Tankar om att byta golv?

Golvet gör rummet. Beroende på material och färg kan man skapa olika känslor och underlätta eller försvåra tillvaron i hemmet. Så hur ska man tänka när man planerar att lägga om sitt golv?

När man funderar på att lägga ett nytt golv så är det frestande att bara tänka på hur golvet ska se ut. Kostnaden för golvet är förstås också en prioritet, men det viktigaste är golvets funktion. Ett prisvärt golv blir dyrt i längden om det inte uppfyller de önskade funktionerna. Med funktion menas hur golvet känns att gå på, hur golvet är tempererat, om det är lättstädat på den platsen det monteras, om materialet fungerar på montageplatsen utan att det blir fuktskadat och så vidare.

Välj rätt golv för rätt plats

Funktionsmässigt och utseendemässigt är det viktigt att planera golvläggningen noggrant. I våtutrymmen och ibland i kök rekommenderas ofta klinkergolv som tål fukt, leder värme och är lätt att rengöra. Däremot är det inte lämpligt att ha ett klinkergolv i exempelvis ett sovrum där man vill ha det lite mjukare för fötterna och där det finns risk för att små barn kan trilla ur sängen. Man bör även överväga hur man lägger golvet för att framhäva ytorna på bästa sätt. En liten toalett kan se större ut med stora klinker medan stora ytor kan se röriga ut med för små klinker eller mosaik.

Skapa variation med detaljer

Oavsett vilket golv som läggs finns det alltid utrymme för kreativitet. Man kan till exempel blanda ett trägolv med ett klinkergolv eller lägga golvet i olika mönster. En vanlig variant är att kombinera vita och svarta klinker, särskilt i köket. Liknande lekar kan också utföras med trägolv. Men när golvet väl är lagt är det viktigt att inte glömma bort de små detaljerna, såsom trösklar, foder och lister. Det är dessa detaljer som verkligen gör golvet komplett. För mer information se plattsättareistockholm.se.

17 Aug 2023