Skapa rätt ljus på jobbet med markiser

Modern arkitektur innebär gärna stora glaspartier och gott om ljusinsläpp. Inget fel med det, men det kan innebära utmaningar för den som arbetar vid en datorskärm. Ljus som skiner rakt in bländar och det blir svårt att se på skärmen. Det blir knappast produktivt att försöka arbeta under sådana förutsättningar.

Även inne i ett konferensrum kan det bli väldigt varmt och luftkonditioneringen får gå på högvarv för att det ska bli produktiva möten, för att inte tala om den strömförbrukning det blir när man inte har tillräckliga solskydd.

Det låter som att det är dags att överväga en bra lösning för att reglera hur mycket sol som faktiskt skiner in i byggnaden. Vi rekommenderar att man överväger att skaffa markiser - en flexibel och snygg lösning som passar ihop med de flesta moderna byggnader.

Med en markis kan man reglera ljuset i lokalen tack vare att man kan fälla ut dem olika mycket och välja hur man vinklar dem. Det är ett flexibelt alternativ till exempelvis persienner eller rulljalusier och ger en snygg och mer inramad effekt på fasaden.

Välj halvtransparenta markiser

Hemma i villan kan man vilja ha markiser som helt blockerar ljuset och fungerar som ett tak när man sitter på sin veranda eller uteplats. Till ett kontor behöver man tänka lite annorlunda.  

Även om man vill få bort det skarpa ljuset så vill man sällan helt blockera det. Här rekommenderas istället att man väljer halvtransparenta markiser som släpper igenom en del ljus. Det gör att man kan reglera värmen effektivt, samtidigt som man fortfarande kan se ut. Annars kan det lätt kännas som att man sitter och arbetar i en bunker. Det ger knappast en trevlig arbetsmiljö.

Om ni har någon form av uteplats där de anställda gärna sitter för att ta en fikapaus eller äta lunch kan det dock passa med en “klassisk” helt ogenomskinlig markis där för att skapa en trivsam miljö. Det kanske till och med bjuder in till att hålla ett och annat möte utomhus.

Markiser med automatik

Smarta företagare väljer givetvis markiser med sol- och vindautomatik. Istället för att de anställda ska behöva springa fram och tillbaka för att fälla markiserna ut och in så sköter sensorer och motorer detta. När solen ligger på mot en vägg fälls markisen ut automatiskt. När det blir mörkt igen eller om det börjar bli väldigt blåsigt fälls markiserna in så att de skyddas mot skador.

Så slipper du oroa dig för vad som händer med markiserna om de råkar vara utfällda vid kvällens slut. 

Är du intresserad av att skaffa markiser till ditt kontor eller din industri? Läs mer här!

9 Jul 2017