Snygga och säkra ståldörrar

Funderar ni på att byta er ytterdörr till en säkrare och snyggare variant? Både innerdörrar och ytterdörrar brukar behöva bytas ut någon gång, både av estetiska skäl och av säkerhetsskäl.

Nya dörrar kan ge en fastighet ett otroligt lyft när både färg och form passar ihop och går igen i arkitektur och inredning. Det finns många olika dörrtyper att välja mellan och ofta är det inte bara färg och form som spelar roll; även säkerhet och energieffektivitet är två viktiga faktorer att ta hänsyn till. Ta också reda på om dörren som ska bytas är av standardmått. Om den inte är det kommer man att behöva tillverka en ny dörr efter speciella mått. Mät därför upp den gamla dörren och notera även om den är höger- eller vänsterhängd. Till sin dörr ska man även välja gångjärn. Äldre hus har ofta något som kallas tappgångjärn medan nyare fastigheter har snap-in-gångjärn.

Säkerhetsdörr som ser ut som en spegeldörr

När man väljer ytterdörr till sin bostad är säkerheten väldigt viktig då man självklart vill minimera risken för inbrott. De flesta väljer en säkerhetsdörr då den minskar inbrottsrisken men även håller buller och oljud ute. En säkerhetsdörr ger även ett bättre brandskydd, något som kan bli skillnaden mellan liv och död. Ett exempel på en bra och säker dörr är ståldörren. Nu för tiden går de att få i alla möjliga färger och utföranden, anpassade efter olika tidsepoker och arkitektur. De ser ut som trädörrar men har en inre kärna av stål som står emot det mesta. Det finns till och med klassiska spegeldörrar med en inre kärna av stål som passar extra bra i sekelskifteshuset. Moderna ytterdörrar av stål har även ett isolerande hölje vilket gör dem mer energieffektiva.

Dörr anpassad efter fastighetens arkitektur

En dörr byter man inte så ofta, och det kan vara värt att investera det där lilla extra så att den passar så bra som möjligt till fastigheten och uppfyller de olika krav man har. Visst finns det säkra standarddörrar att köpa på de flesta byggvaruhus, men utseendemässigt är de ganska tråkiga. Bättre är det då att vända sig till ett företag specialiserade på både inner- och ytterdörrar och gärna också har en egen verkstad. Då kan man få en dörr i vilken färg som helst och med speciella mått och som är anpassad i design för fastighetens arkitektur; detta utan att göra avkall på säkerhet, energieffektivitet, bullerskydd och brandsäkerhet.

20 Jul 2020