Platsbyggda förvaringslösningar

Plats har vi aldrig nog av. Våra ägodelar blir fler och fler samtidigt som tomt- och huspriserna stiger. Många väljer att bygga kompakt idag för att spara på både byggkostnader och senare på uppvärmningen. Då gäller det att man utnyttjar varje yta till fullo. Här ger vi tips på hur du kan få mer förvaringsutrymme med hjälp av platsbyggda lösningar.

Om du inte är någon mästerbyggare kan det vara en bra idé att anlita hantverkare som hjälper till med jobbet. De vet hur man tar mått och skapar lösningar för “problemzoner” som kan få lekmän att slita sitt hår, till exempel vid snedtak, under trappor eller om det finns balkar som behöver byggas in.

Utnyttja snedtaket

Att utnyttja utrymmet under snedtaket på övervåningen är inget nytt, men fortfarande något som många glömmer bort. Man klagar på att man inte har tillräckligt med plats, att det inte går in förvaringsmöbler och att det bara står kartonger överallt, när lösningen är så enkel. Det är ju bara att bygga dit en vägg med dörr. Vips så har man en lång garderob som trollar bort röran och gör att allt ser mer ordentligt ut. Där går det att klämma in både ett och annat som annars står i vägen på annan plats i huset.

Förr i världen var det även vanligt att man byggde in sovalkover i dessa utrymmen. Du som inte har plats för ett gästrum har här en perfekt lösning för att kunna bjuda in fler gäster att stanna över för natten. Barn brukar älska att sova över i dessa krypin, eller varför inte göra dem till en mysig läshörna eller lekhörna? Leksaker eller böcker kan förvaras i en hylla eller låda direkt under sängen.

Om du har sovrum på övervåningen kan det vara en bra idé att fundera på om hela klädförvaringen kan byggas in på detta sätt. Det finns till exempel riktigt snygga varianter på skjutdörrar som kan ge illusionen av en stor garderob, trots att utrymmet sluttar innanför.

Mer plats i köket

Köket är ett annat utrymme där många gärna skulle vilja ha mer plats. Med åren samlar man på sig fler och fler grytor, glas och köksredskap. Förvaringsutrymmet växer dock inte i samma takt. Även här kan man ta en titt på platsbyggda lösningar. En köksö kan erbjuda rejält med utrymme i lådor och skåp, samtidigt som den erbjuder extra arbetsyta.

Har du det trängre kan du fundera på om det går att bygga hyllor direkt mot en vägg eller om det går att bygga in förvaring ovanför dina köksskåp. Saker som du inte använder så ofta kan gärna förvaras ovanpå skåpen och nås lätt med en trappstege vid behov.

17 Sep 2017