Blogg

RSS

När livet tar en ny vändning

12 Sep 2023

Vi har alla upplevt de ögonblick då livet tar en hastig vändning. Ibland kan det vara av miljontals olika skäl att vi inleder eller avslutar en relation. Ibland kan det även innebära att vi fysiskt måste flytta.

I dagens samhälle är livet mycket mer mobilt än det var för tidigare generationer. Få av oss kommer att bo på samma plats under hela vår livstid. Tidigare flyttade vi kanske till en annan gård i samma by eller till en större lägenhet i samma hus. Det gör vi fortfarande! Men idag gör vi mycket mer än så. Vi flyttar från våra föräldrars hem till studentboenden under vår utbildningstid. Vi hittar jobb och flyttar till boenden som passar oss bättre. Efter några år vill vi kanske trycka på "paus" och resa eller arbeta och studera utomlands. Då är det dags för nästa flytt. Och så fortsätter livet. Flyttar sker av olika skäl - praktiska, känslomässiga eller nödvändiga. Uppbrott kan vara sorgliga eller glädjande.

Förändringar är naturliga och ger nya erfarenheter

Alla typer av förflyttningar och flyttar medför konsekvenser. Vissa av dessa konsekvenser är mycket konkreta, medan andra processer sker på ett mer mentalt plan, under ytan. Vanligtvis är dessa förändringar utvecklande och ger oss erfarenheter av olika slag - både positiva och mindre positiva. Men oavsett vilket är det alltid lärdomar vi kan dra av dem. När det kommer till det praktiska i en flytt så krävs det ofta fysisk ansträngning. Men det är där vi kan erbjuda hjälp. En flytt ska inte vara en stressfylld process med planering, försök att upprätthålla en normal vardag och tunga möbler som måste bäras samtidigt. Vid en bostadsförändring krävs det planering på flera fronter. För de som redan har hittat en ny bostad och har sålt eller hyrt ut sin gamla bostad, kan situationen vara relativt enkel. Ändå måste tusentals saker ordnas. Förändra ditt liv med smidiga flyttjänster från TBA transporter.

Ved Stockholm - elda till ett bra pris

10 Sep 2023

Känner du oro inför vintern? Många villaägare i Stockholm och i södra Sverige fick ett bryskt uppvaknande förra året. En kall vinter i kombination med externa skeenden - Rysslands invasion i Ukraina, exempelvis - drev upp priset på el till helt nya nivåer.

Många villaägare stod oförberedda. Med undermålig isolering och med direktverkande el såg de att all värme försvann ut genom väggarna - samtidigt som räkningen man fick var extremt hög. Detta har också påskyndat investeringar och det kan handla om större sådana - byte till exempelvis bergvärme och ny tilläggsisolering - såväl som mindre investeringar.

Bekvämt att använda ved

Det senare kan exemplifieras av att fler och fler börjat använda sig av ved i Stockholm och skakat liv i gamla, befintliga kakelugnar och öppna spisar - eller investerat i helt nya eldstäder. Genom att köpa billig ved i Stockholm kan man också ta udden av den höga elräkningen och ändå få en behaglig värme i hemmet.

Billig ved i Stockholm kommer också helt utan bekymmer: du beställer via nätet, du får en leverans direkt till dörren - inom 48 timmar - och den ved som finns i 40-kilos säcken är dessutom huggen och redo att användas. Att det dessutom handlar om ren kvalitet är en annan fördel. Veden håller rätt fuktighet, vilket borgar för längre brinntid och mindre utsläpp.

Fler använder sig av ved i Stockholm

Ved i Stockholm blev under förra vintern en storsäljare och det tyder inte mycket på att detta kommer att avta under den här vintern. Tvärtom: fortsätter priset för el att stiga så kommer fler och fler att ta steget mot att elda med ved igen.

Ett steg tillbaka, men inte alls ett steg i fel riktning sett till att A) det är billigt och B) bekvämt och enkelt och C) ger den där extra mysfaktorn till hemmet. Att sitta framför en brasa gör att ett lugn infinner sig i kroppen. Det är något som många behöver i dagens uppskruvade samhälle.

Anställ en professionell rivningsfirma för säkra och effektiva resultat

6 Sep 2023

Renoveringsprojekt kan vara fantastiska, men det finns fall då vissa bostäder helt enkelt inte går att rädda. Ibland är det bästa alternativet att helt enkelt riva ner det gamla och bygga nytt från grunden. För att utföra en rivning på ett säkert och effektivt sätt är det klokt att anlita en professionell rivningsfirma.

Professionell rivning kräver kunskap och tillstånd

Att tro att en rivning bara innebär att ta fram släggan och börja slå ner väggarna är tyvärr en missuppfattning. Numera krävs det tillstånd för att genomföra en rivning och processen måste utföras på ett säkert, miljövänligt och effektivt sätt. Oavsett om det handlar om att riva en vägg mellan vardagsrummet och köket eller en gammal förfallen villa på landet, finns det hjälp att få. Det är av yttersta vikt att rivningen genomförs på ett organiserat sätt och att man har rätt kunskap för att säkerställa ett tryggt arbete. Att riva kan vara farligt, särskilt om det rör sig om en gammal och instabil byggnad.

Utbildad och erfaren personal för bästa resultat

Genom att anlita en professionell rivningsfirma kan du vara säker på att arbetet utförs av utbildad och erfaren personal. Det är en världsklassskillnad mellan att riva ner en liten stuga på landet och att genomföra en rivning av en höghus i Stockholms city. Vid större rivningsprojekt används tunga maskiner och mindre rivningsrobotar. Vid mindre och mer precisionskrävande rivningar arbetar man istället med handverktyg för att undvika att orsaka skador på intilliggande delar som inte ska rivas. En professionell rivningsfirma planerar och förbereder allt i förväg för att säkerställa att viktiga ledningar och avlopp inte tar skada under processen.

Rörmokare håller koll på lokalpolitiken på Lidingö

5 Sep 2023

Rörmokare på Lidingö håller ofta koll på vad som händer i kommunfullmäktige. Det finns det god anledning till, eftersom politiska beslut kan ha stor påverkan.

Visste du att rörmokare ofta har en viktig roll i det politiska landskapet? Personer som arbetar inom rör och VVS både påverkas av och har påverkan på policybeslut och politiska händelser. Till exempel kan politiska beslut tas om byggnadsregler och vatten- och avloppssystem, vilket har direkt inverkan på rörmokarens praktiska arbete.

En bra rörmokare håller koll på alla de senaste reglerna och besluten som fattats inom området för byggnationer och VVS. Detta är ett måste för att kunna leverera ett bra arbete till kunderna. Du som vill anlita en rörmokare på Lidingö ska självklart känna dig trygg med att vederbörande utför sitt arbete i enlighet med de regler som finns just nu – inte de regler som fanns på plats för tio år sedan.

Så påverkas tillgången på lediga rörmokare av politiska beslut

En annan anledning till att hålla koll på nytagna och kommande politiska beslut i Lidingö kommun, är att dessa kan komma att påverka en rörmokares tillgänglighet. Ibland fattas beslut om byggnadsprojekt som kräver insatser av lokala rörmokare. Utan att ha en uppfattning om vilka viktiga uppdrag som kan komma att dyka upp, är det svårt att ha en uppfattning om vilka privatkunder man kan ta sig an som rörmokare.

För dig som är ute efter att anlita rörmokaren är just tidsplanering en viktig aspekt av vilken rörmokare på Lidingö du ska välja. Fråga gärna din tilltänkta rörmokare om vilka stora projekt som kommer att dras igång under den kommande säsongen. Är det värt att tidigare- eller senarelägga ditt projekt, för att förvissa dig om att du kommer kunna hitta en tillgänglig rörmokare på Lidingö?

Solceller i Göteborg - En investering värd att överväga

26 Aug 2023

Solceller i Göteborg är en het fråga som dyker upp med jämna mellanrum. Många debatterar om det verkligen är värt att investera i solceller, medan andra hyllar det som en revolution som kan rädda vår värld.

I Skåne är solceller ingen ovanlig syn. Många stoltserar med solpaneler på taket i Göteborg, och du kanske också har funderat på att skaffa en egen solcellsanläggning. Tanken på att producera sin egen el och minska elkostnaderna är alltid lockande. Med det soliga klimatet i Göteborg finns det också goda förutsättningar för att bli delvis självförsörjande när det gäller el.

Det är dock viktigt att komma ihåg att solceller är en betydande investering, och kvaliteten på solpanelerna spelar en stor roll. Innan du bestämmer dig för att installera solceller är det också värt att överväga möjligheten att sälja överskottsel samt leta fram bästa pris på solceller i Göteborg. Även om det kan vara osäkert och inte alltid lönsamt, kan det vara en extra förmån för dem som väljer att investera i solceller.

Tjäna in kostnaderna för solpaneler

En vanlig fråga som dyker upp är om det är möjligt att tjäna in kostnaderna för solpaneler. Svaret är att det är fullt möjligt att göra det om du väljer rätt solpaneler och har rätt förutsättningar. Innan du bestämmer dig för vilka solpaneler du ska investera i kan det vara en god idé att kontakta flera olika företag. Genom att få hjälp och råd från experter kan du optimera produktionen och se till att allt görs korrekt.

Solceller och solpaneler kan placeras på olika sätt och i olika konfigurationer. Ett professionellt företag kan vara till stor hjälp när det gäller att hitta den bästa lösningen för dig och din fastighet. Med deras kunskap och expertis kan de skapa en anpassad solcellsanläggning som passar dina behov och förutsättningar.

Så, för att besvara frågan om det lönar sig med solceller i Göteborg kan vi med säkerhet säga att det gör det. Genom att göra en smart investering i solceller kan du producera din egen el, sänka elkostnaderna och bidra till en mer hållbar framtid. Tveka inte att kontakta ett professionellt företag för att få hjälp och vägledning på vägen mot en soligare och mer ekonomisk framtid.

Tänk smart innan du köper värmepumpar i Göteborg

24 Aug 2023

Be om råd från en värmepumpsexpert i Göteborg innan du gör ditt köp. Men se till att läsa på innan du ställer frågor, och kom ihåg att det finns vissa svar som bara du kan komma fram till.

Det finns en uppsjö av olika värmepumpar på marknaden. Det kan nästan bli överväldigande när man börjar läsa om dem. Ibland önskar man att någon bara kunde säga vilken man ska välja, för att slippa ta beslut själv. Kan du känna igen dig?

Även om du lider av värmepumpsutmattning kan det vara värt att sätta dig in i vilken typ av värmepump som passar bäst för ditt hus innan du investerar. En värmepump är nämligen en väldigt viktig komponent, både för ditt hus och för din ekonomi.

Leverantörer av värmepumpar i Göteborg kan inte förutse hur länge du vill duscha

För även om det finns många bra och pålitliga leverantörer av värmepumpar i Göteborg är en sak alltid sann: Ju mer insatt du är, desto bättre service kan företaget erbjuda dig. Det finns dock saker som inte ens en värmepumpsexpert kan veta.

Till exempel, hur mycket varmvatten ditt hushåll behöver. Om en lång och avkopplande dusch är viktig för din livskvalitet, måste du vara medveten om att du bör be om en extra stor varmvattentank i anslutning till värmepumpen. Det är du som bäst känner till ditt eget hus och dina egna behov. Så ta dig tid att fundera lite extra på värmepumpen, även om du kanske redan är trött på ämnet.

Öka ditt hemmas trivsel med ren ventilation i Uppsala

21 Aug 2023

Många förknippar ventilation med till- och frånluftsflöden, utan att riktigt tänka på det djupare. Men faktum är att ventilation spelar en avgörande roll för både hemmet och hälsan. Denna artikel fokuserar främst på vikten av väl rengjord ventilation. Ventilation påverkar nämligen luftfuktighet, temperatur och luftens rörelsehastighet i ditt hem. Det är därför viktigt att ha en väl fungerande ventilation för att investera i hälsa, bostad och ekonomi.

En god inomhusmiljö bygger på god ventilation

För att uppnå en trivsam inomhusmiljö behövs bra ventilation. Först och främst behöver du en ventilationslösning som är anpassad för din bostad. Dessutom kräver ventilationen regelbunden underhållning. En välskött ventilation ger flera positiva effekter och bidrar till både ditt och din familjs välmående. Genom att se till att din ventilation är i gott skick undviker du slitage och skador som kan uppstå på grund av fukt och mögel i din bostad. En ren miljö skapar också förutsättningar för god hälsa genom att risken för allergier och astma minskar. Utöver att förbättra trivseln kan en väl fungerande ventilation även spara energi och därmed pengar.

Vad kan företag hjälpa dig med?

Om du är en av dem som skjuter upp rengöringen av din ventilation och tänker att du tar tag i det senare, tänk om. Köket är en vanlig plats där hemmabränder börjar, och många av dem skulle ha kunnat undvikas om ventilationen var ren. Självklart vill du undvika skador på både bostad och familj i så hög utsträckning som möjligt. Oavsett om du har ventilation i Uppsala eller någon annanstans i Sverige finns det företag som kan hjälpa dig. Om du, precis som många andra, tycker att begrepp som drifttider, ventilationsflöden och fläktmotorer låter krångliga, kan du kontakta professionella experter. De kan hjälpa dig att se till att allting fungerar som det ska och även rengöra ventilationen i ditt hem, vilket som tidigare nämnts är mycket viktigt.

Geotekniker kontrollerar marken innan ni bygger

21 Aug 2023

Innan man börjar bygga på marken kan den behöva ses över. Med hjälp av en geotekniker görs marken stabil och redo inför det kommande bygget som ska göras.

Innan man ger sig på att bygga något behöver markens egenskaper kontrolleras. Marken behöver vara bärig, vare sig det är en ny väg, en bro eller en nyproduktion av exempelvis en villa som ska byggas. Genom att ta hjälp av en geotekniker får man reda på allt man behöver veta om marken, och därmed också om den är redo att byggas på eller inte.

Vem som helst kan inte se med blotta ögat om marken är bärig nog eller inte. Det är många saker som räknas in och måste kontrolleras. Det är av den anledningen man anlitar en geotekniker som kan kontrollera hela marken innan det börjar byggas på den. En geotekniker kan även göra marken redo för just det som ska byggas på den.

Säkert bygge med geotekniker

Det är vanligt att byggföretag tar kontakt med geoteknik redan innan något ska byggas. På så sätt får de reda på om marken är bra nog eller inte. Sedan är de med hela vägen och hjälper till att kontrollera vattnet. En kontroll sker inte bara på fältet, utan den kan även ske delvis i labbet.

Något som de även kollar är hur grundvattnet är just då. De tar även reda på vilken grund som passar bäst på just den marken. Det kan nämligen variera beroende på markens egenskaper.

Tankar om att byta golv?

17 Aug 2023

Golvet gör rummet. Beroende på material och färg kan man skapa olika känslor och underlätta eller försvåra tillvaron i hemmet. Så hur ska man tänka när man planerar att lägga om sitt golv?

När man funderar på att lägga ett nytt golv så är det frestande att bara tänka på hur golvet ska se ut. Kostnaden för golvet är förstås också en prioritet, men det viktigaste är golvets funktion. Ett prisvärt golv blir dyrt i längden om det inte uppfyller de önskade funktionerna. Med funktion menas hur golvet känns att gå på, hur golvet är tempererat, om det är lättstädat på den platsen det monteras, om materialet fungerar på montageplatsen utan att det blir fuktskadat och så vidare.

Välj rätt golv för rätt plats

Funktionsmässigt och utseendemässigt är det viktigt att planera golvläggningen noggrant. I våtutrymmen och ibland i kök rekommenderas ofta klinkergolv som tål fukt, leder värme och är lätt att rengöra. Däremot är det inte lämpligt att ha ett klinkergolv i exempelvis ett sovrum där man vill ha det lite mjukare för fötterna och där det finns risk för att små barn kan trilla ur sängen. Man bör även överväga hur man lägger golvet för att framhäva ytorna på bästa sätt. En liten toalett kan se större ut med stora klinker medan stora ytor kan se röriga ut med för små klinker eller mosaik.

Skapa variation med detaljer

Oavsett vilket golv som läggs finns det alltid utrymme för kreativitet. Man kan till exempel blanda ett trägolv med ett klinkergolv eller lägga golvet i olika mönster. En vanlig variant är att kombinera vita och svarta klinker, särskilt i köket. Liknande lekar kan också utföras med trägolv. Men när golvet väl är lagt är det viktigt att inte glömma bort de små detaljerna, såsom trösklar, foder och lister. Det är dessa detaljer som verkligen gör golvet komplett. För mer information se plattsättareistockholm.se.

Förbättra och förnya med snickare i Göteborg

17 Aug 2023

När man inte tror att något kan bli bättre... Det saknades en veranda där man kan se ut över havet en vacker sommarkväll. Sånt fixar snickare i Göteborg.

Drömma om ett hus med havsutsikt, det kan de flesta göra. Ett riktigt västkusthus i trä och målat vitt med blåa detaljer. Med den egna biten horisont och med klipphällar med trift och kaprifol. Föralldel med måsbajs också, men det hör ju till. Såna där klipphällar som man skrapar knäna på så gött. Strävt gräs och havsdoft i näsan.

Den som redan har detta kan skatta sig mycket lycklig. Det betyder inte alltid att man är helt nöjd och det finns heller ingen lag som förbjuder att man önskar sig lite mer. Vädret är inte alltid snällt och det är ofta gott nog att sitta inomhus och ha det gott. Men när de riktigt ljusa sommarkvällarna är här vill man ha veranda.

Låt en snickare förbättra ditt liv

Att bygga när tomten till tre fjärdedelar består av bohuslänsk sten är lite vanskligt för en glad amatör. Man vill ju gärna att bygget ska förbli stadigt långt in i framtiden och att inte bara de modiga ska våga sitta på verandan. Så, ja. Det är nog dags att kontakta snickare i Göteborg. När det är dags för byggen är det proffshjälp som fungerar bäst.

Börja med en kontakt, ett besök och en offert. Fundera över vad som är viktigt för dig och vad du lätt kan avstå. Räcke eller inte, höjd över havet, ytbehandling av vilket slag? Rentav en markis som kronan på verket? Du bestämmer och snickaren fixar. För mer information se snickareigöteborg.nu.

Badrumsrenovering i Nyköping: Erfaren entreprenör tar hand om ditt drömbadrum

8 Aug 2023

När dagen börjar vill vi alla ha en härlig start, och vad kan vara bättre än ett fräscht och bekvämt badrum? Med välkomnande och mjukt ljus samt ett varmt och skönt golv mjukstartar du din dag på bästa sätt. En badrumsrenovering är ett projekt som involverar många beslut. För att säkerställa att allt blir som du önskar är det klokt att anlita ett företag som är experter på badrumsrenovering.

Professionell hjälp för alla beslut

Under en badrumsrenovering kan det dyka upp beslut som du kanske inte är van vid att fatta. Eftersom badrummet innehåller både vatten och el är det viktigt att arbetet utförs av certifierade hantverkare. Att anlita ett företag som tar hand om hela processen ger dig fördelen att få erfaren hjälp och rådgivning för att fatta de bästa besluten. Med deras långa erfarenhet av badrumsrenoveringar vet de vad som fungerar bra och hur man når bästa möjliga resultat.

När det gäller badrummet är det viktigt att ha ett öga för detaljer. Kanske har du sett ett vackert badrum på en bild i en tidskrift och drömmer om att ha något liknande. Genom att visa bilderna för en entreprenören som ansvarar för badrumsrenoveringen kan du få hjälp att förverkliga din dröm.

Materialval och belysning

De som arbetar med badrumsrenoveringar dagligen har en unik förmåga att snabbt hitta rätt materialval och belysning som passar just din stil och önskemål. Ibland kan de till och med komma med förbättrade lösningar som du inte hade tänkt på från början. Ett badrum är personligt och ska anpassas efter din smak och behov samt harmonisera med resten av ditt hem och dina övriga rum.

Vid en badrumsrenovering är det inte bara estetiken som är viktig, utan även säkerheten och kvaliteten på arbetet. Genom att anlita professionella hantverkare med erfarenhet minskar du risken för fel och brister i utförandet. Certifierade entreprenörer har den kunskap som krävs för att säkerställa att allt arbete utförs enligt gällande regler och bestämmelser.

Behörig elektriker är rätt person för din fasta elinstallation i Norrköping

8 Aug 2023

En fullt behörig elektriker är den enda som får utföra en fast installation med elektricitet i din bostad i Norrköping – och i hela Sverige, för den delen!

Om du ska installera en fast installation med elektricitet i ditt hem måste du kontakta en behörig elektriker och be honom eller henne utföra arbetet. Detta enligt svensk lagstiftning vad gäller elsäkerhet. Privatpersoner är inte tillåtna att göra mer komplicerade elektriska arbeten.

Detta gäller även om du känner dig säker på din sak, i alla fall när det kommer till fasta installationer som den du har planerat. Det spelar ingen roll om du själv tycker att du är en fena på elektricitet – försäkringar och annat viktigt kommer inte att gälla om inte en behörig elektriker utför installationen. I värsta fall kan hela hemförsäkringen eventuellt bli ogiltig, vilket vore mycket beklagligt.

En elektriker kan också hjälpa dig med att byta lampkontakter

För fasta elinstallationer bör du alltså kontakta en elfirma i Norrköping. Ta gärna kontakt med flera aktörer för att säkerställa att du får ett konkurrenskraftigt pris. Begär in offerter och be elfirman noggrant specificera alla poster. Du kan också passa på att försäkra dig om att de elektriker som arbetar för elfirman verkligen har de fulla behörigheter som krävs för att utföra fasta elinstallationer.

Det finns också arbeten med el som inte kräver någon elektrikerbehörighet. Du som vet vad du gör är till exempel helt fri att byta ut en ojordad kontakt på en lampa. Men om du känner dig det minsta osäker på hur sladdar, poler och elektricitet fungerar ska du inte försöka dig på det. En elfirma kan hjälpa dig även med så pass små arbetsuppgifter.

Flyttfirma i Täby underlättar flytten

8 Aug 2023

Att flytta ifrån en lägenhet betraktas oftast som en positiv händelse och förändring i livet. Den som vill slippa flyttbestyr kan anlita en flyttfirma i Täby.

Familjen har bott en längre tid i en större lägenhet, men nu är det dags att flytta till en nybyggd villa i en norrort till Stockholm. Alla familjemedlemmar ser fram emot inflyttningen i villan med stor entusiasm. Ni har bestämt plats för piano, soffgrupp och bokhylla i villan. En sak har ni dock förträngt. Ni måste snart börja packa och planera hur utflyttningen från lägenheten ska gå till.

“Jag kan hyra ett släp på en bensinmack och transportera möblerna själv”, säger du till din fru. “Men hur ska vi göra med pianot och vår otympliga bokhylla?”, frågar hustrun. “Jag tänkte höra med en arbetskamrat om han kan hjälpa till att bära det tyngsta”, svarar du.

En flyttfirma i Täby packar och transporterar

Din arbetskamrat har vare sig tid eller muskler för att hjälpa till med flytten. “Kan vi inte anlita en flyttfirma till flytten och som dessutom kan flyttstäda lägenheten?" säger frun. “Jag har hört att hyresvärden är väldigt besvärlig och kontrollerar skåp, fläktar och badrum in i minsta skrymsle och vare sig du eller jag är duktiga på att städa”.

Via nätet får du kontakt med en flyttfirma i Täby. När du fyllt i en blankett med information om lägenhetsstorlek med mera, får du en offert på flytt och flyttstädning. Kostnaden är överkomlig, speciellt som arbetskostnaden kan dras av som rutavdrag.

Förbättra inomhusmiljön i Stockholm med mögelsanering

7 Aug 2023

Det obehagliga med mögel i bostäder är att det inte alltid syns. När du anlitar ett företag som utför mögelsanering i Stockholm hittar de möglet direkt.

Mögelsvamp är inte en enhetlig grupp av svamp utan finns i ett stort antal olika grupper. En del av svamparna är nyttiga, andra direkt skadliga för människors hälsa. Den vanligaste typen av mögel som de flesta stött på är den som kan finnas på mat som blivit för gammal eller förvarats på ett felaktigt sätt.

Den del av möglet som vi ser är egentligen bara en slags fruktkropp som innehåller den sporbärande delen av svampen. Den del, mycelet, som ger näring åt fruktkroppen, ser vi oftast inte eftersom det består av små tunna celltrådar som kallas hyfer. Mögelsvampens sporer kan variera i färg och en del av dem kan vara giftiga.

Ibland kan man se mycelet som vita luddiga prickar, exempelvis på bröd eller annan mat. Då är det dags att slänga maten och inte bara ta bort den mögliga delen eftersom mycelets tunna trådar kan ha spridit sig över en större yta. Förr i tiden tog man ibland tillvara på mögligt bröd eftersom man visste att mögel kunde ha läkande egenskaper.

Mögelsanering i bostäder handlar oftast om svartmögel

De olika färgerna på mögelsporerna ger signaler om huruvida svampen är skadlig eller ej. Vi äter ju gärna både blåmögel- och vitmögelostar, exempelvis Brie, Camembert och Roquefort och detta mögel är inte skadligt. I Asien används också mögelsvampar i stor utsträckning i matlagningen.

Men till skillnad från de nyttiga mögelsvampar som vi lärt oss använda finns det skadliga svartmöglet som vi bör se upp med om det uppträder i bostäder eller lokaler. Svartmöglet ger upphov till allergi, förvärrad astma, försämring av eksem, hudrodnad, klåda, hudutslag, huvudvärk, illamående och yrsel.

Svartmögel kan uppstå om man haft en vattenskada men det kan också uppträda i andra fuktiga och varma utrymmen, exempelvis badrum. Upptäcker man svartmögel i sin bostad är det därför viktigt att anlita ett företag som kan utföra mögelsanering i Stockholm. Saneringen blir effektivt utförd och man får tillbaka en hälsosam inomhusmiljö.

← Äldre inlägg