Svenska arkitekter som gjort avtryck

Sverige har ett antal mycket välkända byggnader, inte minst Globen i Stockholm och Malmös Turning Torso, som än är relativt unga verk. Svenska arkitekter har dock bara inte gjort avtryck i hemlandet, utan också internationellt. Följer gör några av de främsta arkitekterna som kommit från Sverige – både på senare och tidigare år.

husritning

Thomas Sandell

Thomas Sandell, född i finländska Jakobstad, är en arkitekt som ligger bakom ett antal kända byggnader i Sverige. De flesta av hans byggnader finns i Stockholm med omnejd, bland annat Stockholmsbörsen och Gåshaga brygga. Han har dock även gjort avtryck internationellt. I Gümüslük i Turkiet har han ritat ett område med 55 fristående villor.

Inom arkitektvärlden är han också känd för att ha suttit som ordförande i SAR, Sveriges Arkitekter (tidigare Svenska Arkitekters riksförbund). Efter att ha tjänstgjort som reservofficer, tog han sin examen på KTH i Stockholm år 1990. Sedan dess har karriären gått stadigt.

Gert Wingårdh

Gert Wingårdh är en arkitekt som har fått många epitet under de åren han har varit verksam. Bland annat har han kallats för originell, våghals och kontroversiell. Vad gäller hans karriär ligger han bakom flertalet välkända byggnader. Bland annat har han ritat Arlandas flygledartorn, forskningslokaler till AstraZeneca och dessutom gjort ett avtryck internationellt genom de svenska ambassaderna i Tyskland och USA.

Genom åren har han tagit emot en rad olika priser. Bland annat har han fått Kasper Salinpriset fem gånger, bland annat för House of Sweden i Washington.

Ragnar Östberg

En arkitekt som före sin död han med att göra flera betydande byggnader, inte minst i Stockholm. Till exempel ligger han bakom både Stockholms stadshus och Sjöhistoriska museet. Skisserna till stadshuset påbörjades redan 1903 och stod klart 20 år senare. När stadshuset väl uppfördes rosades det av både allmänhet och kollegor.

Stadshuset i Stockholm och sjöhistoriska museet är dock bara en bråkdel av de verk han åstadkommit – även om de tveklöst är de mest kända. Han ligger även bakom bland annat Skara järnvägsstation, Patent- och registreringsverket i Stockholm och Stagneliusskolan i Kalmar.

Tham & Videgård

Tham & Videgård arkitekter är ett arkitektkontor som grundades av Bolle Thama och Martin Videgård. Precis som arkitekt Gert Wingårdh har de belönat med Kasper Salin-priset (dock bara en gång). Priset mottog de för Kalmar Konstmuseum. Sin examen fick de, som så många andra arkitekter, vid KTH i Stockholm.

Kända byggnader är bland annat Paletten i Stockholm (en förskola), en tillbyggnad till Moderna Museet i Malmö och Creek House, som är en villa på Bjärehalvön. Creek House mottog Sveriges Arkitekters Villapris 2015.

Är du nyfiken på hur dagens arkitekter arbetar? Då kan vi rekommendera ett besök på denna sida: https://www.arkitektstockholm.biz/.

14 Feb 2017