Ska du renovera fönster eller byta dem?

Om du har äldre fönster som du ser behöver renovering och ommålning, finsn det några olika alternativ. Vill du göra det miljövänliga, kan du alltid ta ur fönster, avlägsna all målarfärg och ta bort om du har skadade träkarmar eller skadade och ruttna fönsterbågar. Sedan kan du ersätta dem med friskt trämaterial som stärker fönster på nytt. När du väl har byggt med nytt material, kan du sedan måla dem i valfri färg och sedan isolera dem. Det är bland det allra mest miljövänliga som du kan göra. Vill du, eller känner dig osäker om du kan renovera fönster, kan du i stället köpa nya. Då kommer leverantören av de nya fönster och monterar dem där du vill ha dem.

Anlita en fönsterleverantör

Om du hellre känner för att köpa helt nya fönster kan du börja med att googla "byta fönster Stockholm", eller "fönsterbyte Göteborg" så att du kan få alternativ av Google på fönstertillverkare som arbetar i Stockholm eller i Göteborg. Sedan är det bara att ta kontakt, be om offert och referenser – det är viktigt, och sedan bestämma dig för vilka slags fönster som är bäst i din villa. Här finns flera olika funktioner att välja mellan. Så beroende på vilka behov som du har, kan du vilja skaffa fönster med de olika alternativen.

1. Inbrottsskyddade fönster

Att söndra fönster och ta sig in genom att få in en arm genom fönstret och öppna det, eller öppna en dörr är det allra snabbaste sättet att ta sig in för en inbrottstjuv. Därför ska man som villaägare se till att villafönster är inbrottssäkrade. Inbrottsskyddade fönster är sådana som inte går sönder vid åverkan på dem och inbrottstjuven kommer inte in genom fönstret.

2. Solskyddande fönster

Det finns fönster som skyddar mot skadliga UV-strålar. Här kan man välja fönster som mörknar allt eftersom solen ligger på fönster. I stället för att värma fönster och luften innanför i rummet, håller de solskyddande fönster värmen utanför, och man får gå och lägga sig i ett svalt sovrum.

3. Energifönster

På samma isolerande sätt finns det fönster som isolerar huset från att låta kylan tränga in genom fönster. Dessa Energifönster, isolerar även från buller, så bor man nära en motorväg kan man skaffa sig isolerande fönster mot både buller och inbrott. 

4. Självtvättande fönster

Vill man, kan man skaffa sig nästan självtvättande fönster så att du slipper tvätta fönster så ofta. Dessa självtvättande fönster har en yta på utsidan där smutsen inte fastnar så lätt. Regnar eller snöar det sedan, faller smutsen av fönster.

5. Underhållsfria fönster

Man kan även skaffa sig underhållsfria fönster. Då har de aliminium på utsidan och träkarmar på insidan. Här kan du läsa mer om underhållsfria fönster, självtvättande fönster, Energifönster, solskyddande fönster och inbrottsskyddande fönster på: http://www.bytafönster.biz.

16 Feb 2019