Vad bör man tänka på när man bygger en pool?

Drömmer du om att bygga en härlig pool hemma? De allra flesta drömmer om att kunna svalka sig i en pool på varma dagar. Det finns en hel del att tänka på och därför kan det vara bra att läsa på innan.

Under varma sommardagar är det få saker som slår att kunna svalka sig i en pool. Att då ha poolen hemma och inte behöva transportera sig långa sträckor är ännu skönare. Allt fler bygger exklusiva pooler i anslutning till sitt hus och det finns många prisvärda lösningar. Det finns allt från grävda och gjutna pooler till pooler som ställs direkt på marken. Det går också att bygga in poolen och ha uppvärmning så den går att använda året runt. Därför går det att hitta många olika lösningar oavsett om man har en stor tomt eller en mindre.

Du kan behöva tillstånd från kommunen

Ska du bygga en pool som ska grävas ned och gjutas, kaklas eller kläs med mosaik så bör du anlita ett proffs. Det kan vara värt att lägga ut lite extra pengar så du får en härligt exklusiv pool som håller länge. När det kommer till pooler så kan du behöva bygglov, marklov eller göra en anmälan till kommunen. Därför ska du alltid börja med att kontakta din kommun. Det är också ett krav att poolen ska vara barnsäker och att du bygger ett skydd för poolen så inget barn kan trilla i. Anlitar du någon så kommer företaget att hjälpa dig utforma säkerheten.

Var noga med detaljerna

Tänk igenom poolbygget noga och när du anlitar ett företag så diskutera igenom alla detaljer. Vilket djup vill du ha? Vilket material passar bäst? Ska det vara stege eller byggda trappsteg? Vill du ha ett tak som skyddar mot solen? Detaljerna är många och processen behöver få ta sin tid. När du ska fylla på vatten i poolen behöver du vara noga med att ta reda på vad som gäller i din kommun. När det kommer till kommunalt vatten så måste du i regel beställa vatten via tankbil. I vissa kommuner får du inte använda kommunalt vatten för att fylla på poolen, utan måste istället beställa det privat. Har du egen brunn kan det också vara så att du behöver tillstånd från kommunen för att fylla poolen. Däremot behöver du inte byta vatten så ofta om du har en pool med ett ordentligt rengöringsverk vilket skonar miljön.

1 Jul 2020