När du vill ha ett hållbart och snyggt tak

Behöver du lägga om ditt tak? Är det dags att se över och välja byggmaterial till ditt tak? Då kan du titta på olika material som du vill lägga till ditt tak. Taket är inte lika känsligt och kräver inte bygglov om du ska lägga ett nytt tak, med nytt material, vill säga. Däremot bör du alltid göra en bygganmälan, om det inte är så att du bara måla om ditt nuvarande tak i samma färg som förut. Ska du bygga ett skärmtak, till exempel över en uteplats, en altan, balkong, en entré som itne rä större än 15 kvadratmeter behöver du heller inte ansöka om bygglov. Däremot bör du göra en bygganmälan. Du får även bygga två takkupor utan bygglov.

Papptak

Papptak är de slags tak som är vanligast på de slags funkishus, som man byggde mycket under slutet av 1950-talet och under hela 1960-talet. De är inte av papp, även om de heter så. DÄremot är de gjorda av asfalt som tjäras för en mer beständig hållbarhet. Förut använde man trätjära. Idag använder man papp på armerande material som polyesterfilt och mineralfiberfilt. Den kan man lägga på trakantsläkt eller slättäckning.

Tegelpannor

Att lägga taket med tegelpannor är det mest använda sättet att lägga tak. Då lägger man pannorna tätt, tätt på en väl preparerad yta av papp och träreglar och takstolar. Pannorna kan hålla i evighet, eller tills de går sönder av yttre påverkan. Tegelpannor är det mest omtyckta sättet att lägga tak i Sverige och finns på de flesta tak.

Betongpannor

Att lägga tak med betongpannor är mycket nytt. Betong är ett material som man mest förknippar med flerfamiljshus och betongplattor. Att även använda betongen till taket är relativt nytt. Detta sätt att lägga tak med betongpannor kommer från Finland, som har gjutit pannorna av betongen, som är ett material med längre hållbarhet. Dessutom är det ett billigare material än teglet för taket, vilket inverkar när man vill lägga ett tak med längre kostnad, men lika hållbart som takpannor av tegel.

Plåttak

Tak av plåt är mycket underskattat. Ett plåttak kan du måla om hur många gånger som helst. De flesta plåttak blandas numera med stål, vilket ökar hållbarheten. Ett plåttak är också mer kostnadseffektivt som byggmaterial för tak. Det håller länge, vilket gör att de flesta kunder som använder sig av plåttak får garantier på hållbarheten på 50 år, vilket inte är dumt alls. Väljer man ett plåttak, behöver man förmodligen inte oroa sig över taket på många, många år. Här kan du läsa mer om en takläggare i Norrköping som lägger plåttak.

27 Nov 2018