Vad kostar det att renovera badrummet?

Kostnaden för att renovera badrum är beroende på hur stort badrummet är, och vilka material som du väljer att renovera i. Enligt kostnadsguiden.se kan du beräkna ungefär badrumsrenovering på cirka 3.000 till 5.000 kronor per kvadratmeter. Här tänker vi att du river bort det gamla och ersätter det med helt nytt material, inklusive allt; fogmassa, rör, fuktspärrar, plus toastol, handfat, badrumsskåp och duschkabin. Här tänker vi inredning i en slags normal standardnivå. Önskar du badrumsinredning i mer lyxig variant kan du gott och väl räkna med det dubbla; mellan 5.000 och 10.000 kronor per kvadratmeter.

Vilken standard önskar du på inredningen?

Det som påverkar är alltså vilken standard du lägger på inredningen. Man kan alltid välja dyrare material, jacuzzi och så vidare på badrumsinredning. Ju mer du planerar inredningen och jämför priser, desto bättre för din inredning. Kan du lägga en del själv, kan du komma undan med ett billigare pris. Men anlitar du hantverkare för hela processen; riva bort och lägga nytt, bör du räkna med ett timpris på mellan 400 och 600 kronor per timme. Ett normalbygge vad gäller badrum brukar gå på cirka 40 timmar, vilket innebär mellan 5.000 och 10.000 kronor allt som allt. Detta pris inkluderar moms, men inte ROT-avdraget.

Priset varierar mycket mellan stad och land

Timpriset för hantverkare varierar kraftigt mellan till exempel landsbygd och storstad. För att inte slitsamman ska komma som en överraskning är det viktigt att ta in offerter från olika hantverkare. Då får du ett pris på förhand och kan budgetera kostnaden för renoveringen. Passa också på att ta referenser. Som du säkert vet, finns det bättre – och sämre hantverkare; sådana som är mer – eller mindre – noggranna. Och du vill väl ha den bästa hantverkaren, som du kan lita på, eller hur? Letar du aktivt efter en hantverkare i, som kan tänka sig arbeta för hela storstockholm och Uppsala, kan du med fördel läsa mer om rörmokare i Uppsala här.

Göra en del själv?

Kan du göra en del själv, är det bra och kan sänka priset för arbetskostnaden av en hantverkare. Har du inte gjort det förut är det att rekommendera att ta hjälp av någon som har gjort det tidigare. Det finns en del nybörjarfel som du kan undvika om du ber någon erfaren om tips och råd. En annan sak som är bra att tänka på är att välja material som är så hållbara som möjligt. Och att inte välja inredning som är alltför trendig. Vill du till exempel sälja ditt hur, eller lägenhet, bör du välja material till köks- och badrumsinredning som inte är stötande för någon som är en potentiell köpare. Även om du till exempel gillar orange inredning, bör du tänka på att alla inte gör det. Då kan ett kök eller badrum som går helt i orange, bli svåra att sälja. Den som tittar på huset eller bostaden kanske måste räkna med att göra om kök – och badrum - och är därför inte villig att ge så mycket för bostaden eller villan. Så tänk långsiktigt när du väljer inredning.

29 Jan 2018