Välj golv som går att slipa

Att välja golv är ingen smal sak att göra. Golvet har en förmåga att ta fokus och detta som en direkt följd av det naturliga: ett golv täcker hela rummet. På samma sätt som en ful tapet kan hamna i blickfånget och förstöra intrycket av en bostad så kan alltså även ett golv göra detsamma. Det motsatta gäller dock lyckligtvis också: rätt golv höjer intrycket och ger rummet ett helt nytt lyster. Vi tänkte gå igenom lite kring hur man ska tänka gällande val av nytt golv.

Vårt första tips handlar om att tänka långsiktigt. Ett golv som går att slipa är något som du kommer att tjäna på i längden. Många tänker tvärtom. Man väljer ett golv som är billigare och som är enklare att lägga - klickgolv exempelvis - och får genom detta en initial vinst. Det vill säga; man tjänar pengar direkt i och med att man slipper anlita en golvläggare och att man slipper lägga ut så mycket pengar på golvet i fråga. I det långa loppet dock, då handlar det om en förlust.

Även om dagens klickgolv blivit bättre så finns det fortfarande frågetecken - stora sådana - vad gäller hållbarhet och kvalitet. De slits på samma sätt som golv av ek, furu, parkettgolv eller massiva trägolv, men den tydliga skillnaden ligger i att de vid slitage ofta är bortom räddning. Visst, du kanske kan byta ut några enstaka delar, men på det stora hela så handlar det om en sämre investering på sikt. Därför bör man välja ett golv av högre kvalitet som - framförallt - går att slipa.

Dagens golvslipning är skonsam och effektiv

Idag så kan man slipa golv på ett mer skonsamt och effektivt sätt. Detta förklaras av att maskinerna utvecklats och moderniserats: de låter mindre, de är enklare att hantera och de samlar upp damm i samband med slipningen så att projektet i stort sett är att anse som dammfri. Det bör man tänka på.

Många tänker att golvslipning är något som tar tid, som kräver förberedelse och som kräver en stor uppoffring i det vanliga livet. Riktigt så är det inte idag. Man kanske fortfarande behöver professionell hjälp, men det handlar om ett projekt som är relativt snabbt överstökat. Dessutom kan man idag använda rot-avdraget för golvslipning; det gör att man kan komma än billigare undan. I och med detta kan du som privatperson dra av 30% av det totala beloppet för arbete i samband med en golvslipning och detta med ett tak på 50.000 kronor/år. Det gör skillnad.

Man brukar säga - mellan tummen och pekfingret - att ett golv går att slipa ungefär tre gånger och att det håller i mansålder. Ställ detta mot kostnaden för att byta golv var tionde år och du har också svaret på varför ett slipbart golv är en investering.

Välj golv utifrån användning och slitage

Ett annat fel som normalt görs i samband med att man väljer golv är att man inte ser till användningen. Med detta menar vi att olika rum har olika grader av slitage och att man därför bör välja golv som klarar av exempelvis vatten, stötar och tappade föremål som - i vissa rum - är mer påtagliga.

Ett golv i hallen bör vara mer anpassat för väta och smuts än vad fallet är i exempelvis vardagsrummet. I köket kan man välja ett golv som ligger lite mittemellan. Man behöver inte välja det hårdaste golvet, men man bör heller inte bortse från att det kan komma att handla om fukt och vatten i samband med exempelvis matlagning och disk. Ytbehandlingen är ofta avgörande där.

Man kan välja att lägga ett golv av trä i köket, men om man gör det så bör man också välja att ytbehandla med exempelvis lack eller hårdvax. Detta står emot vatten på ett bättre sätt än exempelvis olja. Olja kan passa bättre i vardagsrummet där man vill ha ett lite varmare och mer livfullt golv. Vänd dig gärna till en golvläggare för mer råd i denna fråga. Klart står emellertid att rätt golv är en verklig investering - oavsett var i bostaden golvet ligger.

30 Oct 2019