Moderna badrum blir allt mer populära

Ett rum som liknar ett spa? Ett ställe där du får läsa ifred? En plats med vackra tavlor? Ett våtutrymme där du får allt avklarat? Viktigast är att du vågar skapa ett badrum du gillar själv.

Det är härligt att resa och uppleva olika platser. Besöka kända sevärdheter, testa ny mat, uppleva atmosfären i parker och på torg. Men en sak kan du aldrig resa ifrån, behovet av toaletter. Alla som rest en del i världen vet vad det handlar om. Var alltid beredd på det värsta! Ha toapapper och våtservetter i väskan för att klara alla situationer. Det hjälper i alla fall en del. Somliga platser har en toalettkultur som är obegriplig för en svensk.

Vad är pinsamt?

Låt oss slå fast direkt att det är väldigt varierande hur synen är på de här behoven. I latinska länder och i USA är det nära nog självklart att varje sovrum har ett eget badrum. Ingen vuxen ska behöva dela toalett med tonåringar eller småbarn, verkar det som. Utanför Skandinavien är bidén vanlig, i alla fall i Frankrike, Spanien och Italien. Ibland förväntas den ersätta toalettpapper. I Tyskland är det inte alls skamligt att bada bastu tillsammans över könsgränserna, och synen på hur privata toalettbesöken ska vara skiljer sig mot vad de sydligare länderna värdesätter.

Vad är praktiskt och populärt?

Det verkar också variera en hel del när det gäller byggnormer och standarden på vatten och avlopp. I Sydamerika och på Iberiska halvön är det ganska vanligt att besökaren förväntas lägga pappret i en sophink och inte spola ner det. Då kan det nämligen bli stopp i rören. I Asien förekommer skyltar som visar att det är fel att sätta sig på huk, med fötterna på toalettringen. Det är en miss som görs av dem som har vuxit upp med att göra behoven över ett hål i marken. I de fallen är det såklart helt rimligt att undvika att sitta ner, medan det är självklart för de flesta av oss att sitta ner på en vattenklosett. Om du ska renovera ditt badrum är det lämpligt att följa de normer som gäller där du bor. Det finns lagar som bestämmer hur duschar, toalettstolar och badkar ska fungera och hur stora de kan vara. Dessutom bör du undvika att vara för galen med din inredning. Tänk på att behålla eller öka värdet på din bostad med tanke på framtida försäljning.

24 Mar 2020