Valet mellan markiser och persienner är enkelt

Beroende på var i Sverige man bor så får man också anpassa sitt solskydd efter detta. Här menar vi både gällande karaktären på själva boendet – hus, villa, radhus eller lägenhet – och hur vädret i form av vind och sol ser ut i området. De allra flesta boenden i Sverige har i dagsläget persienner då detta alternativ för solskydd fungerar lika bra oavsett var de sitter – fönstren ser ju i regel likadana både i hus och i lägenheter. Dock så har pendeln så sakteliga börjat svänga under senare år och här kan man se att allt fler – specillt husägare – väljer markiser istället för just persienner. Anledningen till detta beror på att markiser fungerar på andra sätt utöver att ge skydd mot solen och ett av de bästa handlar om utseende och exteriör.

Hus blir, helt enkelt, snyggare och lyxigare om man monterar markiser på utsidan än om man bara använder sig av persienner som i sin tur gör exakt det motsatta; neddragna persienner ger alltid ett lite sorgligt intryck. Det är egentligen bara att jämföra mellan ett större lägenhetshus beläget i ett tätbebyggt område i exempelvis Tyresö utanför Stockholm och ett vanligt hus i samma område – visst ser väl de neddragna persiennerna bra mycket tråkigare ut än vad huset där markiser finns monterade gör?

Dock så ska man här även ha i beräkningen att persienner i ett sådant område fyller en annan viktigt funktion i att man även skärmar av sig från grannar och förbipasserande – något som sällan behövs i en villa och där blir alltså markiser det självklara valet. Ser man då Tyresö som den typiska orten där både småhus, villor och lägenheter samlas så kan man alltså dra slutsatsen att markiser blir valet för de med hus medan persienner blir valet för de som bor i lägenheter.

Lyx på köpet med markiser

Att ytterligare spinna vidare på lyxigheten med markiser går att göra genom att säga att de numera går att anpassa och skräddarsy efter sina egna behov. Ett hus behöver i och med detta ha markiser som egentligen är anpassade för ett annat sorts fönster – med eventuellt överhäng eller en mindre storlek som störande inslag – utan numera kan dessa helt skräddarsys efter hur huset och fönstren på detta är utformade. Talar man om estetiska solskydd så har alltså markiser en klar fördel och man ska naturligtvis här inte gömma att de fungerar utmärky just som solskydd. Markiser köper man inte bara för att den lyxiga känslan – den får man på köpet. Viktigast är att man kan ge sig själv en chans till skugga de dagar solen ligger på som allra värst och detta oavsett om man nu bor i Stockholm, Kiruna eller i Kramfors.

På denna sida finns mer information om markiser: http://www.markisstockholm.nu/.

6 Dec 2017