Världens största betongkonstruktioner

Har du precis upptäckt hur roligt det är att gjuta i betong? Kanske fantiserar du om större projekt än krukor och rabarberblad för trädgården. När det kommer till betonggjutning finns som sagt inga gränser, det är ett tåligt och vackert material som verkligen signalerar modernitet och hållfasthet.

Som inspiration följer här en kort beskrivning av några av världens största betongkonstruktioner.

De tre ravinernas damm (Kina)

De tre ravinernas damm är placerad på Yangtzefloden i sydvästra Kina och var vid färdigställandet världens största damm. Den innehåller svindlande 65 miljoner ton betong. De 34 turbinerna producerar en niondel av Kinas totala elbehov. Dammen tog 14 år att bygga.

Grande Dixence-dammen (Schweiz)

Denna damm, som är världens högsta betongdamm och världens totalt femte största, ligger i kantonen Valais, ca 10 mil söder om Bern. Dammen driver fyra kraftverk och förser 400 000 schweizare med elektricitet. Den innehåller 14,4 miljoner ton betong.

King Fahd Causeway (Saudiarabien och Bahrain)

King Fahd causeway är en motorväg som förbinder Saudiarabien och Bahrain i Persiska viken. Den har fyra körfält och byggdes mellan 1968 och 1986. Den är totalt 28 kilometer lång och innehåller 1,8 miljoner ton betong.

Petronas Twin Towers (Malaysia)

I Malaysias huvudstad Kuala Lumpur reser sig dessa två enorma torn mot himlen, byggda av betong och stål. Den enorma grunden är även den av betong och sträcker sig 120 meter ner i marken. Tornen i sig är 451, 9 meter höga och har 88 våningar, vilket gjorde byggnaden till världens högsta när den stod klar 1998. Totalt innehåller byggnaden 385 000 ton betong.

Burj Khalifa (Förenade Arabemiraten)

Burj Khalifa i Dubai är  världens just nu högsta byggnad och en av de mest kända byggnaderna i världen. Dessutom ett mästarprov i betonggjutning. Skyskrapan är 828 meter hög och har 164 våningar. De 156 första våningarna är av betong, resten av stål. För att fortsätta kunna pumpa betong när man nått 450 meter (viket är den högsta höjden som är möjlig för att pumpa betong från marken) fick en ny betongpump installeras uppe i konstruktionen. Den totala mängden betong uppgår till 108 293 ton. Den invigdes 2010 efter en byggnadstid på bara 6 år.

The Venetian Hotel, USA

I Las Vegas ligger detta femstjärniga hotell och casino som är en del av världens största hotell- och rekreationskomplex. Det är 145 meter och 36 våningar högt och dess design är inspirerad av flera olika venetianska byggnader, bland annat Rialtobron och Piazza San Marco Hotellet, som innehåller  38 638 ton betong, invigdes 1999.

Vi hoppas vi gett dig inspiration att vidga dina vyer med ditt betonggjutande, kanske planterat ett frö som en dag väser till ett eget byggprojekt. Allt är möjligt med betong. Lycka till!

På denna sida kan du läsa mer om betonggjutning: http://www.betonggjutning.se/.

 

21 Sep 2017