Misstänker du att ditt hus är fuktigt?

Även om man bor i ett modernt hus, kan de drabbas av fuktskador. Man kan ju tycka att allt det vi vet om hur man bäst bygger hus, borde kunna bygga hus helt utan brister, finns det ändå risk för fuskbygge, som gör husen sjuka. Har hantverkarna som byggt huset fuskat med installationer av rör, material och sitt kunnande, kan även nya hus drabbas, även om det.i regel brukar ta några år innan de upptäcks. Om du misstänker att du har fukt i ditt hus, hur kan man göra då?

Luktar det illa?

Lukten kan vara det första som kan visa på fuktproblem. Har du upprepade gånger känt en omisskännlig fukt i huset utan att det borde finnas där, då bör du undersöka så inte huset har drabbats av fukt. Men innan du tar in en besiktningsman kan du undersöka själv. Fuktproblem blir ofta synliga. Man kan se fläckar, som inte går bort hur mycket du än skrubbar. Du kanske får kondens ofta på dina fönster? Då kan de vara otäta och släppa in fukt, som sedan leder till att du måste byta ut dem. På golv kan de bilda bubblor i platsmattan. Du kan även upptäcka bubblor i tapeten på väggen och svart fläckar. De luktar väldigt illa.

Ta in en VVS-firma

Har du några av dessa problem bör du ta in en VVS-firma som ser över ditt hus, eller lägenhet. Du kan be om en besiktning. Då kommer det en expert på fukt som kontrollerar ditt hem. Upptäcker den personen inte var fukten kommer ifrån, kan man till och med ta in en hund som kan spåra fukten. Det är nämligen väldigt viktigt att veta källan till fukten för att kunna åtgärda problemet på rätt sätt.

Du kan bli sjuk av mögel

Fukt kan skapa mögel och det gör oss riktigt sjuka. Man kan utveckla astma och allergier, eksem och huvudvärk och trötthet. Man kan få problem med sina luftvägar eller så är man ständigt förkyld. Allt sammantaget kan göra att vi är ordentligt sjuka. Dock ska man vara medveten om att all fukt inte ger ifrån sig dålig lukt. Det finns även fukt som inte luktar illa, därför är det viktigt att se över om man alltid har fläckar i badrummet, garaget eller i källaren.

Ett hus som har drabbats av fukt måste saneras och renoveras för att få bort fukten. Då hjälper det inte hur händig man själv är. Man måste få in en expert på VVS som vet hur man får bort allt sådant och som kan installera rätt rör, ventilation och sanitet. Läs mer om VVS på: vvslund.biz.

17 Feb 2018