Så kan du också bygga en altan

Funderar du på att bygga en altan invid ditt hus? Ska du kunna utnyttja den som mest när det väl är säsong för det bölr du redan nu planera – och varför inte – bygga den? Då har du en altan på plats när det väl är dags för det. Vad är bättre än att kunna ta sin kaffekopp och sätta sig i eftermiddagssolen och dricka den ute? En altan kommer säkerligen att bli er nya favoritplats när solen börjar titta fram och värmen kommer.

Bygga en altan på markplan

Den enklaste varianten på altanbygge är den som ligger direkt på marken. Har du en plan yta, precis där du vill sitta utomhus, kan du med fördel bygga en enkel altan på den platsen. Du börjar med att markera var altanen ska vara genom att gjuta plintar där du vill ha altanen, förslagsvis fyra plintar i en kvadratisk aaltan. Sedan bygger du en "ram" kring altanen, och reglar mellan ramarna. Sedan placerar du och spikar fast träplankor över reglarna.

Bygga en altan ovan marknivån

Har du ingen plan yta intill fasaden där du önskar dig altanen, kan du alltid bygga en altan som höjer sig en bit ovanför marknivån. Det är en genast en mer komplicerad konstruktion och du kan behöva bygga en ordentlig ställning för altanen. Även här behöver du gjuta plintar som gör altanbygget stadigt. Sedan bygger du reglar och över reglarna plankor. Ligger altanen mer än 1 meter ovan marknivån bör du bygga ett staket runt altanen så att ingen trillar ner från den och skadar sig.

Bygga en altan på taket till garage

Har du ett garage invid ditt radhus, eller din villa, kan du utnyttja ytan ovanpå garaget och bygga en altan på taket till ditt garage. Du behöver tänka på att bygga så att inte altanen samlar vatten och då kan behöva rådfråga ett företag som arbetar med altaner. Bor du i Uppsala, förslagsvis, och inte känner till någon hantverkare som bygger altaner, kan du alltid googla "bygga altan Uppsala" eller skriver in den ort där du bor. Det som händer är då att Google ger dig förslag på flera sådana hantverkare som annonserar att de bygger altaner just i Uppsala – eller på den ort där du bor och har skrivit in i Googles sökruta i deras sökmotor.

Då "läser " Google av alla hantverkare som både annonserar att de jobbar med att bygga altaner och som arbetar på den ort som du har skrivit in. Här kan du till exempel läsa mer om en sådan hantverkare som bygger altaner i Uppsala på: http://www.byggaaltan.biz.

15 Mar 2019