Valet av mäklare viktigare än någonsin

Det finns stora problem för både köpare och säljare av bostäder i Stockholm. Efter några år av vinst-garanti så har nu marknaden kommit ikapp verkligheten på ett helt annat sätt. Det finns ingenting som säger att din bostad kommer att generera samma höga vinst som den skulle ha gjort för några år sedan.

Idag så kan en försäljning av en bostad i Stockholm snarare handla om att minimera förlusten - särskilt om bostaden i fråga är relativt nyköpt och under en tid då priserna peakade. Det är köparens marknad numera och det finns heller ingenting som tyder på att borden ska vändas inom en snar framtid.

Vikten av att anlita rätt mäklare har således aldrig varit större. För några år sedan så kunde du kanske välja en mäklare med en större tanke på plånboken och med en trygghet om att du ändå skulle få din bostad såld - till ett högt pris. Nu fungerar inte det och jobbet som den mäklare du anlitar måste vara perfekt, annars kommer du att bli besviken.

Så hittar du rätt mäklare i Stockholm

Hur ska man då tänka som säljare av en bostad - hur ska man kunna minimera förlusten och kanske till och med gå med lite vinst i dagens Stockholm? Vi tänkte ge några tips kring valet av en mäklare. Enklast blir det om vi radar upp dessa enligt följande:

  • Flera mäklare bör kontaktas: Lås dig inte vid första bästa mäklare. Kontakta så många som möjligt och försök att ta varje besök på ett stort allvar. Lyssna till vad mäklaren säger och hur han tänker då värderingen sker. Rent generellt så kan det vara bättre att välja en som är ärlig och som inte väljer att locka med guld och gröna skogar. Det är svårt att sälja idag och det gör att de mäklare som lovar extremt höga priser ofta far med viss osanning.
  • Håll det lokalt: Att sälja en bostad i Stockholm handlar lika mycket om att sälja ett helt område. Det gör att den lokala förankringen blir viktig. Ska du sälja i Årsta så kommer du att tjäna på om mäklarens kontor ligger i det området. Han/hon kan då ge detaljerade beskrivningar om färdvägar, om bussar, om bra restauranger, om var man kan handla och hur nära det är till vatten, idrottsanläggningar och skola/förskola.
  • Erfarenhet framför ungdomlig entusiasm? Den klassiska frågan. Ska du luta dig mot rutin eller ska du välja en mäklare som är hungrig? I normala fall så skulle svaret kanske vara lite annorlunda, men just i den bostadssituation som finns i dagens Stockholm så skulle vi rekommendera erfarenhet. Inte sett till ålder i första hand, mer sett till vilken byrå du anlitar. En större, välrenommerad fastighetsbyrå är att föredra då det blåser. En mindre sådan kan nämligen enbart vara van vid goda tider och sätta priser samt ge löften utifrån dessa. En mäklare som varit med ett tag vet hur man ska agera även då det blåser lite hårdare och - trots den kalla vinden - ändå göra sina kunder nöjda. En större mäklarbyrå har också en trygghet i det stora kontaktnätet och de överlägsna kanalerna för marknadsföring.
  • Priset: Det finns viss prutmån hos mäklare. Ju fler du kontaktar, desto fler prisbilder har du att lägga fram på bordet i syfte att förhandla. Kom dock ihåg att du kan dra av en viss del av kostnaden för din mäklare på deklarationen. Viktigast är att din bostad blir såld och att du i slutändan blir nöjd. Välj inte mäklare med en alltför röd prislapp på sina tjänster.

https://www.edwardpartners.se/ är en mäklare i Stockholm som vi kan rekommendera.

27 May 2018