Solen, en resurs att räkna med

Att vara ekonomisk och miljövänlig samtidigt är inte alltid lätt. Men fantastiskt när man kan använda naturens resurser och samtidigt spara mycket pengar på uppvärmningskostnader.

Idag finns det flera olika sätt att använda jordens resurser. Man kan välja bergvärme som energikälla eller utnyttja vattendrag, vindkraft och solenergi för att få det varmt och gott där hemma. Hur till exempel bergvärme påverkar vår jord är svårt att veta. Det forskas hela tiden på nya och bättre vägar där man inte tär på jordens resurser. Att kunna utnyttja jordens egen energi på ett bra och säkert sätt för både natur och människor. På så sätt kan man, så långt det är möjligt idag, försäkra sig om att ge en välmående planet till nästa generation. Något som våra barn och barnbarn kan blicka tillbaka på och känna stolthet över sina förfäder för. Att nuvarande generation tagit lärdom även om framtiden kommer att bjuda på mera nytänkande.

Den där stora gula

Något som kommit starkt de senare åren är solenergi. Det enda som händer är att man får solpaneler på taket exempelvis. Sen om det är snyggt eller inte är helt i betraktarens ögon. Men att samla energi från solens strålar tömmer inte solen på energi utan tar bara tillvara den energi som annars skulle gå förlorad. Trots panelerna får ändå jorden och alla grödor den energi som de behöver för att vårt ekosystem ska fungera. Solceller kan användas i både stort och smått. Till att ladda en telefon eller hålla igång en hel fabrik. De har redan använts under många år i andra länder längre söderut. Där har man förstås större tillgång på soltimmar under årets alla säsonger. Men även här uppe i Norden kan solceller vara ett hållbart alternativ för egen elproduktion.

Här finns pengar att tjäna

Visst är det en kostnad att investera i solceller. Men möjligheterna att få något tillbaka är stora. Dels genom en minskad elkostnad. Dessutom, om man producerar mer än vad man behöver, så kan man faktiskt sälja el och göra en liten vinst på det. Definitivt något att titta lite extra på. Så var hittar man informationen? Googla på exempelvis Solceller Helsingborg så hittar du mer information. Kom ihåg att man kan söka bidrag hos Länsstyrelsen, något man bör göra så snart man har bestämt sig för solceller. En annan detalj är att se över hemförsäkringen och se vad som gäller där.

26 Jun 2020