Ska man lacka eller olja in golvet?

Har man ett gammalt trägolv, ska man försöka bevara det och behandla det med värdighet. Det finns knappast något så fint som ett vackert trägolv. Det är klassiskt och man tröttnar inte på det. Det är naturligt och vi människor gillar de ådringar som ett vackert trägolv äger. Ett trägolv passar till alla inredningsstilar, till alla färger i koja, såväl som i slott. Har man ett trägolv som har hängt med i flera år, kan man återställa det så det nästan blir som nytt. Att slipa om trägolv är bland det bästa sättet som finns att underhålla det. Har man ett slitet och mutsigt trägolv ska man inte riva ut det. Med tiden åldras det på ett vackert sätt bara man behandlar det på rätt sätt. En slipning av golvet är ett sådant sätt.

Detta ska du undvika på ditt trägolv

Man kan lägga stora mattor på ett trägolv, då får du ett säkert skydd av golvet mot stötar och slag. Den som gillar att titta på sitt fina trägolv kanske inte vill lägga stora mattor på det. Då kan man limma fast filttassar på möblerna. Då kan du dra dem fram och tillbaka utan att de repar trägolvet. Se bara till att inte golvet är vått när du gör det. Du sliter på filttassarna och de håller inte lika länge. Du bör heller aldrig gå in med smutsiga skor på ett trägolv. ÖVer huvudtaget bör du ta bort dina skor när du går inne i ditt hem och man kan mycket väl be sina gäster ta av skorna i hallen. Har man husdjur är det en bra idé att alltid klippa klorna korta på husdjurens tassar. Har man barn som helst leker på golvet, är det bäst att ha en mjuk och skön matta där de gärna leker.

Slipa om golv kräver efterbehandlingar

När man slipar om sitt trägolv, gäller det att alltid göra en skonsam efterbehandling. Detta eftersom slipningen gör att golvet är oskyddat och behöver en yta som står emot slag, smuts och daglig användning. Då är sedan frågan om vilken slags behandling som är bäst för golvet. Här finns flera olika material att behandla med; hårdvaxolja, lack, oljning eller betsning/lasering. Ofta är det kombinationen träslag och behandlingsval som sedan ger golvet olika karaktär och lite olika hållbarhet. Mycket avgörs till sist på på tycke och smak och hur man vill att golvet ska se ut.

Hårdvaxolja

Detta är vegetabiliska oljor och vaxer som går in i träet på djupet. Den är mycket vattenavvisande och fungera utmärkt i kök på arbetbänk, bord och bardisk och som tål spill av öl, kaffe, te och fruktjuicer. Den varken spricker eller flagnar eller bildar bubblor.

Lackering

Detta är det som vi mest tänker på när det kommer till behandling av trägolv. Detta är det gamla sättet att behandla golv. Lacken är lättskött och kräver mycket litet underhåll. Här kan man få en matt lack som inte blänker, man kan få ne sidenmatt, matt eller en ultramtt yta med lack.

Betsning eller lasering

Detta är ett myckets skonsamt sätt att behandla trägolvet. Betsen tränger in i djupet på träet i trägolvet och förenar sig med träet. Detta är kanske det mest känsliga sättet att behandla golvet och bör göras om efter några år för bästa resultat.

Rådfråga en golvläggare om rätt efterbehandling

Vilket val du ska göra när det kommer till ditt golv beror på var ditt trägolv är, hur du använder dig av golvet, och hur du vill att det ska se ut. Det bästa är att besöka en fysisk butik som säljer trägolv och där du kan se hur de olika efterbehandlingarna ser ut. Berätta då gärna för golvläggaren hur du önskar dig golvet. Läs mer om de olika efterbehandlingarna och om golvslipning i Stockholm på:

5 Jul 2018