Så väljer du rätt skrivare till hemmet

Att ha en skrivare kan underlätta vardagen på flera plan. Till exempel kanske man vill skriva ut bilder att rama in, eller så vill man skriva ut stödord att ha till en presentation. Oavsett syfte har de flesta nytta av en skrivare i hemmet.

Att välja rätt skrivare kan ibland dock vara lite svårt. Generellt sett fungerar de flesta skrivarna till ”det mesta”, men om man väljer skrivare med hänsyn till hur den faktiskt ska användas kan man både få mer nöje och få mer för pengarna. Behöver du till exempel bara skriva ut text, kan det vara onödigt att lägga pengar på en dyr skrivare som skriver ut foton.

Genom att följa stegen nedan kommer du med största sannolikhet hitta en skrivare du blir nöjd med. Lycka till!

  1. Ditt operativsystem. De flesta skrivare fungerar till de flesta operativsystem – men undantag finns. Kontrollera att modellen du är intresserad av också är kompatibelt med operativsystemet på den enhet du planerar att skriva ut ifrån.
  1. Hur ska den användas? Hur du ska använda den är avgörande i valet om vilken skrivare du bör införskaffa. Arbetar du till exempel på ett kontor behöver du sannolikt dina papper utskrivna snabbt, samtidigt som du troligtvis inte behöver så mycket färger. I sådana fall bör du inhandla en laserskrivare. Fundera även på om du behöver scanna in papper – i sådana fall kan en kombinerad laserskrivare och scanner vara det bästa valet.

Behöver du däremot bara skriva ut lite brev eller texter i hemmet lite då och då, bör en billig bläckskrivare räcka alldeles utmärkt. Ska du däremot skriva ut fotografier vill du troligtvis göra det i hög kvalitet. I sådana fall är en fotoskrivare på sin plats.

  1. Ekonomin är en avgörande faktor för de allra flesta. Givetvis vill man inte lägga ner mer pengar än vad man behöver. Bestäm dig för en summa du kan lägga ner och gå inte över den. Sätt en realistisk budget för att göra köpet så smidigt som möjligt redan från början.
  1. Funktioner och tillägg. Behöver du några särskilda funktioner? Vill du till exempel ha möjligheten att skriva ut från mobil eller surfplatta bör din skrivare kunna köra på trådlöst internet och även vara kompatibel med operativsystemen i dessa. Andra kanske inte alls behöver detta och kan då välja en billigare skrivare utan dessa funktioner.
  1. Hitta skrivaren. När du har tagit ovanstående faktorer i åtanke är det läge att hitta skrivaren du ska köpa. Ofta är det lätt att hitta dessa på nätet, där du enkelt kan sortera efter pris, skrivartyp och eventuellt även funktioner.

Om du vill lägga så lite pengar som möjligt, kan det vara en idé att gå in på sidor där begagnade prylar säljs. Då kan du dock även få räkna med att få en skrivare utan tillägg och funktioner, så som till exempel att kunna skriva ut över det trådlösa nätet. Givetvis kan det dock även finnas bättre begagnade skrivare, men då lär också priset vara lite högre.

 

30 Apr 2017