Värmen i djupet

Tänk att ha en värmekälla som är helt gratis och som dessutom är mycket lätt att komma åt. Frågan är då varför inte fler ser till att använda sig av denna källa, utan minsta miljöpåverkan.

Det finns gamla skämt om att ifall du gräver för djupt så kommer du ut på andra sidan jordklotet. Förvisso är det ju sant, men det är samtidigt inte möjligt att gräva sig igenom till andra sidan jorden även om du skulle vilja det. För i mitten på jordklotet hittar man fortfarande en flytande massa. Den massa som har en mycket hög temperatur och som går att se när det är vulkanutbrott. Du får alltså lägga de planerna på hyllan. Men däremot kan du dra nytta av den värmen som kommer inifrån. Och den värme som lagras i marken på grund av solens strålar.

Gratis och utan miljöpåverkan

När man började dra nytta av värmen i marken så lade man ut slingor som kunde fånga upp denna. Det är en metod som kallas för jordvärme och som fortfarande finns som en möjlighet. Men idag har det dykt upp en annan metod som kallas för bergvärme. Det är en metod som innebär att du anlitar ett företag som borrar rakt in mot jordens mitt, på olika avstånd beroende på markförhållandena. Därefter fästs en pump som matar upp värmen och leder den in i ditt hus. Metoden innebär att du gör en lite större investering vid installationen men därefter kommer dina månadskostnader bli mycket låga. Läs mer om bergvärme på denna hemsida: bergvärmegöteborg.nu

22 May 2021