Vilka material vill du ha i badrumsrenoveringen?

Ska du renovera badrummet? Det är ett stort jobb som man har framför sig om man väljer att renovera badrum. Många gånger kan det vara svårt att bo kvar när man renoverar det, om det inte är så att man har fler vadrum som man kan använda. Annars är man tvungen att bo någon annanstans. Många bor hos vänner, släkt eller tar in på hotell. Är det duktiga hantverkare bör det inte ta så lång tid, om de arbetar ostört och enbart med ert badrum heltid, säg under en vecka.

Hur mycket får renoveringen kosta? När det kommer till arbetskostnaderna är det inte mycket man kan göra där. De flesta tar ungefär liknande priser. Det som kan skilja åt är priser mellan stad och landsbygd. Det du kan påverka prismässigt är däremot badrumsinredning; material på väggarna och golvet. Så vilka material ska du använda? Våtrumsmatta, våtrumsmålning eller klinker i badrum? Vad ska man välja?

Våtrumsmattan är på väg tillbaka

Under 1970-talet renoverade vi badrum med våtrumsmatta efter våtrumsmatta. De är på väg tillbaka i våra badrum. Det nya med dem är att de är bättre och högre kvalitet. Vi har även våtrumsfärg som håller mot väta bättre än förut. Fördelen med en målad vägg är att den inte har några fogar. Fogar innebär alltid en risk för fukten att tränga genom och nå väggen. Däremot kan man inte enbart måla med våtrumsfärg närmast badkar och dusch. Där måste du ha antingen en våtrumsmatta, eller en kaklad vägg och klinker på golv. En våtrumsmatta kan man inte installera själv. Den kräver nämligen svetsning och specialteknik. Det måste en auktoriserad hantverkare göra. Våtrumsmatta är ett billigare alternativ, och är en tapet som klarar av väta.

Om inte våtrumsmatta så kakel och klinker

Väljer du istället för en våtrumsmatta bör du välja klinker och kakel. Man brukar säga att storleken på plattorna inte bör vara större än 20x20 centimeter Kakel bär du välja närmast vätan i dusch och badkar. Den kan du kombinera med våtrumsmatta, om du int vill kakla hela väggen.

Så mycket kostar det att renovera badrummet

Badrumsinredningen kan gå på mellan 5.000 och 15.000 kronor, beroende på vilken nivå på standarden du sätter. Med badrumsinredning brukar man räkna in badrumsskåp, handfat, vattenblandare och duschkabin. En toalettstol kan gå på cirka 5.000 till 8.000 kronor, kakel och klinker kan gå på mellan 1.500 och 5.000 kronor per kvadratmeter beroende på vilket slags kakel du väljer. Väljer du de billigaste materialen och har ett 25 kvadrater stort badrum kan du få en badrumsrenovering på 47.500, och om du väljer det dyraste alternativet på materialen 148.000 kronor.

Anlitar du i stället en badrumsrenoverare?

Vill du även räkna in arbetskostnaderna, kan du räkna med mellan 2.000 och 5.000 kronor per kvadratmeter. Det innebär att med arbetskostnaderna inkluderat, kan den billigaste badrumsrenoveringen inkluderat med ROT-avdraget, gå på 82.500 kronor och den dyraste på 123.000. Som du ser, är det materialet som är avgörande för hur mycket du kommer att spendera på din badrumsrenovering.

20 Mar 2018