Uppdatera till en modern hall

Hur ser det ut då du kommer innanför dörren till ditt eget hem? Troligt är att du – förutsatt att du är småbarnsförälder – möts av ett mindre kaos. Jackor och skor slängda på golvet, en halsduk liggande på byrån, vantar och mössa kastade i ett hörn och på den nämnda byrån ligger nycklar, räkningar, avier och andra saker. Kort och gott: du – liksom andra besökare – får ett väldigt dåligt första intryck av din bostad.

Vi ska direkt säga att hallen är ett av de svåraste områdena i en bostad att inreda. Du har minimalt med yta – och du har extremt många behov som måste fyllas. Det ska vara snyggt och prydligt, det ska vara funktionellt och det ska samtidigt kännas ombonat och fräscht. Därtill ska du ha någonstans att sätta dig ned för att ta på- och av skorna.

Hur göra? Vi tänkte visa några tips kring hur du skapar en modern hall och där du verkligen ger dig- och din familj de bästa förutsättningarna för ett härligt rum (och ger dina gäster den där wow-känslan då de kommer innanför dörren). Frö att förenkla så radar vi upp några av våra tanker i punkter och kommenterar dem allt eftersom:

  • Förvaring. Nyckeln till en funktionell och snygg hall är att hitta förvaring och att se till att denna syns – men att den inte tar plats. En svår balansgång som kan kräva att man exempelvis anlitar en snickare och platsbygger lösningar efter de förutsättningar man har i hallen. I en mindre hall så innebär det ofta att man utnyttjar höjden – i en större hall så finns fler alternativ. Det viktiga är att man tänker att så få saker som möjligt ska synas och att så mycket som möjligt ska kunna läggas i förvaringskärl som går att stänga. Om detta sedan är ett skåp, en garderob eller i form av korgar är en sak som avgörs av storleken på din hall samt din egen smak. Att platsbygga en bänk med förvaring är också ett väldigt gångbart alternativ.
  • Golvet: Golvet i hallen spelar en större roll än vad man tror. Ett vackert stengolv kan höja hela upplevelsen och ett snyggt trägolv liksså. Här finns dock ett problem i att dessa inte går så väl ihop med vatten (från exempelvis dina skor) och därför bör du investera i dubbla dörrmattor – en utanför och en innanför dörren. Trött på ditt golv? Fördelen är att hallen, som bekant, sällan är särskilt stor och att det därför inte kostar så extremt mycket att anlita en golvläggare för en uppdatering av golvet.
  • Färger: många tänker per automatik att en hall ska vara vit, vit oh åter vit. Något som kan vara ganska tråkigt. Det går att använda andra färger och det fungera även med mörkare sådana – förutsatt att man använder sig av bra belysning. Det kan ha en lugnande effekt; något man väl behöver efter en stressig dag på jobbet. Varför inte två färger på väggarna? Det finns utmärkta alternativ på där man ”delar” en hallvägg i två färger och har exempelvis en ljusare nyans mot golvet medan en lite mörkare går mot taket. Här är det möjligt att testa dig fram också; hos de större färgkedjorna och deras hemsidor så finns utmärkta program som går att använda hemifrån.
  • Detalje En viktig punkt i en modern hall är att vara noggrann med de små detaljerna. Krokar, växter, ett vackert stilleben, knappar, snygga handtag till skåp och luckor... listan kan göras lång och försök att hitta en skön harmoni och en röd tråd i din inredning.
  • Spegel. Se till att ha en spegel i din hall – den får rummet att verka större och fyller dessutom en stor funktion (en sista titt hur man ser ut innan man öppnar dörren och går ut).