Renovera lägenhet och gå med vinst

Det kan räcka med enbadrum badrumsrenovering på en lägenhet i Södermalm. Eller en mer genomgående renovering i ett hus. För den som tycker om att arbeta med händerna finns det faktiskt goda möjligheter att köpa ett renoveringsobjekt, fixa upp det och sedan sälja det och gå med vinst. Då givetvis inte bara materialkostnader i åtanke, utan även för antalet timmar man har lagt ned.

När man tittar på vad lägenheter på till exempel Södermalm i Stockholm kostar, råder det stora skillnader mellan lägenheter där allt är renoverat, och där inget är renoverat. När vi talar om just Södermalm är det uppenbart att priserna har stigit på senare år generellt, oavsett om vi talar om lägenheter i gott skick eller inte. För den som köper upp ett objekt i dåligt skick och sedan gör ett gediget arbete med renoveringen, står det dock klart att kvadratmeterpriserna kan öka med tusentals kronor.

Men det gäller att man göra renoveringen på ett särskilt sätt. Gör du alltför personliga val och val som är tidskänsliga, kan du inte räkna med en lika stark uppgång i pris. Ska du till exempel göra en badrumsrenovering bör du använda färger och material som är någorlunda allmängiltiga, och som inte går ur modet inom några år. Bland tidlösa materialval hör till exempel marmor och kakel – och kaklet då i enkla färger. Tar du ut svängarna för mycket, och experimenterar, finns en risk att du går miste om en del extra pengar.

Syfte

Givetvis hänger det lite på syftet. Om du bor i en lägenhet på Södermalm, har bott där länge och planerar att fortsätta bo där några år till, kanske man hellre prioriterar att göra en badrumsrenovering på sitt eget sätt. I sådana fall har man inte lika tydligt vinsten i åtanke. Om du däremot redan från början har syftet att söka upp ett renoveringsobjekt, fixa till det och gå med vinst, kan du med fördel välja tidlösa material som inte är alltför personliga och trendkänsliga.

Läget på bostadsmarknaden

Om man funderar på att ta tag i ett dylikt projekt är det viktigt att se till läget på bostadsmarknaden, hur den ser ut i allmänhet. Bara för något år sedan var priserna högre än de var idag. Med skärpta låneregler samt ett större utbud har dock priserna sjunkit något. Kanske är det ett bättre läge att köpa nu än var det var för ett år sedan. Många spekulanter nu bidar gärna sin tid, i väntan på att priserna ska gå ned ännu mer. Att köpa en lägen på Södermalm och göra en badrumsrenovering kanske inte ger dig lika mycket vinst nu, som om du hade gjort det för två år sedan, och sålt ett år senare.

Samtidigt finns det en del redan nu som säljer till ganska låga priser. Kan du hitta ett lämpligt renoveringsobjekt finns det säkerligen goda möjligheter att gå med vinst. Detta under förutsättningen att renoveringen är välgjord, som tidigare nämnt.

Det är inte alltid att lätt att hitta kompetenta hantverkarfirmor, men här är en som vi kan rekommendera varmt: badrumsrenoveringsödermalm.com.

 

3 Dec 2018