Vilken typ av planlösning man har – och som man vid ett nytt hus väljer – har en direkt påverkan på hur man lever och bor. Det finns olika typer av behov och det finns olika fördelar med olika typer av planlösningar. Man brukar säga att en bostad dels ska kunna stänga ute oljud – även inomhus och från exempelvis musik, tvn och köksfläkten – samt att den ska ge ett tillfredsställande ljusinsläpp (något som behövs i Sverige med tanke på vår mörka vinter) och att den även ska hitta en balans mellan det privata och det sociala. Det senare innebär att man måste kunna ha en chans att dra sig tillbaka, stänga någon dörr och få vara ifred.
Naturligtvis så storleken på bostaden avgörande i detta – i en mindre lägenhet så får man stryka på några av dessa kriterier och man har dessutom ofta svårigheter med att förändra en planlösning – det krävs tillstånd, det krävs godkännande, det kan krävas bygglov och så vidare – medan man i ett hus ofta på ett helt annat sätt kan söka efter alternativa lösningar.
Planlösning och den bästa? Frågan är omöjligt att svara på då det till mångt och mycket handlar om smak och om vad man själv föredrar. Däremot så kan vi framhålla fördelar och vi tänkte göra det i synnerhet med en typ av planlösning – nämligen den öppna. En öppen planlösning har, enligt oss, dessa fördelar:
- Rymden. Den uppenbara fördelen. Du kommer in i ett stort rum och du slipper alla små passager som annars är vanligt. Inte sällan så är den öppna planlösningen något som sker mellan vardagsrum, hall och kök och där man – från varje rum – kan se en del av de andra två. En trerummare på 80 kvm som har en öppen planlösning kommer att kännas betydligt större och rymligare än vad en lika stor bostad, men med en mer stängd planlösning, kommer att göra. En öppen planlösning skapar en illusion av större rum än vad det egentligen handlar om. Rymd betyder mycket!
- Det sociala. Du kan sitta i soffan och knappa på mobilen medan din partner lagar mat och ni kan ändå ha ett civiliserat samtal med varandra – trots att din partner står i köket. Vänta lite här nu – nämnde vi inte något om ljudet från köksfläktar och vikten av att isolera detta? Då faller ju denna fördel platt om man talar om en öppen planlösning? Nej, vi måste ta den tekniska utvecklingen i beaktning också. Idag behöver man inte bygga bort oljud på samma sätt som förr; av den enkla anledningen att det sällan finns något sådant att tala om. En köksfläkt idag låter knappt någonting.
- Det spännande. En öppen planlösning sätter ofta stora krav på fantasin och här ser man ofta födseln till kreativa lösningar. Var börjar vardagsrummet och var slutar egentligen köket? Det självklara har blivit mer diffust och hem med en öppen planlösning har därför ofta betydligt mer spänning och personlighet.
Nackdelar med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum
Vi bör även nämna några nackdelar med en öppen planlösning och vi gör det lite snabbt och enligt följande punkter:
- Brist på ”egentid”. I synnerhet gäller det öppna planlösningar i mindre bostäder. Man måset ha någonstans att ta vägen och man måste kunna stänga en dörr efter sig och andas. Toaletten är – som fallet är för många idag – inte ett alternativ.
- Matos. Har man en öppen planlösning så är det bästa investeringen en rejäl köksfläkt – både sett till ljudet och sett till matos och dofter. Kläder tar lukt, du känner doft överallt och det kan bli rökigt inomhus. Tyvärr har många inte en tanke på detta och vi anser att hela greppet med en öppen planlösning fallerar i och med detta. Hur roligt är det att bo i ett gatukök?
- Svårt att möblera. Fördelar kan bli nackdelar. Det vi ovan nämnde som spännande lösningar har hos många visat sig förvandlats till ett rent kaos. Soffan står i stort sett i köket, matsalsbordet och vardagsrumsbordet nuddar nästan varandra och det som från början var tänkt som en social plats blir i slutändan en enda stor röra. Ett tips: ta hjälp av en inredare och/eller låt dig inspireras av olika magasin och inredningstidningar. En grundtanke – med tanke på rymden du vill nå – är att tänka lite mindre. Du kommer inte få plats med allt, prioritera det viktiga och det som du verkligen gillar och behöver.