Moderna sovrum – vad är utmärkande?

Det som sällan nämns i samband med planlösningar och andra lösningar i hemmet är sovrummet. Sovrummet är något som anses som privat och där släpper man sällan in sina gäster. Kort och gott; har man en större bjudning i sitt hem så är sovrumsdörren sällan på vid gavel och rummet i fråga öppet för allmän beskådan.

Eller? Här har faktiskt någonting hänt och sovrummet har, så att säga, klivit fram ur skuggorna och är en plats som många mer än gärna visar upp. Med all rätt! För, det moderna sovrummet är något som förtjänar det och som verkligen ska ha en plats i rampljuset. Vad är då det moderna sovrummet och hur kan man på bästa sätt förklara ett sådant?

Vi tänkte rada upp fyra olika varianter – där samtliga dock förutsätter ett visst utrymme att röra sig med. För mindre sovrum så rekommenderas ett fokus på att hitta rätt färgskalor och här är tipset följande: lugn och ro. Du vill definitivt inte ha ett sovrum som du inte kan slappna av i. Grundregeln är att inreda harmoniskt och att hitta en balans mellan spänning, personlighet, funktionalitet och skönhet. Det gäller för övrigt även de sovrum som är av en större modell.

Variant nummer ett – det stilrena sovrummet: Färgskalan går i grått, men det blir aldrig tråkigt. Tänk ljusgrått på väggarna, tänk en prydlig bäddning med grå sängkläder – som syns – och med ett vitt överkast vikt vid fotänden. Raka linjer genomsyrar rummet – gardiner, bäddningen, sänggaveln (även den i en grå nyans) – och kryddningen, det spännande och personliga, kommer i form av växter, äldre, vackra möbler – en bänk, fina nattduksbord och en liten stol i hörnet; samtliga i mörkbrun färg. Ovanför sängen sitter två stycken vägglampor i guldfärg.

Variant nummer två – bohemens sovrum: vid en första anblick så är den spontana tanken – här bor en slarver. En närmare granskning ger dock en helt annan bild. Det finns nämligen en klar tanke bakom den obäddade sängen, den i mörkblått målade väggen, tavlorna som händer omlott och de två olika lampmodeller som hänger i taket – rakt ovanför, ganska långt ner, sängplatserna i dubbelsängen. Sängen är ”obäddat bäddad”  – och det är snygga, exklusiva sängkläder i linne. Tavlorna hänger omlott – men varje ram är i linje med en annan.  Lampmodellerna är olika, men de hänger helt i linje med varandra och de har samma färgen. Den olika formen ger bara spänning!

Variant nummer tre – det färgsprakande sovrummet:  du går in i det här sovrummet och du ser att det finns fem olika färger. Spontant så tänker du att det är en enda stor röra; men bakom den senapsgula sänggaveln, de mörkblå gardinerna, den orange pläden på sängen, de gråa sängkläderna och de svarta sänglamporna så finns det en tanke – och det är en tanke som fungerar. Färgerna lever i en symbios och ingen av dem tar utrymme eller plats från någon annan. Sovrummet får en helhet och det är den genomtänkta färgmatchningen och de sobra färgerna som gör det.

Variant nummer fyra – det jordnära sovrummet: ett mörk golv i trä, en stor säng, en byrå i samma mörka färg som golvet, en sänggavel som bildas av två stycken gamla dörrar – fulla av sprickor, skador och färgrester - ,en svart industrilampa modell större i taket och två stycken vägghängda nattduksbord med varsin mindre lampa stående på sig. Ljusinsläppet kommer av ett stort fönster och detta ramas in av en vacker gardin i en mörkblå nyans. Sängkläderna är vita och av linne och överkastet går i en mjuk, beige färg. Sobert, naturligt och jordnära. Ett sovrum att trivas i.