Blogg

Skydd och utseende

17 jun 2021

Ibland blir solen för varm i vårt avlånga land. Vi blir bländade då vi arbetar och rummen blir onödigt varma. Markiser gör gott för klimatet i ditt hem och förhöjer husets utseende.

Vissa tider på året kan det kännas ganska mycket som ett dåligt skämt. För varmt och soligt i Sverige? Ändå är det faktiskt sant. Till viss del beror det på vår placering på jordbollen vi bor på. Långt upp i norr är kontrasterna större.

Vintern är onödigt mörk men sommaren är desto ljusare. Därför kommer solen sommartid att ligga på dina fönster stora delar av dygnet i olika vinklar. Det blir kvavt inomhus och det bleker textilier och gör våra krukväxter onödigt törstiga.

Markiser är lösningen som passar alla.

Alla delar av landet är utsatta

Längst i norr har vi midnattssol och ljust dygnet runt under en period av året. Men även långt söderut som i Södertälje och i andra delar av Södermanland blir solen stundtals ett störningsmoment. Många arbetar från hemmet och har dataskärmar. Med den typen av utrustning följer bländning och liknande.

Alla vill inte arbeta dagarna i ända med nedfällda persienner. Nya markiser i Södertälje gör livet betydligt enklare. Du fäller ut dem när ljuset blir besvärande men har ändå koll på omgivningen.

Du sätter standarden. Det finns markiser med ljusaktivering och det finns vanliga hederliga manuella varianter. Utseendemässigt finns mängder med färger och mönster. Du kommer alltid att hitta något som både passar din smak och som gör ditt hem snyggare och mer attraktivt.

Hjälp när nycklarna är borta

12 jun 2021

Var är nycklarna? Har det hänt att de orden har uttalats av dig? Förhoppningsvis har du en stund senare hittat nycklarna så att du kan gå vidare i livet. Annars finns det hjälp att få.

Det finns nog tillfällen när du hade önskat att du varit synsk så att du kunde se var något borttappat är. Eller har du kanske önskat att du kunde sätta på en slags tagg på alla dina ägodelar så att du lätt kan söka upp dem igen med en app? Hade det fungerat så hade du framöver kunnat ta reda på var alla strumpor tar vägen som försvinner i tvättmaskinen. Du kunde också hitta det där fotot som försvann i en flytt. Kanske kommer det att gå att hitta sina saker på något klokt sätt framöver. Men fram till dess finns det andra lösningar. Åtminstone om du inte hittar dina nycklar.

Räddaren i nöden

När är det ett bra tillfälle att tappa bort dina nycklar? Troligen är svaret: aldrig! Och ännu mer troligt är att det sker vid riktigt dåliga tillfällen, som när du kommer hem sent och bara vill sova. Men var inte orolig för det finns hjälp att få genom att ringa en låssmed i Vällingby. En räddare i nöden som kommer till din hjälp när du låst dig ute eller tappat dina nycklar. Du kanske till och med har haft en sådan otur att nyckeln har gått sönder i låset och du behöver hjälp med att byta låset.

Besiktiga huset innan köpet

8 jun 2021

Köp inte grisen i säcken! Ta reda på vad det är för hus du köper, så att du inte får obehagliga överraskningar i framtiden. Men vad ska du göra om du inte kan något om hus och byggnationer?

Går det att se på ett hus om det är friskt och helt? Svaret är nej. Visst går det att se på ett hus att det inte mår bra. Det kan vara trasiga delar, murket trä, mögel och andra synliga skador. Men ett hus kan även må mycket dåligt utan att det syns någonting på utsidan. Det kan vara fuktskador som ännu inte visat sig. Elen kan vara feldragen eller dålig. Isolering, dränering och fuktspärrar kan vara undermåliga. Allt som gör att du sitter på en tickande bomb. Något som sprids och skadar under en lång tid innan du kan se det.

Ta reda på det du inte kan se

Hur får du veta något som du inte ens kan se? Med en husbesiktning kan du ta reda på hur välmående ditt hus egentligen är. En viktig kontroll så att du kan räkna ut ifall du gör ett bra eller dåligt köp. För det där mycket billiga huset kan bli mycket dyrt, om du har riktig otur. Och även om du är beredd på att göra en omfattande renovering, så kan det vara bra om du får veta vad du ska laga och byta ut. Då får du en bättre överblick och en prislapp på de åtgärder som ska utföras.

Värmen i djupet

22 maj 2021

Tänk att ha en värmekälla som är helt gratis och som dessutom är mycket lätt att komma åt. Frågan är då varför inte fler ser till att använda sig av denna källa, utan minsta miljöpåverkan.

Det finns gamla skämt om att ifall du gräver för djupt så kommer du ut på andra sidan jordklotet. Förvisso är det ju sant, men det är samtidigt inte möjligt att gräva sig igenom till andra sidan jorden även om du skulle vilja det. För i mitten på jordklotet hittar man fortfarande en flytande massa. Den massa som har en mycket hög temperatur och som går att se när det är vulkanutbrott. Du får alltså lägga de planerna på hyllan. Men däremot kan du dra nytta av den värmen som kommer inifrån. Och den värme som lagras i marken på grund av solens strålar.

Gratis och utan miljöpåverkan

När man började dra nytta av värmen i marken så lade man ut slingor som kunde fånga upp denna. Det är en metod som kallas för jordvärme och som fortfarande finns som en möjlighet. Men idag har det dykt upp en annan metod som kallas för bergvärme. Det är en metod som innebär att du anlitar ett företag som borrar rakt in mot jordens mitt, på olika avstånd beroende på markförhållandena. Därefter fästs en pump som matar upp värmen och leder den in i ditt hus. Metoden innebär att du gör en lite större investering vid installationen men därefter kommer dina månadskostnader bli mycket låga. Läs mer om bergvärme på denna hemsida: bergvärmegöteborg.nu

Utöka hemmet med ett extrarum

21 maj 2021

Genom att göra en inglasning av din balkong kan du få möjlighet till ett extra rum i ditt hem. På så vis förlänger du säsongerna och kan sitta och njuta utomhus tidig vår och långt in på hösten.

Du är sugen på att utöka din lägenhet med ett extra rum. Du vet precis hur det ska gå till. Det är inte det lättaste att göra ett rum till när det handlar om lägenheter, men du har en riktigt bra idé. Du ska glasa in din balkong. På så vis kommer du få ett extra rum och du kan vara ute längre in på hösten. Du ska göra fint och pynta riktigt ordentligt. Sätta blommor och hänga upp lampor och fixa något slags värmeaggregat så att du kan sitta ute sent på kvällarna. Det kommer bli så mysigt och du längtar tills det är dags att sätta igång. Frågan är bara vem du ska anlita?

Ta in offert på balkonginglasning

Du bestämmer dig för att sätta dig vid datorn för att surfa runt och se vad som finns att tillgå när det gäller balkonginglasning. Du hittar en firma som utför högkvalitativ balkonginglasning i Uppsala. Det blir perfekt. Eftersom du bor nästan mitt i smeten inne i Uppsala så är det ju toppen med en lokal firma som kan hjälpa dig. Du ringer dem och ber om att få en offert. De vill gärna komma hem och se hur din balkong ser ut innan du kan få en offert. Storleken på balkongen avgör.

Skapa insynsskydd med växter

20 maj 2021

Som husägare med trädgård drömmer man ofta om mindre insyn från nyfikna grannar och förbipasserande. Vissa löser det med ett plank, men det finns även särskilt snabbväxande häckväxter.

Att rama in sin trädgård med en skön grön levande mur är betydligt trevligare än ett trist och tråkigt plank. Tuja är en snabbväxande växt som lämpar sig särskilt bra som insynsskydd eftersom den kan bli både tät och hög. Dessutom klarar de av att stå nästan var som helst eftersom de både tycker om sol och skugga. Utseendemässigt påminner tujor om barrträd även om de inte sticks, och passar fint in i de flesta trädgårdar. Även fast det inte är en svensk växt från början så klarar den av vårt nordiska klimat bra.

Saker att tänka på inför planteringen

Det finns några saker man bör tänka på för att man ska få en så fin och tät tujahäck som möjligt. Precis som de flesta andra växter så vill tujor inte stå för blött men heller inte torka ut. Plantera därför tujahäcken i väldränerad jord. För att få en hög och frisk tujahäck kan man behöva jordförbättra och gödsla jorden med exempelvis ko- eller hästgödsel innan plantering.

Själva plantorna köper man på en riktig plantskola. Man brukar beräkna två plantor per meter, men detta kan givetvis variera beroende på vilken typ av tuja man väljer. Mät därför ytan där tujahäcken ska planteras och ta med måtten till plantskolan så kan de hjälpa till med att beräkna hur många plantor som behövs.

Värmen som är gratis

16 maj 2021

Hur smart är det inte att sänka dina värmekostnader och dra ditt strå till stacken gällande miljön? Helt enkelt använda dig av det som ändå finns runt dig helt gratis och utan att göra påverkan.

Det är inget okänt faktum att solens strålar värmer. Är du till exempel på stranden så kan du mycket tydligt känna hur temperaturen förändras om solen plötsligt går i moln. Då är det också lätt att förstå att det går att använda sig av den värmen till något.

Kanske är du en av de som har kommit på att du kan fästa en lång trädgårdsslang till din poolpump och dra den upp och ner på ditt tak. Det är ett mycket bra sätt att öka värmen i poolen och kan få upp den i höga grader, beroende på hur varmt det är ute. Men om du ska värma upp ditt hus så finns det bättre sätt att dra nytta av solens värme.

Celler som drar åt sig solens energi

Det är inget nytt med solceller för fastighet, det har funnits under många år. Det är ett sätt att fånga upp solens energi och föra den vidare. Men med åren har det blivit mer och mer vanligt, och priserna har dessutom kommit till en nivå där de flesta som är fastighetsägare kan satsa på detta. Beroende på vilket system du har i övrigt och hur stor fastighet du har, kan du välja hur många solceller du vill montera för att värma upp din fastighet.

Solen ger el

8 maj 2021

Önskar du att leva så naturligt som möjligt? Helst av allt mitt ute i skogen, utan något mer än det man kan göra själv. Det kan funka för en kort tid, som en rolig semester. Men inte i längden.

Man slutar aldrig fascineras av hur världen fungerar. Hur mycket vi kan ta vara på utan att skada miljön? När man bor i en större stad som Uppsala har man säkert sett några hus med något liggandes på taket. Dessa saker är solceller. Med hjälp av solen laddar man upp dem och omvandlar det till el. Det innebär att elen kommer från solen, ja med hjälp av solceller.

Solcellerna är inkopplade i solpaneler, vilket är det ordet man oftast hör dem benämnas som. Dessa fungerar året runt. De är nämligen väldigt känsliga och solens strålar ger energi även under molnen.

Olika lösningar

Solceller passar verkligen överallt. Man ser de som har dem på sina lägenheter, även stora gårdar har insett hur mycket de kan tjäna på att ha det. Solceller passar vare sig det är en gård, hus, kontor, lägenhet, eller ja något annat. Det måste bara finnas ett tak man kan sätta dem på. Liksom med många andra saker finns det även här olika priser på solcellerna. Det finns både dyrare och billigare solceller man kan lägga. Såklart behöver man hjälp av proffsen. Ta hjälp av ett företag som arbetar med solceller i Uppsala. Du kommer få professionell hjälp och en lösning som passar dig och dina behov bra.

Färg för framtiden

27 apr 2021

En villa kräver sitt. Arbete och underhåll och pengar. Samtidigt är allt du väljer att åtgärda och investera i din fastighet lönsamt. Aspekten att trivas hemma är inte heller ointressant.

Att måla husfasaden anser många är en normal ambitionsnivå inför den ljusare och torrare årstiden. Absolut, säger den mer erfarna delen av befolkningen med ett litet leende i mungipan. Naturligtvis är det genomförbart men det gäller att tänka igenom saken lite.

En fasadmålning är inte ett jobb, utan många, och det börjar med planering. Underarbeten är ett vackert ord. Först sätter du upp en byggnadsställning, förstås. Har du ingen så hyr du en. Sedan tvättar och skrapar du fasaden så att underlaget blir optimalt för målning. Oj, var ditt hus sååå stort? Nå, sedan är det dags för själva målningen.

En sommar full av aktivitet

Ja, sommar är rätt årstid för utomhusmålning i Sverige. Glada amatörer strömmar vinterbleka ut ur alla bostäder i Danderyd och annorstädes. Sedan kan de behöva strömma in igen snarast eftersom det regnar. Om inte en sällsynt värmebölja gjort det för hett för att måla, förstås, då strömmar man ner till vattnet eller till poolen.

När de lyckliga husägarna återhämtat sig från vrickade fotleder och sträckta nackar och inflammerade armar är sommaren tyvärr slut och det är dags att återlämna den hyrda ställningen. Men hej, det kommer fler somrar.

Eller så använder du insidan av huvudet och anlitar en professionell målare i Danderyd. Ägnar dig åt familjen och återhämtning på semestern. Hur bra låter inte det?

Ett städat hem ger hemkänsla

25 apr 2021

Vill du ha ett rent och snyggt hem? Tillhör du de som kan tänka sig att anlita en firma för att få hemstädning? Är det värt att slita för att få det rent och snyggt när du kommer hem från jobbet?

I Stockholm finns det gott om arbetskraft och ett jobb som de flesta klarar av utan utbildning är att städa. Troligtvis är det så att vi alla på något sätt varit inblandade i uppgiften att städa vårt eget rum när vi var små. När vi växte upp fick vi större ansvar och tog hand om både badrum och vardagsrum. Köket är kanske det knivigaste när det kommer till rengöring. Där fastnar så mycket flott och det dagliga slitaget är stort. I badrum kan det också behövas en djupare kunskap om hur man städar effektivt och gör rent. Avloppsrören kan ju slamma igen och när det blir stopp i handfatet är god råd dyra.

Städa för vardags och fest

Den vardagliga rengöringen av ett hem är i allmänhet ganska enkel. Det blir mer att ta i med hårdhandskarna när det är festligheter på gång. Inför ett bröllop eller en högtidsdag vill du kanske ha extra rent och snyggt. Det som är trevligt med att köpa sig den tjänsten i Stockholm är att du som deltagare på festen är mer utvilad och i form. Du kan vara med på det roliga istället för att fundera på när du kan gå och lägga dig, bara för att du blivit så trött av allt städande. Läs mer om städ på denna hemsida: stadhuset.se

Ett eget bad

27 mar 2021

En alldeles egen badmöjlighet i trädgården är något som många drömmer om. Idag finns det en mängd olika pooler på marknaden men även sätt att bygga sin alldeles egna badanläggning.

För många är tanken om en badmöjlighet i trädgården en stor nedgrävd pool där man till och med kan simma. Det är inte bara en härlig rekreation utan även ett smycke i varje trädgård. Men det finns även många andra sätt att kunna skapa badmöjligheter om man vill det. Det finns en mängd olika pooler på marknaden där man kan välja mellan en färdig form som man sänker ner i ett grävt hål i marken. Men det går även att bygga en pool genom att montera lecablock som man sedan täcker med en poolduk och tänker man så kan man plötsligt hitta en mängd av olika variationer på sin pool.

Skapa för egen smak

Den minsta badmöjligheten i en trädgård har numera blivit mycket populär också. Det består av att man helt enkelt ställer ut ett vanligt badkar i trädgården. I vissa fall har man en brasa under badkaret för att värma upp vattnet, men varma dagar behövs inte det. Därefter kommer man upp i olika bubbelbadkar eller badtunnor, där man kan sitta flera stycken. Man kan även välja på en mängd olika ovanjordspooler i många olika prisklasser och utföranden. En del är så pass stora att man faktiskt kan simma i dem. Och i vissa fall kan man även bygga in dem i trädäcket och liknande. Läs mer om en pool på denna hemsida: byggapool.net

Fräscha kök att trivas i

22 mar 2021

Att köket är hemmets hjärta är ett gammalt talesätt. Icke desto mindre är det sant. Där man lagar mat, där hör man hemma. Samlas, prata, äta och trivas. Hur vill du inreda ditt nya kök?

I våra hjärtan bor det alltid en bild där det perfekta köket finns. Hur det sedan ser ut? Tja, det vet bara du själv och kanske dina närmaste. Kanske ser det ut som farmors lantliga med doft av fikabröd och vällagade middagar, generöst med kärlek och plats? Eller så är det minimalistiskt med strikta former och accentfärger. Din smak är aldrig fel.

När du nu står inför ett renoveringsprojekt ska du i största möjliga utsträckning följa din vision. Det är du som ska bo där och nyttja köket. Laga mat och tillbringa långa kvällar vid köksbordet i vänners sällskap.

Alla stilar finns tillgängliga

Idag finns inte bara ett sätt att bygga kök, utan hundra. Kakel med orientalisk stil eller i rena basfärger. Luckor i diverse träslag eller enkelt vitmålade. En färgexplosion eller en lugn bakgrund. Valfria vitvaror som kanske är metallfärgade. Stort bord, litet bord, inget bord.

Börja din dröm därhemma. Sedan tar du med den till din bästa byggare. Tillsammans jobbar ni er sedan fram till en bra lösning.

Ett nytt kök har funktioner som gör jobbet enklare och roligare. Det sparar arbete och irritation med bra förvaring och planering. Din byggare vet hur man planerar och utnyttjar ytorna på ett bra sätt. Ditt bästa kök väntar på dig. Mer om köksrenovering kan du läsa på denna webbsida: köksrenoveringuppsala.se

Värme från naturliga källor

19 mar 2021

Vill du vara en av de som varenda månad sparar pengar? Genom bra energibesparing kan man reducera månadskostnaden rejält. Vill du veta mer om olika alternativ av naturliga värmekällor?

Månad efter månad står man där med dyra räkningar. Hur ska man ha pengar över till annat? Semestern är långt borta, faktum är att det ligger inte en endaste krona sparad. Promenaderna får fortsätta tas på en av Karlstads alla vandringsvägar tills vidare. En dag kanske pengarna finns för att åka på den där semestern. Man kanske skulle göra som vännerna, skaffa billigare värmekostnader. Idag med den direktverkande elen ligger kostnaden alltid högt. Med en beräkning på vad som lönar sig bäst finner man säkert rätt uppvärmning.

Den naturliga värmen

Efter alla beräkningar som gjorts står det skrivet i sten. Bergvärme, det är vad som behövs. Med en energiförbrukning på hela 60-80% kommer man snabbt få tillbaka de pengarna man lagt ut. Främst måste pengarna fås in, men till en sån här sak kan motivationen vara lite större. Dessutom kan man få hjälp av ROT-avdraget som hjälper till att hålla nere kostnaden. Äntligen slipper man den dyra kostnaden och dessutom gör man en miljövänlig sak. Värmen kommer från helt naturliga källor långt nere i bergen där värmen lagras från solens energi. K.A.N Rörinstallationer kan allt om bergvärme, de är pålitliga att vända sig till. Behöver man hjälp med andra saker samtidigt kan man rådfråga dem. Glöm inte bort att be om en offert på arbetet.

Kontrollera att luften är bra

16 mar 2021

OVK är en viktig sak att genomföra. Tack vare denna ser man så de boende har tillgång till bra luft. Är den inte det kan man behöva vidta OVK-åtgärder. Givetvis behöver man hjälp för detta.

När ett ventilationssystem för första gången sätts i bruk i till exempel en lägenhet eller skola, då måste man börja med att göra en OVK-besiktning. Den är obligatorisk att göra, därefter bör man göra en besiktning igen mellan vart tredje till sjätte år. Tack vare denna besiktning ser man till att de som vistas på stället har tillgång till bra luft. Det ska vara fritt från föroreningar och mikrober. OVK står för obligatorisk ventilationskontroll, men benämns oftast just med OVK.

Om man hittar problem som behöver åtgärdas

Om ventilationssystemet är dåligt i byggnaden kan det rentav vara ohälsosamt för alla som vistas inomhus där. Det kan även bli skador på systemet som blir både dyra och komplicerade att laga. Finns det något fel och ni behöver göra OVK-åtgärder, då ska ni kontakta en firma som arbetar med ventilation. Givetvis är det viktigt att de har kompetens och att OVK görs av en certifierad kontrollant. Ventilationsfirman är specialister inom detta område. Finns det något fel kan de då lösa problemet, som sagt är det otroligt viktigt att man har tillgång till bra luft. Att man kontrollerar ventilerna är lika viktigt på offentliga ställen som i lägenheter. Ansvaret ligger hos fastighetsägaren att se till att detta kontrolleras när det ska, och för allas skull bör man noggrant sköta det.

Dags att måla huset

13 mar 2021

Det är lätt att tro att husfasaden målas för att det ska se snyggt ut. Men så är det inte. Att måla husets fasad skyddar nämligen mot väder och vind, ser till att huset kan stå emot tidens tand.

Därför har det blivit ett sätt för många svenskar att tillbringa sin semester. Överallt i vårt avlånga land står folk i skyliftar och på stegar för att skydda sina hus. Även om det innebär att man fyra veckor senare kommer tillbaka till jobbet ledbruten och trött. Återhämtning har blivit en bristvara. Men för den som önskar sig en semestervecka i hängmattan på tomten finns det hjälp att få.

För den som vågar ta steget väntar en semester i fullständig avslappning. Trots att huset inom en kort tid kommer att stå färdigmålat redo för höstens vinande vindar.

Använd ROT-avdrag och ta en paus

Så varför inte göra något oväntat nästa gång och anlita en målare i Täby. Be om en offert på hur mycket hela kalaset skulle gå på. Med ROT-avdraget sparar man en fin slant som gör beslutet ännu enklare. När dealen är klar kan man luta sig tillbaka. Utan att behöva tänka på färg, penslar och annat som ska till. Firman tar hand om allt. Varför inte be dem måla inne också när de ändå är på plats, ett bra komplement om det skulle komma regniga dagar då fasaden inte kan målas. Vilket kap. Huset blir klart och själv kommer man tillbaka till jobbet som en helt ny människa.

← Äldre inlägg