Nya trender inom solskydd

För de flesta handlar markiser om att spersiennätta upp ett skydd över altanen eller en trevlig rullgardin i sovrummet. Men idag förenar många solskyddsegenskaperna med en modern inredningsestetik?

Andra viktiga saker att fundera på är om solskyddet är tillräckligt bra över altanen räcker till.

Skapar ett bra insynsskydd

En vanlig variant är att man köper persienner till fönstren för att få insynsskydd och kanske lite mörkare inomhus på köpet. Sedan kanske man kompletterar med en rullgardin när det känns som att det ända är lite för ljust när solen gassar på utifrån. I detta läge kanske det hade varit en smart investering att köpa en plisségardin?

Vad är då en plisségardin? Jo, det är en sorts rullgardinspersienn som monteras mellan eller innanför fönsterglasen. Plissén är tillverkad av textil som är lätt att rengöra. En frihängande plisségardin går uppifrån och ner på samma sätt som en klassisk persienn. Men den kan även fästas i en stång, som tillåter montage även när gardinen går nerifrån och upp.

Vill man ha en ombonad variant till traditionella persienner. Fungerar utmärkt som mörkläggning, solskydd och värmeinstrålningen och pekas av expertisen ut som en stark uthållig trend när det handlar om markiser.  En annan smart finess är att man kan lägga ett tunt lager aluminiumfilm på baksidan av en plisségardin. Den gör att sommarens hetaste solljus reflekteras, men hjälper också till att hålla värmen inne på vintern. Utan att göra avkall på tygets naturliga smidighet. En smidig lösning på persiennproblematiken.

Dubbla plisségardiner fungerar bra

Ett ammat energismart sätt att skapa ett starkt skydd mot värmeutstrålning är att sätta upp dubbla plisségardiner med luftkanaler som har byggts in, så kallade cellgardiner. Dessa finns i ett flertal varianter, anpassade till många olika klimatmässiga förutsättningar: enkel-, dubbel eller till och med tredubbelcelliga varianter. Grundregeln lyder: ju fler celler, desto bättre isolerande egenskaper. En gardin med kanaler kan ha upp till dubbelt så stor isolationskapacitet som vanliga plisségardiner.

Men vad ska man tänka på när det handlar om utomhusmiljön? Snart är det ju dags att börja planera för de efterlängtade dagarna på altanen och uteplatsen. Dags att kontrollera solskyddet, det kan vara dags att göra ett byte av markiser. Med hjälp av en bra markis kan man reducera  upp till 70 procent av solens värmeverkan under en het eftermiddag i juli. En ny modell som växer i popularitet är markisen med teleskopskärm som skjuter ut markisen. Denna markistyp har ett modernt högteknologiskt utförande och kan med hjälp av sin moderna konstruktion täcka upp större ytor än traditionella markiser.

Här kan du läsa mer om kvalitativa markiser som kan göra sommaren mer njutbar än någonsin.

17 Mar 2017