Tre sätt att minska driftskostnaderna för villan

För dig som bor i villa (eller vissa radhus för den delen) kan på många sätt minska driftkostnaderna för huset. Ofta innebär det en initial investering på ett antal tusen kronor – men när jobbet väl är gjort kommer du att börja spara pengar. Hur lång tid du sparar in investeringen på beror givetvis på hur stor den är, men vissa lösningar kan göra att du sparar in investeringen redan under första året.  

Planerar du att bo i huset en längre tid kan det alltså vara hög tid att fundera på olika lösningar för att minska driftkostnaderna. På några år kan handla om många tusenlappar som kan spenderas på något roligare än driftkostnaderna för huset.

PVC-fönster

PVC-fönster är ett mycket effektivt sätt att minska driftkostnaderna – av flera skäl. Ett av de skälen är att de i princip är underhållsfria. Medan trä- och aluminiumfönster behövs målas om (och kanske även renoveras) med några års mellanrum, är PVC-fönster så gott som underhållsfria. Det här sparar både tid och pengar.

En annan fördel med PVC-fönster är att draget kan minskas. Medan träkarmar, till exempel, kan svälla eller bli skevt (och därigenom släppa in en hel del luft), gör det husets värmesystem mindre effektivt. Det behöver alltså jobba hårdare för att nå en behaglig temperatur. PVC-fönster är däremot täta och fasta. Med dessa fönster löper du betydligt mindre risk att få ett irriterande drag i hemmet.

Byt till värmepump

Ett ekonomiskt (och miljövänligt) sätt att värma upp huset på, är att använda sig av en värmepump. Värmepumpar finns i flera olika typer, bland annat luftvärmepump och luft-vattenvärmepump.

En annan populär typ av värmepump är att använda sig av en bergvärmepump. En bergvärmepump hämtar vatten från berggrunden som den använder för att värma upp huset. Ibland kan det dock anses vara ett ganska stort jobb att installera bergvärme till huset. Beroende på hur terrängen ser ut, kan vattnet befinna sig i upp till 200 meter under marken. Dessa 200 meter måste alltså borras, vilket kan bli en stor utgift i sig. Dock är det endast den initiala kostnaden som kan upplevas dyr. Därefter åtnjuter du billig värme – året runt.

Andra mindre tips

Hur ser ditt kök ut? Och tvättstugan? Det här är kanske inte det första man tänker på när man vill minska driftkostnaderna – men det kan göra en hel del skillnad. Har man en gammal kyl och frys, diskmaskin, ugn och tvättmaskin samt torktumlare, kan dessa dra bra mycket mer energi än vad nya motsvarigheter skulle göra.

Något som kan vara bra att kolla på är isoleringen. Även om du skaffar PVC fönster till exempel, är det ju bara vid fönstren dess isoleringsförmåga märks av. Hur den övriga isolationen ser ut är avgörande för hur mycket uppvärmning som krävs. Bor du i ett äldre hus, som byggdes innan de nya rekommendationerna för isolering kom, kan det krävas en extra titt. Anlita någon kunnig för att göra detta så bra som möjligt. Är du händig och har kunskap själv, kan du givetvis undersöka det på egen hand.  

21 Apr 2017