Markiser passar bättre till hus

Det är glädjande att fler svenskar åter har börjat snegla mot markiser snarare än persienner då det handlar om solskydd till sina hus. Markiser är nämligen den absolut bästa och snyggaste lösningen och anledningen till att vi här nämnde just hus- och inte lägenhetsägare är ingen slump. Markiser på en lägenhet är nämligen inte alls lika lätta att välja utan där måste man ofta gå igenom och förankra detta hos styrelsen först. En process som dessutom allt som oftast avslås och därför får man således välja persienner om man bor i en lägenhet – förutsatt då att man inte har en estetisk intresserad styrelse vill säga.

Persienner skyddar mot insyn

Det ska nämligen tilläggas att persienner förvisso är väldigt nödvändiga och främst i Stockholm där de – utöver att skydda mot solen – även ger ett skydd mot nyfikna blickar. Men – att de för den sakens skull inte är speciellt vackra – det kan man bara inte bortse ifrån. Jämför man markiser med persienner så kommer det förstnämnda alltid att vinna; markiser kan nämligen helt förändra karaktären hos en hus och ge detta ett lyxigare intryck – till en rimlig kostnad dessutom. Varför väljer då inte fler personer och husägare att montera ner sina persienner och istället installera markiser?

Persienner – ett nödvändigt ont i Stockholm

Ja, här handlar det ofta om gamla vanor samt en del fördomar kring markiser. Många förknippar nämligen dessa med något som är dyrt, har en begränsad livslängd samt att de ofta går sönder – därför förlitar man sig istället på det betydligt tråkigare förhandsvalet i form av persienner istället. Dessa fördomar ska man dock slå hål på direkt och detta genom att säga att dagens markiser skiljer sig markant jämfört med gårdagens. Visst – förr om åren så kunde man köpa markiser till exempelvis ett hus i Stockholm och därefter se dessa fångas av vinden, bukta av regnet samt rosta ihop av kylan – detta berodde på att de inte var gjorda med vårt klimat i åtanke och det är också där förändringen skett. Dagens markiser håller en betydligt högre kvalitet, går att få i olika storlekar och går dessutom helt att anpassa efter hus huset i fråga ser ut.

Persienner lyfter lägenheter

Låt oss hoppas att denna utveckling även går att applicera till lägenheter i Stockholm och att de därigenom kommer att ersätta persienner som det självklara valet även där. Förvisso skyddar inte markiser mot insyn på samma effektiva sätt som persienner och då detta är en avgörande fråga i Stockholm så kanske detta inte kommer att vara genomförbart och här får vi nog istället sätta vårt hopp till andra lösningar i form av exempelvis solfilm. Vad som helst är egentligen bättre än persienner – nedfällda sådana – sätt ur ett estetiskt perspektiv och det är bara att ta en promenad i centrala delarna av Stockholm för att förstå vad vi menar. Persienner ger – helt enkelt – inget trevligt intryck. Det ger lätt ett isolerande intryck. Vill du hitta persienner som inte för det, kolla in denna site.

19 Dec 2017