kvalitet är alltid en god investering. Låt sedan toalettstol och handfat gå i samma stil så att material och färger harmonierar. Sedan kan ni fylla på med färger - duschdraperier, handdukar, badlakan och mattor. Runt badkaret ska ni ha generösa ytor för tvålar och oljor, schampon och annan som bara kan vara onödig härlig lyx. Ett badrum ska alltid installeras av proffs och förses med våtrumsintyg. Det är din garanti om något skulle inträffa och en vattenskada skulle uppstå. Det är inte heller att förakta att den proffsiga firman kan bistå med goda råd!

Se över huset och spara pengar

1 maj 2020

Trött på att ha en kall och dragig bostad i kombination med oväntat höga uppvärmningskostnader? Det finns flera effektiva saker man kan göra för att sänka kostnaderna för uppvärmning.

För att dra ner värmekostnaderna kan man börja med att lära sig mer om den sorts uppvärmning som redan används och undersöka om det går att byta till ett annat mer ekonomiskt alternativ. Man kan också undersöka möjligheter för att minska behovet av uppvärmning. Dålig isolering är en vanlig värme- och energitjuv i många bostäder. Det är logiskt när man tänker på det. Värme som inte stannar kvar i bostaden utan försvinner ut är bortkastade pengar och med bättre isolering kan man faktiskt sänka sina energikostnader upp till hela 70 %. Det kanske känns dyrt att lägga pengar på isolering men det kommer rätt snabbt betala tillbaka sig.

Behoven är olika

Fastigheter har olika behov av isolering. Ibland är det grunden som behöver ses över och isoleras bättre, kanske i samband med ett dräneringsarbete. Kanske är det dragiga fönster och dörrkarmar som är det största problemet i ett gammalt hus. Även byggnader som en gång var välisolerade kan med tidens gång försämras och behöva tilläggsisoleras. Till exempel kan ett tak behöva ses över och eventuellt behöva en bättre isolering eftersom det ständigt utsätts för väder och vind. Även byggnader av till exempel betong förlorar gradvis sin förmåga att isolera och konstruktionens hållbarhet blir sämre med tiden. Med tätning kan isoleringsförmågan höjas igen samtidigt som betongen skyddas. Om man anlitar ett företag som arbetar med isolering och energibesparande åtgärder kan de göra en ordentlig undersökning av vilka åtgärder som behöver göras och vad som ger det effektivaste resultatet.

Effektiva material

Det finns ett flertal olika typer av isoleringsmaterial och en del av dem är smidigast att använda vid själva byggandet av fastigheten, andra passar bättre när man gör en tilläggsisolering för att åtgärda brister. För den som är intresserad finns det mycket att lära sig och det går till exempel att använda mer miljövänliga material vid isoleringen. Samtidigt kanske det inte alltid är det effektivaste alternativet vid en tilläggsisolering. En isolering i sprayform med polyuretan har till exempel den fördelen att det kan göra dragiga fönsterspringor helt täta och den kan användas för att täcka även mycket små springor. Det behövs inte mycket av produkten för att den ska vara effektiv och den kan användas nästan överallt vilket är väldigt praktiskt. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.isoleringtrelleborg.se/

Låt en rörmokare i Göteborg dra era nya vattenledningar

16 apr 2020

Har ni tröttnat på utedasset och att hämta vatten i brunnen? Behöver ni hjälp med att dra in vatten- och avloppsledningar i sommarstugan? Det finns rörmokare i Göteborg som kan jobbet.

Oavsett om ni behöver hjälp med att dra vatten och avlopp, byta en kran eller laga en vattenläcka så kan en rörmokare fixa jobbet. För att bli rörmokare eller VVS-montör krävs en riktig utbildning. Att dra rör och ledningar rätt utan läckage är en hel vetenskap. Gör man fel kan det sluta i katastrofala konsekvenser och de på försäkringsbolaget kommer inte bli glada. Därför ska man anlita en utbildad rörmokare som vet hur man fackmannamässigt utför arbetet. Man ska absolut inte anlita en rörmokare svart. Skulle det uppstå läckage i det nyrenoverade badrummet och vatten rinner ner till grannarna finns det ingen försäkring som täcker detta.

Rörmokare med vertyg

Välj rätt rörmokare

Då man väljer rörmokare ska man se till att de har certifikat på fullföljda utbildningar och kan det som de är anlitade att göra. Be därför om referenser och kolla upp vad för slags arbeten de tidigare utfört och för vem. Man kan också vända sig till en förening för rörmokare där endast certifierade får bli medlemmar.

Begär in offerter och jämför priserna och kom överens om kostnaden innan arbetet påbörjas. Skriv sedan ett avtal som båda parter undertecknar så är ni trygga. I Sverige råder det idag brist på rörmokare så planerar ni att exempelvis renovera tvättstugan eller köket ska ni höra av er till en rörmokare ganska så omgående och boka tid för arbetet. Då slipper ni stå där utan vatten i väntan på att rörmokaren ska ha tid att hjälpa er.

Totalentreprenad spar tid och pengar

Det finns idag även firmor med rörmokare i Göteborg som ansvarar för hela renoveringsarbetet med exempelvis ett badrum. Så kallad totalentreprenad. Det kan vara skönt och tidssparande att anlita en sådan firma då man slipper vända sig till olika hantverkare och får allt arbete flyta på i rätt ordning utan avbrott. Något som också i slutändan brukar få ner omkostnaderna. Pengar som kanske istället kan satsa på ett lyxigare badkar eller kakel.

Man kan även anlita en rörmokare för att göra en översikt av ett befintligt badrum för att förhindra eventuella framtida vattenläckor. Kan man reparera och laga innan olyckan är framme spar man både miljö och pengar. Något som säkert kommer att bli vanligare i framtiden. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sajt: https://www.rörmokaregöteborg.biz

Hur mycket kostar det att bygga en balkong?

10 apr 2020

Funderar ni på att bygga ut på er bostad, kanske en balkong eller varför inte en hel uppsättning med balkonger för er förening? Läs vidare här för att få veta mer om att bygga en balkong.

Att bygga en balkong på sin bostadsrätt höjer både bostadens värde, utseende och komfort. Att ha en balkong att kunna gå ut på för att dricka sitt morgonkaffe vore väl underbart, eller hur? När man bor i en lägenhet kan det vara skönt att kunna gå ut och få lite sol eller frisk luft utan att behöva lämna lägenheten. När lägenheten ska säljas så kommer man att få ut mer pengar än man betalade själv när man köpte den, just på grund av att man har byggt till en balkong. Hur mycket får man betala då, för att bygga till en balkong eller flera i sitt bostadshus?

Det man betalar får man tillbaka

Oavsett vad man har för typ av hus så kan det vara både väldigt snyggt och praktiskt att ha balkonger på utsidan av huset. Att bygga till en balkong kostar en hel del men det är absolut värt det i slutändan. Det brukar landa på omkring etthundratusen kronor i runda slängar för hela bygget med både materialet och arbetet inräknat. Det är mycket pengar som försvinner, men man får ju mycket för dem, inte sant? I stort sett så kan man nästan säga att de pengarna som man lägger ut på balkongbygget, dem kommer man att få tillbaka vid en eventuell försäljning.

Öka värdet på din bostad genom att bygga en balkong

Pratar man med mäklare som säljer bostäder så säger de att man i stort sett kan räkna med att bostadens värde ökar med omkring tio till femton procent. Det är egentligen ganska mycket pengar, och man kan alltså få ut mer vid en eventuell försäljning än vad man betalade för lägenheten från första början. Tillsammans med det företag som ska åta sig just ert balkongbygge kommer ni överens om vad som önskas, alltså vad ni har för önskemål kring balkongens utseende och storlek. Är det i en bostadsrättsförening som det ska startas upp byggen av balkonger så kanske man inte själv får välja vilken typ av balkong man vill ha, utan alla balkonger byggs på samma sätt med samma utseende. Detta blir självklart snyggast i slutändan, eftersom hela huset ger ett enhetligt intryck. Vi rekommenderar denna sajten: https://www.byggabalkong.org/

← Äldre inlägg