Två lite mer ovanliga vägar till en bostadsrätt

För många är en bostadsrätt mer eftersträvansvärt än en hyresrätt. Som bostadsrättsinnehavare har man nyttjanderätt till sitt boende, vilket kan jämföras med att vara hyresgäst då man inte äger sitt boende och bor under tidsbegränsning. Ett annat skäl till att många vill ha en bostadsrätt idag är för att kunna göra en vinst vid en framtida försäljning.

För majoriteten handlar det dock kanske om att det helt enkelt är det som är enklast. I större städer, som till exempel Stockholm, finns det få hyresrätter att välja mellan. Såvida man inte har flera decennier av kötid hos Bostadsförmedlingen, har man inte direkt råd att vara selektiv. Många eftersöker idag en bostadsrätt, och de som redan äger en har kommit dit på olika sätt. Vissa är hyresgäster som har valt att bilda bostadsrätt, medan andra kanske har fått den i arv. Andra har sparat ihop till sin bostadsrätt och slipper på så vis ta bolån.

Bilda bostadsrätt som hyresgäst

Det är idag ganska vanligt att hyresgäster går ihop med syftet att bilda bostadsrätt. Många föredrar det, inte minst på grund av skälen som nämns i inledningen på den här texten. Att vara bostadsrättsinnehavare innebär helt enkelt mer frihet.

Bildandet av en bostadsrätt börjar vanligen med att ett par hyresgäster pratar ihop sig om att bilda en förening. De behöver vara minst tre för att göra detta och därmed, så småningom, kunna bilda bostadsrätt. Därefter väntar bland annat kartläggning av intresse, möten, köpstämma, förhandlingen och mer innan projektet är klart.

Däremellan krävs en välarbetad ekonomisk plan som tar upp kostnader för underhåll som behöver göras nu och underhåll som behöver göras framöver. Att bilda en bostadsrätt tar lite tid, men det är nog få som ångrar sig efter att det är genomfört.

Spara

Att spara till en bostadsrätt tar tid. De allra flesta som köper en bostadsrätt idag behöver låna för att göra det. Åtminstone när vi talar om större städer som Stockholm. Billigare bostadsrätter finns givetvis mer avlägset, där prisnivåerna kanske ligger i linje med kontantinsatserna som krävs i till exempel innerstaden i Stockholm.

För att köpa en mindre lägenhet i en närförort till Stockholm får man ofta vara beredd att betala över två miljoner kronor. Det här är något som tar lång tid att spara ihop till för de allra flesta, men att slippa ta ett lån för sitt boende är något som många eftersträvar. Var man ska köpa sin lägenhet och hur mycket den kommer att kosta är såklart avgörande för om det går att spara till eller inte.

15 Sep 2017