Skapa insynsskydd med växter

Som husägare med trädgård drömmer man ofta om mindre insyn från nyfikna grannar och förbipasserande. Vissa löser det med ett plank, men det finns även särskilt snabbväxande häckväxter.

Att rama in sin trädgård med en skön grön levande mur är betydligt trevligare än ett trist och tråkigt plank. Tuja är en snabbväxande växt som lämpar sig särskilt bra som insynsskydd eftersom den kan bli både tät och hög. Dessutom klarar de av att stå nästan var som helst eftersom de både tycker om sol och skugga. Utseendemässigt påminner tujor om barrträd även om de inte sticks, och passar fint in i de flesta trädgårdar. Även fast det inte är en svensk växt från början så klarar den av vårt nordiska klimat bra.

Saker att tänka på inför planteringen

Det finns några saker man bör tänka på för att man ska få en så fin och tät tujahäck som möjligt. Precis som de flesta andra växter så vill tujor inte stå för blött men heller inte torka ut. Plantera därför tujahäcken i väldränerad jord. För att få en hög och frisk tujahäck kan man behöva jordförbättra och gödsla jorden med exempelvis ko- eller hästgödsel innan plantering.

Själva plantorna köper man på en riktig plantskola. Man brukar beräkna två plantor per meter, men detta kan givetvis variera beroende på vilken typ av tuja man väljer. Mät därför ytan där tujahäcken ska planteras och ta med måtten till plantskolan så kan de hjälpa till med att beräkna hur många plantor som behövs.

20 May 2021