Ordna ditt hus inför sommaren

Vintern är nu officiellt över för den här gången och nu är det dags att ta hand om det som denna årstid har fört med sig. Vi talar är om olika små renoveringar som man måste genomföras på hus runt över Sverige. Här kan man nämna saker som att olja in uteplatser, se över taket och kanske genomföra en mindre fasadrenovering i form av att man slipar bort gammal färg och målar dit ny. Vintern – och dess kyla – påverkar mer än vad man tror och som husägare är detta något som man måste vara medveten om. Här gäller det även att tänka i ett rent förebyggande syfte och även om ditt hus inte har tagit någon synbar skada så har ändå vintern påverkat och skadat det – här kan man alltså genomföra exempelvis en fasadrenovering enbart i syfte att slippa större problem i framtiden.

Det behöver inte vara något större projekt heller, se över hur brädfodringen ser ut, kolla att färgen sitter kvar eller putsa kaklet – det är sådana små saker som varje husägare bör göra och lära sig för att hålla sitt hus i så gott skick som möjligt. Struntar man i att olja in sin altan, ignorerar problem på fasaden eller låter taket förfalla rent allmänt – ja, då skjuter man upp och förvandlar ett litet problem i dagsläget till ett stort i framtiden. Det är – som med allt annat – bättre att bita i det sura äpplet och göra saker på en gång än att skjuta upp det till morgondagen.

Ta hjälp om du inte känner dig bekväm

Man ska vara medveten om att bara för att man äger ett hus så innebär inte detta att man per automatik blir någon sorts hemmasnickare. Alla är inte händiga och vissa föds så att säga med tummen mitt i handen – för dessa finns det dock också lösningar. Man behöver inte göra jobbet på egen hand utan det finns hjälp att få och detta ska man heller inte känna som något nederlag. Vissa saker kan man och vissa klarar man inte av, så enkelt är det bara. Ska du exempelvis – efter vintern – genomföra en fasadrenovering där putsning av teglet ingår så kanske det här är lika bra att betala några extra kronor till en professionell utövare inom detta område.

Man behöver liksom inte visa upp sin manlighet och göra saker som är helt onödiga då det finns hjälp att tillgå. Visst, det ger alltid en extra skjuts i självförtroendet i att göra saker på egen hand, men det gäller också att inse vad man kan och klarar av. Olja in altanen, kolla över statusen i din trädgård och måla om lite på staketet – det är saker som alla kan göra och som ger stor tillfredsställelse.

Men- att ge sig på att byta tak, kasta sig på en omfattande fasadrenovering eller andra större renoveringsprojekt – där bör man nog överväga att anlita proffs. Att vintern sätter sina spår på hus innebär inte att man som husägare inte kan njuta av våren och sommaren, eller hur? Ta hjälp då du behöver och skäms absolut inte för detta.

 

9 Aug 2017