När det är dags för ett nytt badrum

När man kommit fram till att det är läge att fräscha upp det gamla badrummet kärver det en noggrann plannering.

Men vad ska man tänka på och vad finns det för fallgropar? Det krävs i alla fall inget bygglov. Det kan vara bra att veta, men därimot krävs det våtrumsbehörighet. Så är man inte hantverkare så är det inget man ska försöka sig på. Försäkringsbolaget kräver just detta för att hemförsäkringen ska gälla. Elarbeten är strängt förbjuden att göra för gemene man. Dessa måste en certifierad elektriker göra.

Ta hjälp med renoveringen

För oss vanliga hobbyfixare rekommenderas det alltså starkt att kontakta en kunnig och erfaren hantverkare för badrumsrenoveringen. Självklart kommer det att kosta en hel del pengar. Så gör upp en budget innan du börjar planera för projektet och kontaktar hjälp. 

Sedan gör du klokt i att jämföra olika firmor och ta in flera offerter. Det kan skilja en del i pris, men var samtidigt noggrann med att kontrollera att alla nödvändiga behörigheter och certifikat finns. 

Specificera behov och krav

Är du bara intresserad av ett nytt frächt badrum eller krävs det en omfattande renovering med sanering efter fuktsanering? Det första man behöver säkerställa är att man inte har fukt- eller vattenskador i sitt badrum. Kanske vill man lägga kakel och klinkers direkt på befintlig vägg eller behöver man riva bort det gamla slitna väggarna och golv. Har man inte bra ventilationsmöjligheter i badrummet så ökar risken för fuktskador med åren. Det rekommenderas att installera en effektiv ventilation i badrummet.

Hur ser det ut med toalett, handfat och dusch eller bad? Kanske vill man passa på att byta ut allt och köpa nytt när man ändå renoverar? Sortimentet är enormt och du kommer garanterat hitta något som passar dina estetiska krav och behov.

Moderna energisnåla produkter

Utvecklingen har gått framåt den senaste tiden när det gäller vitvaror i badrummet. Det gäller både design och teknik. Det finns finns oerhört snålspolande toaletter på marknaden som kommer märkas när räkningen kommer. Samma gäller blandare till varmvattnet. Det går att hitta snygga designade handfatslösningar eller ett vanligt klassiskt handfat av hög kvalitet från kända märken. 

Dusch eller badkar?

Om man inte har ett stort badrum och kan ha både och måste man bestämma sig. Som med allt annat finns det både för- och nackdelar. Men vissa kan inte tänka sig ett badrum utan badkar, medan andra älsakr att duscha. Det vanligaste tidigare var duschhörn med duschdraperi, men det har blivit allt vanligare med snygga och sköna duschkabiner. Det finns i alla möjliga utföranden. Även när det gäller badkar har det hänt en del. Det finns designade och sköna badkar med eller utan jacuzzi.

19 Jun 2019