Rätt mäklare kan vara avgörande för om man får råd med drömbostaden

Ska man sälja ett hus eller lägenhet är det viktigt att man anlitar rätt mäklare så att man får ut ett så högt pris som möjligt. Det finns gott om mäklare men tyvärr är inte alla lika bra.

Att anlita rätt mäklare vid bostadsförsäljningen kan vara helt avgörande för om man sen ska ha möjlighet att köpa det där nya drömboende. Det finns en hel del saker att ta hänsyn till i valet och man ska inte låta bara mäklararvodet avgöra. Man måste också känna förtroende för mäklaren. Detta gör man oftast om personen är lyhörd, har stor kunskap, erfarenhet och ett kontaktnät med spekulanter.

Genom att lägga ner tid på att hitta rätt mäklare kan man många gånger tjäna flera hundra tusen kronor extra. Därför ska man kontakta flera stycken och inte bara nöja sig med första bästa. Genom att studera mäklarannonser på nätet eller i tidningarna ser man vilka mäklare som är mest aktiva och kanske kan vara lämpliga att anlita.

Intervjua mäklaren och ställ många frågor

De flesta mäklare erbjuder en kostnadsfri värdering av bostaden. Under detta första möte är det viktigt att ställa så många frågor som möjligt till mäklaren för att kunna bilda sig en uppfattning om det är rätt person för jobbet. Det är inget konstigt med att se det som en arbetsintervju och exempelvis fråga varför mäklaren tror att den är bäst lämpad att sälja bostaden.

Fråga även om erfarenhet, om mäklaren har ett kundregister och hur väl mäklaren känner till området. En mäklare med lokalkännedom och som redan har sålt flera lägenheter i området brukar kunna få ut ett mycket högre pris. En sån mäklare kan lätt svara på spekulanternas viktiga frågor om skolor, butiker, grönområden, föreningsliv, lokaltrafik etc. Sådana saker är ofta helt avgörande för många köpare.

Hur bostaden presenteras är viktigt

Be mäklaren om en offert där både värdering och mäklararvode finns med. Ta också reda på vad som mer ingår i priset som exempelvis fotografering, styling, annonsering etc. Både bilder och beskrivande text kan många gånger vara avgörande om många spekulanter ska komma på visningen. Det kan därför vara en god idé att studera mäklarens tidigare prospekt och annonser.

Innan man sen slutligen väljer mäklare kan man även kolla upp om personen har anmälts eller har blivit prickad. Detta gör man hos fastighetsmäklarinspektionen. Skriv sedan ett ordentligt avtal där mäklarens arvode tydligt ska framgå.

12 Nov 2020