Så håller du tjuvarna borta

Att vara med om ett inbrott är nog något som ingen vill råka ut för. Samtidigt rapporteras det kontinuerligt om folk som råkar ut för detta. Om du inte själv varit med om ett inbrott, är det sannolikt att du känner någon som varit det. Mest utsatta är kanske hus- och villaägare, där tjuvarna har lättare att komma in genom fler ingångar än dörren.

Som tur är finns det saker man kan göra för att hålla tjuvarna borta. Bland annat kan man skaffa övervakningskamera, säkerhetsdörrar och samverka med grannarna. Gör du något av nedanstående redan?

Skaffa övervakningskamera

En bra övervakningskamera är bra ur flera syften. Det första är att det skrämmer bort tjuvarna från att ens försöka sig på ett inbrott. Att ha en kamera som filmar deras inbrott gör det helt enkelt mycket mer riskfyllt för dem, även om de skulle vara maskerade. Om de nu ändå skulle försöka sig på ett inbrott, är en annan fördel med en övervakningskamera just att du har det på film. Om du inte vill investera i detta, skulle bara en skylt där det står ”kamera” på eller liknande sannolikt skrämma bort många tjuvar.

En annat bra argument för att ha en övervakningskamera är att du kan titta till huset med egna ögon på semestern. Till exempel kan du hålla koll på mängden snö på taket, skadedjur eller just det – ovälkomna besökare.

Skaffa säkerhetsdörrar

Det är inte alltid som en tjuv tar sig in via ytterdörren – men påfallande ofta. Dessutom är den viktig eftersom det ofta är där som tjuven bär ut stöldgodset. Att bära ut stöldgodset genom fönstret tar mycket längre tid, och sannolikt hinner tjuven inte få med sig lika mycket om det är bra säkerhetsdörrar i huset.

Säkerhetsdörrar är särskilt viktigt för dem som bor i lägenheter. I villor har säkerhetsdörrar generellt sett lite mindre betydelse, då tjuven istället kan ta sig in genom fönstret. Som nämnt tidigare är det dock genom dörren som de gärna bär ut stöldgodset – bra säkerhetsdörrar är alltså en bra investering, oavsett om du har en lägenhet eller är villaägare. Läs mer om säkerhetsdörrar här.

Skylta med hunden

Att skaffa en hund enbart för inbrottsskydd är kanske lite fel syfte att göra det i. Har man en hund bör man dock signalera detta tydligt till ev. inbrottstjuvar. Etiketter och lappar med ”varning för hunden” och liknande, kan få inbrottstjuven att välja ett annat hus att bryta sig in i. Givetvis kan dessa lappar sättas upp utan att faktiskt ha en hund också.

Samverka med grannarna

Att ha en god grannsamverkan är viktigt för att avskräcka inbrottstjuvar. Om brevlådan är full, samtidigt som gräset är oklippt eller gången oskottad, kan det få en inbrottstjuv att välja just ditt hus.

Om du själv är hemma men din granne har åkt på semester, är det bra att hålla ett vakande öga på det. Om det till exempel står någon på tomten, skadar det inte att säga hej och fråga vad de har för ärende där. Ofta ser tjuvar inte ut som man tänker sig dem. Till exempel kan de vara utklädda till glasmästare eller gå i byggkläder.

8 Apr 2017