Välj mellan säkerhetsdörr eller gallergrind

Hemmet är vår borg, så att råka ut för inbrott är något som är mycket svårt att vara med om. Ytterdörren är den vanligaste vägen som tjuvar kommer in på. Men vilken dörrlösning är bäst för dig?

Alla ytterdörrar idag är bra och säkra men om man vill ha en extra säkerhet mot inkräktare så kan man välja en dörr som är extra stabilt och svår att bryta sig igenom. En säkerhetsdörr är en extra stabil dörr i material som gör att det blir mycket svårt att bryta sig in. Det vanligaste vid ett inbrott är att tjuven med hjälp av en kofot bänder upp dörren, men det kan man inte göra med en säkerhetsdörr. Därför väljer tjuvarna, om de kan välja, ofta bort säkerhetsdörren och går på andra dörrar till andra bostäder, som är lättare att bryta upp. Men det finns också ett annat billigare alternativ och det är en gallergrind. Gallergrinden fäster man som komplement till den befintliga ytterdörren, och skapar därmed ytterligare ett hinder att ta sig igenom. Eftersom gallergrinden är i järn så är den mycket svår att ta sig förbi utan att det tar lång tid och kommer föra högt oljud. Något som tjuvar inte önskar.

Olika dörralternativ

Om man redan har en ytterdörr som man är nöjd med så är det vanligt att man väljer en gallergrind istället för att installera en helt ny säkerhetsdörr. Säkerhetsdörrar är ett mycket bra alternativ men de har också en hög kostnad som gör att många väljer en annan lösning. Gallergrinden som komplement gör att kombinationen med den vanliga dörren i stort sett blir som om man valt en säkerhetsdörr, så det är inte ett direkt sämre val. Men billigare generellt sett.

Ytterdörrar i järn

Gallergrindar finns i en mängd olika utföranden och många kan till och med ses som vackra utsmyckningar med sina snirkliga detaljer i olika formationer. Järnet som används är tjockt och mycket starkt, även om utförandet har en ökad skönhetsgrad. Grindarna kan även fås i såväl naturligt grått som i vitt, svart eller precis den kulör som man önskar. Och den dagen då grinden börjar se sliten ut så är det bara att skrapa bort färgen och måla om den, och den blir som ny igen. I sydligare länder är det vanligt att man även skyddar sina fönster med en matchande konstruktion, som dock oftast inte är öppningsbar. Det skapar tillsammans ett säkerhet för hela huset.

16 Mar 2020