Utrusta huset med rätt dörrar och portar

Bor du i en mindre villa i en närförort till Stockholm? Eller ett stort hus en bit utanför? Oavsett finns skäl att utrusta sitt hus med bra dörrar och garageportar. Detta inte bara för att det är bekvämt och praktiskt, utan även för att det skyddar mot ovälkomna gäster. Har du till exempel riktigt bra garageportar i en tätbefolkad stad som Stockholm, kan du känna dig tryggare med att din bil står säkert. Utöver bra garageportar bör man också ha riktiga säkerhetsdörrar.

Garageportar

Garageportar finns i många olika slag. Vanligt på senare år är att man skaffar portar med motor och en fjärrkontroll. På så vis slipper man gå ur bilen, låsa upp garaget, öppna det, sätta sig i bilen och därefter köra in. Man kan helt enkelt köra fram till porten, sitta kvar i bilen och använda sig av fjärrkontrollen.

Det här kommer med flera fördelar. Framförallt är det bra för den som tycker det är tungt att lyfta. Äldre, yngre eller småväxta människor (delvis beroende på hur garageporten öppnas) kan ha stor nytta av en motoriserad garageport. Det blir helt enkelt enklare att gå in och ut. Därtill blir det lättare att ta ut saker ur garaget, eftersom du slipper ställa ifrån dig alla grejer på marken medan du stänger porten.

Säkerhetsdörrar

Det här är kanske mer aktuellt om man bor i en storstad som Göteborg och Stockholm, där inbrott är mer vanligt förekommande. Att köpa riktiga säkerhetsdörrar gör att du kan känna dig mer trygg när du går och lägger dig på kvällen.

Det är bra att känna till att en säkerhetsdörr skyddar bäst om du bor i lägenhet. Om det är hus det gäller, brukar tjuvarna endast använda ytterdörren som en utväg – inte som en väg in i huset. Det är vanligare att inbrott sker genom fönster eller altandörrar när det är villor eller radhus det är frågan om. Bor man dock högre upp i ett lägenhetshus, har tjuvarna inte så många alternativ förutom just ytterdörren.

Således kan en säkerhetsdörr vara en bättre investering om du bor i en lägenhet i Stockholm snarare än i ett hus utanför storstaden. Med det sagt har även husägare nytta av en säkerhetsdörr på framsidan, men altandörrar och fönster bör prioriteras högre om man vill skydda sig mot inbrott.

Öka säkerheten ytterligare med larm

Ett larm är alltid en god investering. Det ger dig ofta en billigare hemförsäkring, även om summorna som sparas in i månaden kanske inte är särskilt stora. Framförallt ger det dig ett skydd om tjuven skulle vara framme. Många rekommenderar att man har två larm – ett tyst och ett som ljuder. Om tjuven lyckas tysta det ljudande larmet tror han eller hon att det är fritt fram. Detta medan det tysta larmet larmar till någon som kan hjälpa till.   

17 Oct 2017