Vilka fördelar finns det med second hand-möbler?

Vilka fördelar finns det med second hand möbler? Genom att välja bättre begagnat så får man dels ett fördelaktigt pris och man ger dels också ett bidrag till en lite bättre värld. Detta gäller såväl för kläder som för skor och möbler. Just möbler ger den tydligaste skillnaden rent prismässigt. Jämför exempelvis prislappen på soffa i en möbelaffär med samma modell secondhand. Det kan skilja extremt många tusenlappar.

Den stora fördelen med second hand möbler ligger alltså i priset. På samma sätt som då en bil lämnar bilhandlaren så sjunker även värdet på exempelvis en soffa då den lämnar en möbelaffär. En soffa som kanske kostar 40.000 kronor på Svenssons i Lammhult kan redan efter något år säljas för kanske femtusen kronor; detta trots att den inte ens är att anse som speciellt nött.

Vi nämnde även en annan fördel i form av miljön. Sant är nämligen att vår konsumtion är starkt bidragande till det klimathot vi nu har hängande över oss. Genom att ta ställning och handla begagnade varor så minskar vi på hetsen och det gäller egentligen allt från möbler, kläder och vidare till bilar.

Röd soffa och svart soffbord på trägolv

Se över skicket innan du köper

Fördelarna med att köpa second hand är större än nackdelarna. Däremot så ska vi även titta på dessa och försöka ge några snabba tips om hur du undviker de vanliga fällorna som finns. Detta gäller oavsett om du handlar på Blocket eller om du besöker en secondhand-affär. Skicket på möblerna är det viktigaste.

Ska du köpa en soffa så kan du inte nöja dig med att titta på den. Nej, du måste provsitta den och känna hur den verkligen känns. En soffa kan se exceptionellt skön ut på en bild, men i verkligheten vara så pass nött och nedsutten att priset - oavsett hur lågt det är - inte är värt det.

Var även noga med lukter. Om en soffa - eller någon annan möbel - luktar konstigt så kan det vara så att lukten i fråga inte går att bli av med. Var lite försiktig med detta. Vår erfarenhet säger att vissa soffor som säljs på blocket kanske inte skulle ligga ute om det inte vore för odören i fråga. Skulle ägaren lyckats med att få bort stanken så skulle hon heller inte sälja den. Det innebär att hon förmodligen provat allt redan och att det således är onödigt att tro att du är den som kommer att lyckas.

Reparation och Wabi-Sabi

En helt annan fråga gäller skavanker av olika slag. Små fel kan vara rena guldgruvan för dig som köpare. Ett sådant kan innebära att du kan köpa exempelvis rena designklassiker för rena fyndpris. Ett ben som är illa åtgånget på en stol, en fläck på en fåtölj eller en soffa med en reva i - det spelar ingen roll. I de flesta fall kan en möbelsnickare eller en möbeltapetserare hjälpa dig. Det kostar naturligtvis pengar att anlita en sådan, men om det handlar om rena designklassiker - en Y-stol, Karin-fåtöljer eller ett bord från Alvar Aalto - så kan du verkligen göra stora fynd; även med summan för reparationen inkluderad.

Så kan man även tänka gällande mer modesta möbler. Du kanske kan laga själv? Kanske kan skavanken i fråga bara addera mer charm och personlighet till ditt hem? I Japan finns en filosofi kallad Wabi-Sabi och den innebär att man ska se skönheten även i det trasiga. En vas med en spricka i är - enligt filosofin - mer levande än den hela vasen och ett hem som inretts med lite åtgångna föremål är både mer trivsamt och personligt än det hem där bara nya föremål och möbler finns. Det är en filosofi att omfamna och anamma.

23 Sep 2019