Vad en mäklare kan hjälpa till med

Varför ska man anlita en mäklare och vad är det som man kan få hjälp med? Anlitas en mäklare enbart vid försäljning av fastigheter eller finns det något annat som de också kan hjälpa till med?

När man tänker på en mäklare så tänker man nog oftast på den hjälp som man kan få vid försäljning av fastigheter som lägenheter, hus, industrifastigheter, tomter med mera. Och det är också merparten av det arbete som en mäklare utför. Fast det är inte enbart själva försäljningen som mäklare hjälper till med idag utan många kan även hjälpa till med rekommendationer gällande upp-putsning, städning och homestyling av fastigheten. Allt för att kunna få ett så bra försäljningspris som möjligt. Och ibland kan det vara små medel som gör en stor skillnad.

Mäklaren kan även se till att det tas mycket bra bilder som kan läggas ut i annonsen för ökat intresse hos köparna. Men en mäklare kan även hjälpa till efter en försäljning, som med rekommendationer och förslag då en eventuell vinst ska beskattas. Och för en köpare så kan mäklaren hjälpa till med bankkontakter, för enkel och snabb bedömning och låneutbetalning. Det kan även hända att man anlitar en mäklare för värdering under ett ägande, om man vet med sig att fastigheten har ökat i värde och man kanske vill höja sitt bostadslån eller lägga om befintliga lån till lägre ränta.

Om man vill sälja själv

Det händer att en säljare väljer att sälja sitt hus själv, utan att anlita en mäklare. Och det finns pengar att spara på mäklarens arvode. Men det kan också vara svårt att sälja sitt hus själv då man ofta är känslomässigt engagerad i bostaden, det kan vara svårt att vara objektiv. Men vill man ändå sälja själv så kan man antingen anlita en mäklare enbart för avtalsskrivningen, eller så kan man själv införskaffa formulär för detta.

Varför man anlitar en mäklare

Som privatperson kan det vara en snårig djungel att ta sig igenom när man ska sälja sin bostad. En mäklare har inte bara en titel utan även en utbildning för att kunna hantera bostadsförsäljningar på ett korrekt sätt. Många köpare vill inte heller köpa bostäder av en privatperson, då även köparen får mycket stöd och råd av mäklaren. Såväl före som under och efter köpet. Allt detta får man ta i beaktande om man funderar på att sälja själv.

4 Jun 2020