Ska ditt uterum vara ute- eller innerum?

Ett uterum kan liknas med en brygga mellan utemiljön och innemiljön. Delvis är det en slags utbyggnad på bostaden som skapar förvaringsmöjligheter och till och med boyta. Med isolering och värmekälla går det att bo i ett uterum under stora delar av året. Samtidigt kan det vara ett rum som bjuder på en känsla av att vara ute. Med stora öppna fönster går det att sola under sommarens varmare dagar och njuta av att vara nära trädgården.

Både när du bygger och inreder dit uterum bör du alltså ställa dig frågan ”Ska ditt uterum vara ett innerum eller uterum?”

Välkomna trädgården

Bygger du ett uterum främst för att kunna sitta utomhus under flera månader under året är det just närheten till naturen, trädgården och omgivningen som ska lyftas fram. Fundera exempelvis på var det sol på dagarna och var byggnaden kan byggas för att ta del av denna fördel. Många bygger även med stora partier som kan öppnas, exempelvis glasdörrar. Därmed kan dörrarna stängas, och värmen hållas inne, de dagar det är kyligare ute. När det sedan blir varmt kan partierna öppnas på vid gavel och ”släppa in sommaren”.

Används ditt uterum främst för utevistelse är det även något du bör ta med dig i inredningen. Köp exempelvis utemöbler och välj att inreda med detaljer som passar att vara utomhus. Med väggar och tak på byggnaden går det självklart att även att ställa ut en klassisk soffa utan att den förstörs. Men det som då förändras är känslan. Används möbler för inomhusbruk kommer även känslan bli att man är inne. Älskar du att sitta på altanen och njuta av sommaren kan ett uterum vara perfekt. Ett sätt att ta del av sommaren längre. Men låt det då just vara ett rum för utevistelse både i byggnation och inredning.

Uterum som innerum

Ett annat alternativ är att se uterummet som en tillbyggnad på bostaden. Det blir då snarare ett extrarum än ett uterum. I dessa fall bör man tänka igenom konstruktionen lite extra innan byggnationen påbörjas. Bland annat finns möjligheten att dra golvvärme samt isolera både golv och väggar. Man bör även vara mer noggrann i val av fönster då dessa annars lätt kan släppa in onödig kyla. Det finns flera vägar att värma upp rummet och vilken väg som ska väljas beror delvis på dess storlek.

Inredningsmässigt blir detta även ett extrarum vilket gör att man med fördel kan ta ut soffa, säng, skrivbord eller andra möbler. Även om det är ute så ska det upplevas inne.

Det gäller alltså att både matcha byggnation och inredning mot hur uterummet förväntas användas.

24 Jun 2017