Många bra anledningar till att glasa in balkongen

Visste ni att bostadens värde ofta ökar då man låter glasa in sin balkong? Precis som med allt annat finns det både fördelar och nackdelar som man bör ta hänsyn till innan man bestämmer sig.

Många vill glasa in balkongen för att de ska kunna använda ytan även under andra årstider och inte bara under sommarmånaderna. Genom att glasa in balkongen får man ett extra rum som man kan använda till mycket och bostadens yta ökar. Detta gör också att man samtidigt ökar bostaden värde, så att glasa in balkongen är en smart investering som betalar sig själv i längden.

För att eventuellt få ner priset kan man fråga runt bland grannarna om kanske de också vill glasa in sina balkonger då man brukar kunna få mängdrabatt. Det många inte vet är att man också sänker uppvärmningskostnaderna då man glasar in balkongen eftersom den då skyddar mot blåst och kyla. Den skyddar även damm, regn och oljud. Inte sällan väljer faktiskt bostadsrättsföreningar att glasa in allas balkonger för att spara energi och sänka uppvärmningskostnaderna.

Börja odlingssäsongen några månader tidigare

En inglasad balkong kan även fylla flera andra funktioner. För den som tycker om att odla kan den hjälpa till att starta odlingssäsongen flera månader i förväg; eller bli ett extra kallförråd för mat. Oftast blir den en extra plats för avkoppling där man kanske sitter och läser, umgås med vänner eller bara myser. Investerar man dessutom i någon typ av värmekälla såsom infravärme eller kamin kan man nyttja den på vintern. En inglasad balkong blir också en bra och säker plats för familjens fyrbenta medlemmar att sitta och spana på.

Skjutbara glas löser potentiella problem

Det finns några få nackdelar med att glasa in sin balkong. Det kan exempelvis handla om estetik och att man förlorar utomhuskänslan eller att glaset skymmer utsikten, men också att det blir svårare att lufta ur lägenheten eller att balkongen upplevs för varm under vissa sommardagar. Genom att installera skjutbara glas kommer man runt flera nackdelar då man enkelt kan öppna upp och lufta. Inte att förglömma är att glaset oftast behövs då det också fungerar som ett vindskydd under mer blåsiga dagar samtidigt som det skyddar balkongen och minskar slitage som annars kan uppstå på grund av väder och vind. Glaset fungerar också som ett insynsskydd, och bor man lite längre ner i byggnaden hjälper det också till att skydda mot inbrott.

2 Nov 2020