När du letar efter ny bostad

Alla människor behöver någon gång i livet byta bostad. Anledningarna är lika många som det finns hushåll. Det kan vara förändringar i familjens storlek, ekonomiska anledningar, geografiska eller helt enkelt att man inte längre tivs och behöver en förändring. 

Det är en stor förändring i livet när man flyttar. De allra flesta av oss är beroende av trygghet och vad är mer tryggt än det egna hemmet? Det är ju där vi lever våra liv till den största delen. När livet rullar på och problemen hopar sig så behöver man en fast och trygg punkt där man kan vara sig själv och ladda batterierna.

Läge för något nytt

Men det egna boendets brister gör att hemmet inte känns som den trygga punkt som det ska vara. Det kan vara att storleken på boendet inte längre räcker för den växande familjen. Eller är det en gång så trevliga bostadsområdet inte lika trevligt längre som det en gång var? Märker du att du mer än gång sneglat på märklarfirmornas annonser och drömmer dig bort? Tiden kan vara inne för att lata efter en ny bostad.

Vilka alternativ finns?

Ett sätt är som sagt att börja titta på bostadsannonser och se vad som erbjuds. Ganska snabbt brukar det utkristalliseras vad man letar efter. Och framför allt vad man inte vill ha eller behöver. 

Vill man bo i en ny och fräsch lägenhet i den pulserande innerstaden, eller i ett vackert sekelskifteshus på landet. Eller drar idyllen från villaområderna där grilldoften ligger tät och ljudet av hamrandet från hemmafixarna mer.

Gå på visningar

Du kanske inte det riktigt vad du är ute efter. Ett bra tips är att ta med familjen och gå på bostadsvisningar, i både lägenheter och villor. Då får man med egna ögon se vilka möjligheter som finns. Kanske faller valet på något helt annat än man trodde. Men man ska ta god tid på sig innan man bestämmer sig. Det är ett stort beslut och det är ett stort projekt att flytta och tar mycket kraft, både fysiskt som känslomässigt. Sedan måste man såklart kontakta sin bank och räkna på kostnader och hur stor budget man har.

Nybyggnation av hus

Ett trevlig alternativ som man inte hittar ett befintligt boende är att bygga ett nytt hus. I detta fall kan man be en hustillverkere att skräddarsy sitt eget drömhus. Då får man helt plötsligt chansen att bestämma allt själv. Allt från storlek, planlösning och byggmaterial. Tänk att få bo i ett helt unikt hus som ingen annan har.

 

29 Jan 2019