Blogg

Solskydd som ett smycke

15 jan 2021

Kan man få skydd mot solen men ändå bevara utsikten? Ja, med ett gammalt traditionellt solskydd går det att få båda dessa önskemål tillgodosedda. Här kommer tips på solskydd med utsikt.

Markiser på butiksfasader är inget konstigt, utan mer vardag än ovanligt. Men det är kanske inte ofta som man tänker på att man kan använda sig av markiser även på sin egen villa.

Med en markis får man ett hus som får lite mer former och färg. Har man haft markiser på sitt hus och tar ner dem så kan det därför se lite tomt och konstigt ut, till och med lite tråkigt. Det finns också markiser som passar till alla hustyper och färger, så det går alltid att hitta ett solskydd som smälter in.

Den åtråvärda utsikten

Utsikt är en stor faktor vid prissättning av bostäder. En bostad som ligger precis bredvid en annan kan få ett rejält högre pris endast för att den har en utsikt som den andra inte har. Behöver man skaffa ett solskydd så är det därför inte så roligt att välja ett som samtidigt gör att utsikten försvinner. Men med en markis kan man få både och.

När man väljer markis är det därför klokt att se efter hur solens strålar kommer in genom fönstret under året. På det sättet kan man välja om det går att använda en markis som är kortare och endast går ut en bit från väggen. Eller om man behöver en som går längre ner. Läs mer om markiser på denna hemsida: markiserlidingö.se

Säkra och miljövänliga värmesystem

11 jan 2021

Funderar ni på att installera nytt värmesystem? Med rätt värmepump kan man sänka husets uppvärmningskostnader rejält. Men det finns mycket att tänka på för att det ska bli riktigt bra.

Det finns många olika värmepumpar och vilken man ska ha beror på hur stor konsumtion man har av värme och varmvatten. Men man väljer också värmepump efter husets förutsättningar, området runt omkring och även var i landet man bor. Detta eftersom vissa värmepumpar inte klarar att generera värme vid riktigt låga temperaturer. Det är troligtvis därför som bergvärmepumpen är den mest populära värmepumpen, eftersom den inte påverkas av årstidernas växlingar. Och detta trots att en bergvärmepump både är dyrare och mer komplicerad att installera än många andra värmepumpar.

Bergvärme passar vårt nordiska klimat

Trots att en bergvärmepump är en kostsam investering lönar den sig ändå i längden. Hur snabbt man får igen pengarna beror självklart på hur stor konsumtion man har av värme och varmvatten. Men en bergvärmepump höjer också fastighetens värde och brukar göra att huset genererar ett bättre pris vid en försäljning.

Funderar man på att installera bergvärme i fastigheter eller i sitt hus är det bra att vända sig till ett företag som erbjuder en helhetslösning. Detta innebär att företaget sköter allt från att borra energibrunnen, och forsla bort en eventuell oljetank, till att installera bergvärmeanläggningen och få den att fungera optimalt. Då slipper man att skriva kontrakt med flera olika företag och skulle det uppstå problem är det lätt att veta vem man ska vända sig till.

För en grönare framtid

29 dec 2020

Funderar du på hur du kan leva mer hållbart? Det finns mycket att göra för att bli mer klimatsmart. Börja med att se över boende och levnadsvanor för att sedan göra förändringar där det går.

Du kanske tänker “vad kan lilla jag göra?” men det är när alla tillsammans bidrar med det vi kan som det sker en förändring. Och när du börjar leva mer hållbart så kommer det säkerligen att smitta av sig och inspirerar andra att göra detsamma. Så absolut, “lilla du” kan göra massor för att förbättra miljön.

Du kan se över dina levnadsvanor och se vad som kan ändras där, kanske kan du äta en mer vegetarisk kost och försöka satsa mer på lokala råvaror till din mat. Du kan också se över ditt boende och se vad som kan förbättras där. Du kan byta ut lampor till energisnåla alternativ för att på så sätt spara på energi eller se till så att dina fönster är täta och att det inte letar sig ut värme där.

Uppvärmning av hemmet

I ditt hem finns det en stor sak du kan se över och det är din uppvärmning. Alla behöver en bra källa till värme eftersom Sverige kan bli riktigt kallt och det finns bra miljövänliga alternativ. En miljövänlig värmekälla är värmepumpar och de har den senaste tiden blivit väldigt populära. De är riktigt smidiga och en värmepump ser till att hålla dig varm hela vintern. Så satsa på miljövänliga val för en grönare framtid. Läs mer om värmepumpar på denna webbsida: https://www.värmepumparhuddinge.se

Därför är en luftvärmepump ett bra alternativ

23 dec 2020

Har man inte möjlighet att ansluta till bergvärme kan en luftvärmepump vara ett bra ekonomiskt alternativ. Dessutom är installationen enkel och kräver inte ett vattenburet värmesystem.

En luftvärmepump är ett betydligt bättre och billigare alternativ än direktverkande el som värmekälla. Installationen är också enkel och billig till skillnad från en bergvärmepump som kräver att man borrar långt ner i marken för att hämta energi. En luftvärmepump behöver heller inte vattenburna element för att sprida sin värme i huset utan blåser ut den.

Under heta sommardagar kan man använda värmepumpen för att i stället kyla ner bostaden. Enda nackdelen med en luftvärmepump är att den fungerar dåligt vid riktigt låga temperaturer, som vid minus tjugo grader. Därför kan det vara bra att kombinera en luftvärmepump med en braskamin så att man säkerställer tillgången på värme.

Viktigt var man placerar värmepumpen

Vill man installera en luftvärmepump i Karlstad är det viktigt att man väljer en värmepump med tillräcklig kapacitet så att den klarar att värma eller kyla hela bostaden. Det finns många olika märken och modeller att välja på, men att välja en som är anpassad till vårt nordiska klimat är bra så att pumpen inte slutar fungera bara för att det blir ett par minusgrader ute.

Man bör även tänka på pumpens ljudnivå och att den inte låter för mycket, i alla fall om den ska placeras i sovrummet. Det är också viktigt att tänka på var man placerar pumpen så att den effektivt kan sprida sin värme och detta beror på planlösningen.

Hur fungerar solceller?

20 dec 2020

Solceller är väldigt populärt numera och många vill installera detta. Men hur gör man? Läs vidare här nedan för att få lära dig mer kring hur det fungerar med solceller och solpaneler.

Solceller kan installeras både för mindre hushåll, alltså enstaka hus, men det kan även installeras för mer storskaliga projekt såsom företag eller andra större byggnader. Solceller placeras på taket och förvandlar därmed solljus till elektrisk energi. Den energin kan vi sedan använda oss av, antingen i hemmet eller på företaget. Solceller är ljuskänsliga halvledardioder som alltså omvandlar ljuset till elektrisk ström. Strömmen kan sedan exempelvis användas för att ladda mobiler, datorer eller surfplattor.

Spara in på dina elkostnader med hjälp av solceller

Genom att installera solceller på ditt hus så sänker du dina elkostnader. Detta är alltså bra både för dig som privatperson eftersom du sparar pengar, men det är även en väldigt bra sak för vår miljö. Efter att dessa paneler och solceller är placerade på rätt plats så kräver de inte något särskilt i varken underhåll eller service. Det är heller inte krångligt på något vis att installera solcellerna. Alfa Solvind är ett exempel på ett företag i Skåne som kan hjälpa er med detta. De kan tala om exakt hur det fungerar och hjälpa er att spara in på era kostnader vad gäller elförbrukningen. Denna typ av företag står för allt jobb från början till färdigt resultat och finns även tillgängliga för er efter avslutad installation om problem eller funderingar skulle uppstå.

Stora fördelar med ett fritidshus

18 dec 2020

Att bara stanna upp och andas. Ett ställe att få längta till. En oas som håller vardagslivet på avstånd. Ibland är det ett ärvt hus, andra gånger en nybyggd alldeles egen stuga att njuta av.

Det finns de som tillbringat barndomens somrar i sommarstuga och sedan tagit över den. Andra har tillbringat somrarna i tält och längtat efter en egen boplats utan att riktigt veta om det. Visst är det spännande att besöka nya platser och hitta nya smultronställen, men ibland hittar man hem. Någonstans finner man en plats dit man känner att man vill återvända gång på gång.

Får man en tomt på drömstället är det bara att slå till och skaffa en egen täppa. Att bestämma hur ens egna fridfulla oas skall se ut är ett drömläge för många. Det första man bör göra är att känna in tomten. Var går solen upp, var är den mesta solen på dagen och så vidare, så man placerar huset i bästa läget.

Planera huset efter eget huvud

Vilken storlek man skall ha på sitt hus är väldigt individuellt. Det bästa är att fundera ut vilken typ av fritidshus man är ute efter. Idag är det många som vill ha en enklare stuga. Den skall gärna vara byggd och inredd med mycket naturmaterial. Då får man en jordnära känsla och det är lätt att slappna av. Andra vill ha ett ombonat semesterhus med alla favoritprylarna. Se också till att få en bra planlösning så att det finns plats till både sovrum och matrum. Läs mer om fritidshus på denna hemsida: https://www.fritidshuset.nu/

Få lägre elkostnad

16 dec 2020

Värme är något vi behöver i våra hem. Vi behöver ha tillgång till varmt vatten och ha möjligheten att komma in i värmen och tina upp när det är kallt ute. Vilken värmekälla använder du dig av?

Använder du dig av direktel? Detta är en väldigt vanlig värmekälla, men dessvärre är det ganska dyrt och inte det snällaste mot miljön. Går du och bär på tunga vedträn? Hur många gånger per dag behöver du fylla på? Hur lång tid står du och sågar och klyver?

Det finns många olika sätt att få sin värme på. Ett sätt som blir mer och mer populärt är via luftvärmepump. Dessa fungerar som ett komplement till de andra värmekällorna. Det innebär att de inte behöver användas lika aktivt och du kan på så sätt både spara på miljön och plånboken.

Investering för framtiden

Man kan se det som en investering, det kan ta ner din kostnad till halva priset. Det finns olika modeller och storlekar, så vilken du behöver är beroende på hur stor yta den ska värma upp. Luftvärmepumpen använder sig helt av naturens energier. Den tar solenergi från utomhusluften och omvandlar den till värme. Det kan inte bli mer naturvänligt än så. Om man väljer att installera en luftvärmepump kan den dessutom fungera som AC på sommarhalvåret.

Det finns många fördelar med att installera luftvärmepump. De finns att köpa i olika butiker, men man kan även köpa dem av ett företag som kan hjälpa till med installationen. Behöver du hjälp med luftvärmepump i Malmö finns flera kunniga företag.

En värmepump sänker uppvärmningskostnaderna

15 dec 2020

Att byta värmesystem och installera en värmepump gör att man kan spara mycket pengar på uppvärmningskostnader. Men det finns många saker att tänka på för att investeringen ska bli optimal.

En värmepump är en smart investering som trots sin ibland höga installationskostnad betalar sig relativt snabbt. Då en värmepump tar sin energi från omgivningen är den även miljövänlig. Vilken värmepump man bör välja beror på hur stort behov man har av värme och varmvatten, men när man beräknar detta måste man även se framåt i tiden. Kanske kommer behovet att öka om exempelvis familjen växer eller om man funderar på att bygga en gäststuga på tomten? En firma som är specialiserad på värmepumpar kan hjälpa till med att beräkna värmepumpens storlek så att man får en pump som tillgodoser de behov man har.

För- och nackdelar med olika värmepumpar

Bergvärmepumpen är den mest populära pumpen. Den påverkas inte av temperaturväxlingar och kan leverera värme oavsett hur kallt det än är. Men installationen är mer omfattande. Man måste använda sig av samma teknik som vid en brunnsborrning och borra djupt ner i berget.

Andra pumpar som är enklare att installera är luft/vattenvärmepumpen och luft/luftvärmepumpen. Men nackdelen med dessa båda pumpar är att de inte fungerar särskilt bra då det är riktigt kallt och man kan därför behöva komplettera dem med exempelvis en kamin. När man installerar en värmepump har man rätt att använda sig av ROT-avdraget på själva arbetskostnaden vilket gör att man kommer ner en del i pris.

Arbete i stor skala

10 dec 2020

Den viktiga ventilationen är nödvändig för att ett hus ska må bra. Det finns därför företag som arbetar med ventilation inom industri och tillverkning, men även i andra större byggnader.

Om man arbetar med ventilation i stora byggnader så arbetar man verkligen i stor skala. De rör som finns i vanliga hem kan man ta under armen och gå iväg med. Och det räcker för den luftväxling som behövs där. Men när det kommer till stora byggnader så handlar det om stora mängder luft och stora avstånd som luften ska fraktas genom. De rör man arbetar med är då ofta inte längre rör, utan kallas för lufttrummor. Och de är stora nog för att man ska kunna krypa eller till och med gå inuti dem.

Specialister på luft

Om man arbetar på ett ventilationsföretag i Stockholm, och på andra orter, så är man med andra ord specialist på luft. Man ska kunna veta hur en luftväxling från inomhusluft till utomhusluft ska ske på bästa sätt. Och oftast rör det sig om stora trummor som fästs ihop och som går under innertaket i butiker, kontor och industrier.

Eftersom många väljer att inte sätta ett innertak så går det att titta upp i taket vid ett besök hos exempelvis en större matvarubutik. Där kan man se ventilationstrummorna som är ljusgrå och stora. Det brukar även finnas elkablar, vatten och avlopp samt rör för sprinklersystemet. En hel värld av funktioner som finns om man bara lyfter ögonen och tittar uppåt.

Ta hjälp av en låssmed

9 dec 2020

Många saker kan man göra själv. Men att göra en kopia av sin nyckel är inget man gör själv. Behöver man ha en kan man vända sig till en låssmed. En låssmed kan även hjälpa till med andra saker.

Behöver du hjälp med något som rör nycklar, lås eller säkerhet, då bör du ta kontakt med en låssmed. De är proffs när det kommer till nycklar och lås. Ska du köra kopior? Kontakta en låssmed så fixar de det åt dig. Det går att byta lås själv, det behöver inte vara alltför svårt. Man kan hitta instruktioner på internet eller där man köper låset. Men det innebär inte alltid att man vill göra det själv. Vill du låta någon annan byta låset kan du kontakta en låssmed.

De finns där även på obekväma tider

Det finns aldrig ett bra tillfälle att tappa nycklarna på. Ännu värre är när det sker på en helg eller en sen kväll. Det innebär stress och oro för de flesta. Som tur är finns det låssmeder som har jourtider. Det innebär att du inte är utelåst hela helgen, utan du kan få hjälp. Det finns låssmeder i de flesta kommuner. Du hittar de olika genom att söka efter det på internet. Hur man får tid är lite olika, ska man kopiera en nyckel kan det ibland räcka med att man bara går in och de fixar det direkt om de har tid. I annat fall får man boka tid på förhand. Läs vidare om låssmed på denna hemsida: https://www.låssmedjärfälla.se

Snirkligt och snyggt med stuckatur

8 dec 2020

Stuckatur är som grädden på moset i ett hus. Som körsbäret på toppen. Pricken över i:et. Utan stuckatur kan en flott våning aldrig kännas fulländad. Fantastisk, javisst. Men inte fulländad.

Visst kan åsikterna gå isär, och smaken är som bekant alltid delad, men det är ändå något särskilt med stuckatur. En glassig våning eller en pampig herrgård kan vara hur spektakulär som helst. Men grädden, körsbäret, i:et – kalla det vad du vill – kommer liksom alltid att saknas. Därför kan de som bor i ett hem där stuckatur redan finns, skatta sig lyckliga. Avunden hos alla andra utan stuckatur kan bli stor. Men har man ingen stuckatur hemma så behöver man inte gråta floder. Det går faktiskt att ordna i efterhand.

Sätta in stuckatur i efterhand

Man kan nämligen sätta in egen stuckatur, den måste inte ha suttit där sedan urminnes tider. Det finns företag som har specialiserat sig på att skapa och montera stuckatur. Är man sugen på att få in lite snirklig snygghet i sitt hem, är det ett hett tips att kolla in dessa företag. Av experterna som jobbar med detta kan man även få goda råd och tips på vad man kan sätta in för typ av stuckatur, på vilka ställen och vad som passar ihop. Något som blivit populärt nu är exempelvis att sätta stucklister på väggen, för att liksom rama in rummet snyggt. Det blir som en tavla i sig. Stuckatur är ju faktiskt ett slags konstverk. Läs mer om stuckatur på denna sida: https://www.stuckaturstockholm.se/

Rätt mäklare kan vara avgörande för om man får råd med drömbostaden

12 nov 2020

Ska man sälja ett hus eller lägenhet är det viktigt att man anlitar rätt mäklare så att man får ut ett så högt pris som möjligt. Det finns gott om mäklare men tyvärr är inte alla lika bra.

Att anlita rätt mäklare vid bostadsförsäljningen kan vara helt avgörande för om man sen ska ha möjlighet att köpa det där nya drömboende. Det finns en hel del saker att ta hänsyn till i valet och man ska inte låta bara mäklararvodet avgöra. Man måste också känna förtroende för mäklaren. Detta gör man oftast om personen är lyhörd, har stor kunskap, erfarenhet och ett kontaktnät med spekulanter.

Genom att lägga ner tid på att hitta rätt mäklare kan man många gånger tjäna flera hundra tusen kronor extra. Därför ska man kontakta flera stycken och inte bara nöja sig med första bästa. Genom att studera mäklarannonser på nätet eller i tidningarna ser man vilka mäklare som är mest aktiva och kanske kan vara lämpliga att anlita.

Intervjua mäklaren och ställ många frågor

De flesta mäklare erbjuder en kostnadsfri värdering av bostaden. Under detta första möte är det viktigt att ställa så många frågor som möjligt till mäklaren för att kunna bilda sig en uppfattning om det är rätt person för jobbet. Det är inget konstigt med att se det som en arbetsintervju och exempelvis fråga varför mäklaren tror att den är bäst lämpad att sälja bostaden.

Fråga även om erfarenhet, om mäklaren har ett kundregister och hur väl mäklaren känner till området. En mäklare med lokalkännedom och som redan har sålt flera lägenheter i området brukar kunna få ut ett mycket högre pris. En sån mäklare kan lätt svara på spekulanternas viktiga frågor om skolor, butiker, grönområden, föreningsliv, lokaltrafik etc. Sådana saker är ofta helt avgörande för många köpare.

Hur bostaden presenteras är viktigt

Be mäklaren om en offert där både värdering och mäklararvode finns med. Ta också reda på vad som mer ingår i priset som exempelvis fotografering, styling, annonsering etc. Både bilder och beskrivande text kan många gånger vara avgörande om många spekulanter ska komma på visningen. Det kan därför vara en god idé att studera mäklarens tidigare prospekt och annonser.

Innan man sen slutligen väljer mäklare kan man även kolla upp om personen har anmälts eller har blivit prickad. Detta gör man hos fastighetsmäklarinspektionen. Skriv sedan ett ordentligt avtal där mäklarens arvode tydligt ska framgå.

Egen härd är guld värd

8 nov 2020

Tror du att du skulle tycka om att komma hem till ett välstädat hus eller lägenhet på kvällen? Skulle du ta chansen om du kunde få ha det så varje dag, vecka eller bara en gång varje månad?

I Göteborg finns det många företag som sysslar med hemstädning. Det innebär att du som vill ha hjälp att få det städat hemma har mycket att välja på. För dig som söker arbete är det också bra då det är relativt lätt att få ett jobb som städare eller städerska. Det bästa är att det kräver ingen eller mycket lite utbildning. Det innebär att du som betalar ofta kan få ett bra pris på tjänsterna då de som arbetar inte har behövt lägga flera år på högskolestudier. På grund av dessa omständigheter är det så att arbetarna har en relativt låg lön. Tjänsten kan därför vara överkomlig för dig som behöver hjälp med städning i hemmet. Men det som gör det hela ännu bättre är att du kan få RUT-avdrag, då blir det ett ännu bättre pris, men lika lön för den som arbetar. En win win- situation. Alla som vill kan få rent hemma och då blir det fler som får jobb.

Trygghet och säkerhet

Det kan vara lite känsligt att släppa in främmande människor i sitt hem, men du kan vara säker på att en väl ansedd städfirma har hög sekretess och säkerhet. Inget kommer att försvinna utan allt finns kvar. Ja, kanske inte allt, för du vill ju att damm och smuts ska försvinna långt bort och helst aldrig komma tillbaka. Det gör det också. Både dammråttor och städpersonal kommer tillbaka, gång efter gång, och lika fint blir det varje gång. Lika rent luktar hemmet efter varje städdag. Dammråttorna får se sig jagade på flykten. Smuts, baciller och annat otrevligt blir bortstädade tillsammans med grus, sand och jord som kan ha hittat in med hjälp av skosulorna.

Ett rent hem och en ren miljö

Att städa kan innebära att man använder sig av rengöringsmedel som kan skada vår miljö. Det är dock länge sedan de värsta medlen huserade på marknaden. Idag använder de flesta städbolag med gott anseende bara miljömärkta produkter. Tur är väl det för ingen vill ju vara orsak till att naturen far illa när det ska skuras och fejas. Om naturen inte överlever, då har vi heller inget hem att städa längre.

Många bra anledningar till att glasa in balkongen

2 nov 2020

Visste ni att bostadens värde ofta ökar då man låter glasa in sin balkong? Precis som med allt annat finns det både fördelar och nackdelar som man bör ta hänsyn till innan man bestämmer sig.

Många vill glasa in balkongen för att de ska kunna använda ytan även under andra årstider och inte bara under sommarmånaderna. Genom att glasa in balkongen får man ett extra rum som man kan använda till mycket och bostadens yta ökar. Detta gör också att man samtidigt ökar bostaden värde, så att glasa in balkongen är en smart investering som betalar sig själv i längden.

För att eventuellt få ner priset kan man fråga runt bland grannarna om kanske de också vill glasa in sina balkonger då man brukar kunna få mängdrabatt. Det många inte vet är att man också sänker uppvärmningskostnaderna då man glasar in balkongen eftersom den då skyddar mot blåst och kyla. Den skyddar även damm, regn och oljud. Inte sällan väljer faktiskt bostadsrättsföreningar att glasa in allas balkonger för att spara energi och sänka uppvärmningskostnaderna.

Börja odlingssäsongen några månader tidigare

En inglasad balkong kan även fylla flera andra funktioner. För den som tycker om att odla kan den hjälpa till att starta odlingssäsongen flera månader i förväg; eller bli ett extra kallförråd för mat. Oftast blir den en extra plats för avkoppling där man kanske sitter och läser, umgås med vänner eller bara myser. Investerar man dessutom i någon typ av värmekälla såsom infravärme eller kamin kan man nyttja den på vintern. En inglasad balkong blir också en bra och säker plats för familjens fyrbenta medlemmar att sitta och spana på.

Skjutbara glas löser potentiella problem

Det finns några få nackdelar med att glasa in sin balkong. Det kan exempelvis handla om estetik och att man förlorar utomhuskänslan eller att glaset skymmer utsikten, men också att det blir svårare att lufta ur lägenheten eller att balkongen upplevs för varm under vissa sommardagar. Genom att installera skjutbara glas kommer man runt flera nackdelar då man enkelt kan öppna upp och lufta. Inte att förglömma är att glaset oftast behövs då det också fungerar som ett vindskydd under mer blåsiga dagar samtidigt som det skyddar balkongen och minskar slitage som annars kan uppstå på grund av väder och vind. Glaset fungerar också som ett insynsskydd, och bor man lite längre ner i byggnaden hjälper det också till att skydda mot inbrott.

Hus för olika behov

21 okt 2020

Inom byggregler finns det olika indelningar på hus. Så ska man bygga ett hus är det mycket viktigt att man vet vad som gäller, och bygger det hus som har den rätta funktionen som man är ute efter.

För att främja byggandet och underlätta för privatpersoner så hittade man på ett hus som fick byggas utan bygglov. Om man höll sig till vissa mått. Den som drev igenom konceptet hette Friggebo och därmed var namnet Friggebod ganska självklart. Ett litet hus som fick vara max femton kvadratmeter stort, ha lite enklare byggnadssätt och endast användas till fritidsboende.

Sedan dess har även det tjugofem kvadratmeter stora Attefallshuset sett dagens ljus. Och sist men inte minst Bolundaren. Denna gång trettio kvadratmeter och dessutom ett hus som till funktionen följer reglerna för permanentboende. Men vad man använder huset till kan ändå vara lite flytande. Även om det ursprungliga syftet är att ha husen som fritidshus så kan de användas till precis vad man önskar. Det kan vara förråd, ateljé, träningslokal eller vad som helst som fantasin och behovet kan göra gällande.

Fritid eller permanent

Ett hus som ska få användas till permanentboende ska uppfylla ett flertal regler. Det gäller bland annat ventilation, säkerhet och att man lätt ska kunna ta sig runt i en rullstol om det behövs. Men det finns även fritidshus som används som permanentboenden. Och till och med de små attefallshusen eller friggebodarna. Speciellt i stora städer är det mycket vanligt att man hyr ut sina gäststugor på helårsbasis. Det kan till och med vara så pass inkomstbringande att man bygger ett hus på tomten enkom av anledningen att hyra ut det. En lösning som kan vara mycket bra för den som inte behöver mer yta under en kortare eller längre period. Och de riktigt fina kan till och med ha egen trädgård samt uppfart.

Sommarhus för en del

Storleken är något som inte har några regler när det gäller fritidshus. De kan vara precis hur små eller hur stora som helst. Men sedan är det också olika vad som kallas för fritidshus och vad som egentligen är ett fritidshus. För även om vissa hus följer byggstandard för permanentboende så kanske ägaren använder huset på sin fritid. Och inget annat. Går man över bron till grannlandet så kallas ett dylikt hus för ett sommarhus. Lite som man här hemma också kan säga sommarstuga om man vill.

← Äldre inlägg