Redskap som behövs för takmålning

För den som skmålarredskap, takmålninga ge sig på att måla tak så finns det en hel del att tänka på. Förutom att själva arbetet genomförs på ett ergonomiskt utmanande sätt så är det dessutom svårt att lyckas bra utan rätt verktyg. Man brukar säga att allt hantverk är lätt med lite noggrannhet och rätt verktyg och här kommer vi att gå igenom några redskap som underlättar nästa gång du gör en takmålning.

Täckplast

Hur mycket du än tänker på ordning och reda så kommer färg alltid att sprida sig och fläcka ner saker. Färgen droppar inte bara från taket utan kan också stänka om du inte är försiktig med pensel och roller. Snåla inte med täckplasten utan skaffa en rejäl rulle så att du kan skydda både golv och möbler som står i närheten. En färgfläck går inte bort i första taget och kan förstöra fina textilmöbler om den får sitta för länge.

Vinkelpensel

Den enklaste delen av en takmålning är att måla de breda dragen över taket. Det gör du lättast med en roller. Men för finsnickerier som dörrkarmar och taklister så är vinkelpenseln ett bättre alternativ. Även om det är ett proffsverktyg så finns den att köpa i de flesta stora bygghandlarna. Bara i Stockholm finns det hundratals butiker med flera varumärken att välja mellan.Och dessutpm många kompetenta företag som med takmålning som specialitet. 

Teleskopskaft

Att måla tak gör man inte varje dag och även om redskapen känns väldigt nödvändiga just då så känns de lika onödiga när de efteråt står och samlar damm i förrådet. Fördelen med teleskopskaftet är att det tar mycket mindre plats att förvara än de vanliga långa skaften som användas förr i tiden. För den som arbetar med takmålning och möter alla varianter av fastigheter så underlättar det att ha ett verktyg för alla takhöjder. En liten timmerstuga har så lågt tak att du lika bra kan måla för hand och ett sekelskifteshus i innerstaden i Stockholm kan ha 4-5 meter från golv till tak.

Färgtråg

Om du bara målat taket vitt så kan det vara enkelt att ha med sig ett stadigt tråg i hårdplast för just den färgen. Men i de fallen då taket ska ha flera färger eller där taket har sin nyans och listerna en annan så kan engångstrågen vara ett bättre alternativ. Engångsvarianten går att köpa i buntar och kan plockas isär så att du bara tar fram så många som du använder vid varje tillfälle.

Sammanfattningsvis

Oavsett om du bor ute i landet eller i en storstad som Stockholm eller Göteborg så finns det i regel en bygghandel i närheten. Där kan du köpa de redskap som behövs för att underlätta nästa gång du ska måla taket där hemma. Några av redskapen du alltid bör ha en uppsättning av är alltså:

  • Täckplast

  • Vinkelpensel

  • Teleskopskaft

  • Färgtråg
13 Sep 2018