Nya fönster med flera olika funktioner

Är det dags att byta fönster? Vill man vara miljömedveten slänger man inte sina gamla fönster. Antingen säljer man dem billigt på andrahandsmarknaden, eller så ger man bort dem för att någon annan ska kunna använda dem. Vi måste dessvärre sluta slänga byggmaterial. Det är av stort värde att skapa en stor andrahandsmarknad. Det finns de som mycket väl kan återanvända fönster, renovera dem och montera dem i sitt eget hem, eller sälja dem, som en gåva till jorden. Återanvänder vi mer byggmaterial, hjälps vi åt att sänka energiåtgången som går åt att tillverka nya varor och produkter. Tillsammans kan vi göra våra avtryck på miljön mindre och ge tillbaka resurser till jorden. Det finns några olika åtgärder man kan göra för detta ändamål och vi tar upp dem här.

1. Energifönster

När det kommer till våra hus, är det en stor sak att sänka den energi som går åt till att värma våra hus. Ett sätt som vi kan sänka uppvärmningskostnaderna och sänka energiåtgången är att byta till energifönster. Det är fönster som visserligen släpper in dagsljuset men som inte släpper ut värmen ut. De släpper igenom solvärmen utifrån men inte värmen inifrån ut.

2. Fönster med inbrottsskydd

Det har kommit så många nyheter när det kommer till fönster, som att installera mer inbrottssäkra fönster. Du har säkert redan sett dessa slags fönster i våra butiker. Du kanske redan har sett fönster som man tydligt ser att någon har försökt krossa men att fönstret har hållit ihop och inte krossats.

3. Fönster med inbyggt solskydd

Numera finns det elektrokroma fönster som mörknar när solen ligger på. Då skyddar fönstren bostaden från att värmas av solen, vilket ger ett solskydd som inte värmer upp bostaden. Något som gör att man inte längre ska behöva kyla ner den med aircondition eller fläktar och slösa energi på det i stället.

4. Skottsäkra fönster

Känner man att man bor i ett mycket utsatt område, eller har en byggnad som är särskilt känslig för åverkan eller kriminalitet kan man installera fönster som är säkra mot pistolskott.

5. Självtvättande fönster

Det finns fönster som har en yta på utsidan som inte kräver särskilt mycket tvättande, utan med en yta där smutsen inte fastnar särskilt lätt, och skulle det fastna rinner det bort med regnet.

6. Underhållsfria fönster

Det finns fönster som man inte behvöer oroa sig för när det kommer till underhållet av fönster. Då har de en utsida med aluminium som inte rostar och en insida med trä för den klassiska känslan för fönster. 

Lästips: Vil du veta mer om fönster med dessa nya funktioner kan du läsa om hur du kan byta fönster på: http://www.bytafönster.net.

11 Jul 2018