Min antika lampa har gått sönder – kan en glasmästare i Stockholm laga den eller måste jag slänga?

En glasmästare tar sig an även mindre jobb utöver de mest självklara som ju innebär att man lagar spruckna eller trasiga rutor och detta har tyvärr blivit lite bortglömt. Folk slänger i allt högre grad saker som gått sönder – även fast de går att laga. Här kan man inkludera allt som har med glas att göra – lampor, tavlor, fläktar och speglar – saker som man direkt då de har spruckit slänger istället för att tänka ett steg längre.

Detta längre steg innebär att man tar den sak som gått sönder - vi tar en lampa som exempel - och lämnar den till en glasmästare som mäter ut hur mycket glas, vilken färg och hur stor skärva som behövs och sedan lagar denna lampa åt dig. Detta är en marknad som fler människor borde få upp ögonen för – i dagens slit- och slängsamhälle så behövs nämligen yrken som glasmästare för att vi ska kunna inse att det går att återvinna det mesta. En lampa är alltså inte trasig bara för att en skärva har lossnat utan kan bli som ny igen bara genom att man kontaktar en glasmästare. Lyckligtvis har detta börjat ske på vissa håll i landet – speciellt då i större städer som i Stockholm, Göteborg och Malmö – där man ser återvinning och miljömedvetenhet på ett helt annat sätt. Där kan man i allt högre grad se hur en glasmästare får mer jobb utöver de självklara och här inkluderar vi alltså spruckna lampor, tavlor eller speglar – saker som bara för tio år sedan direkt skulle ha slängts får nu ytterligare några år tack vare den glasmästare man anlitar.

Glasmästare anlitas av second-hand-butiker

I Stockholm anlitas även glasmästare ofta av ägare till second-hand-butiker och då sker det på samma sätt – man lagar exempelvis en sprucken lampa för ett skäligt pris och kan därefter sälja den med förtjänst inne i sin affär. Det här fenomenet är något som vi får hoppas att det sprider sig från Stockholm till övriga delar av landet – att kunna återvinna genom att ta del av någons yrkeskunskap är viktigt både sett ur miljösynpunkt och till hur mindre yrken får bättre uppskattning – detta oavsett om det, som i det här fallet, handlar om en glasmästare i Stockholm eller om en möbelsnickare i Sveg. Vi måste helt enkelt börja ta tillvara på de olika yrkena på ett bättre sätt och tänka ett steg längre – att en liten lampa fixad av glasmästare i Stockholm faktiskt i slutändan kan innebära en bättre miljö.

Det är det tänket som vi måste lära oss innan det är försent och detta gäller i stort sätt alla yrken som innebär att saker kan får en längre livslängd. Här tänker vi mest på exempelvis skräddare, skomakare, elektriker, glasmästare, möbelsnickare och målare – yrken som har kunskap, erfarenhet och möjlighet att genom sina yrken leda oss bort från det här med att kasta istället för att återvinna. Det är nämligen framtiden och det är därför som vi, som sagt, hoppas att Stockholm blir en förebild för resten av Sverige.

8 Sep 2017