Så kan du enkelt slipa om trägolv

Är det svårt att slipa om golv? Inget är ju svårt för den som kan det. Men det är sällan som vi slipar om golv. Vi kan ju med lätthet (oftast) tapetsera eller måla om hemma, utan att det ser alldeles för amatörmässigt ut. Däremot, om man slipar om golvet själv, och får en skada på det, går det inte att lappa eller laga ett golv så att det inte syns att det är skadat av en golvslip. Då är man så illa tvungen att lägga om hela golvet. Då är det bäst att anlita en hantverkare som utför golvlipningen åt en.

Skillnad mot att själv slipa om sitt golv

Skulle man själv slipa om sitt golv kan det ta flera dagar innan man är klar, framför allt om man inte har någon slipmaskin hemma. Det som skulle ta en amatör att slipa om ett helt golv, går på några timmar för en professionell golvslipare. Dessutom är det minsann svårt att gå tag i en golvslipmaskin. Anlitar du en hantverkare har de egna golvslipmaskiner som de kan använda. De är oftast dammsugande golvslipmaskiner som suger upp allt fint damm som kommer när man slipar om golv. På så sätt slipper de som bor i huset, få i sig av det fina dammet.

Efteråt behandla med passande medel

Efter att man har slipat golvet är det viktigt att behandla golvet med något medel som passar till just den träsort, eller det träslag som golvet är tillverkat av. Ett trägolv som är lagt i ek, i parkett, blir finast att behandla med hårdvax. Då ser man parkettens olika trästavar och ådringar på träet som bäst. Har man ett trägolv i köket, till exempel lagt i tiljor (breda plankor) är det bäst att behandla det med lack, som skyddar bäst trägolvet mot spill. Man kan även olja in ett trägolv, med pigment, så får man en önskvärd färg på trägolvet. Just behandlignen efter golvslipningen är mycket viktig då behandlingen gör att trägolvet håller så mycket längre. Dessutom blir golvet extra känsligt efter att man har slipat det, då man har tagit fram en ny yta på trägolvet. Ser man till att behandla det med rätt behandlingsmedel så kan det hålla i 50-60 år till.

Om du bor i Uppsala och behöver få ditt trägolv slipat kan du anlita en hantverkare som kommer hem till dig och slipar om det på endast några timmar. Läs mer om golvslipning i Uppsala på: http://www.golvslipninguppsala.nu.

25 Feb 2019