Låna på huset

Är ni lite nyfikna på vad er bostad kan vara värd? Ni kanske vill öka på det nuvarande banklånet som ni har på huset och behöver veta hur mycket ert hus är värt för att kunna få ut ett nytt lån.

För att ta ut ett lån på banken så kräver de flesta banker att man har en stadig inkomst och ett fast arbete. Har man inga pengar så kommer man heller inte att kunna betala tillbaka det som man behöver låna, det säger sig självt. Men ibland kanske man behöver låna lite för att kunna renovera sitt hus eller köpa en ny bil. Då kan man ta ut ett lån på det redan befintliga huslånet, men innan dess så vill banken veta vad er bostad är värd idag. Huset kanske har varit i er ägo i många år och renoveringar har gjorts sedan ni köpte det, då kan nämligen huset vara värt mer idag än när ni köpte det.

Fundersam mäklare

Husets värde

Vad ett hus är värt och hur mycket pengar man skulle kunna få för det vid en eventuell försäljning kan variera väldigt mycket, inte minst med tanke på marknaden. Det är många saker som mäklaren tar vara på inför en värdering av bostaden. Ligger det någon eller några skolor i närheten? Är det nära till de centrala delarna av staden eller ligger det lite mer avsides. Finns det kommunala transporter i området och kommer det finnas tillgänglighet för barnen att leka i någon lekpark nära huset och så vidare. När sedan allt sådant är kollat så kommer mäklaren att gå igenom hela huset eller fastigheten för att kunna göra en så korrekt bedömning av värdet som möjligt.

Fri värdering

De allra flesta mäklarfirmor erbjuder en värdering av bostaden gratis till alla som är intresserade av att sälja. Ska man inte sälja sin bostad utan bara vill öka på sina lån och därför behöver en värdering, så får man betala en summa för att få en värdering utförd. Men det kan det absolut vara värt om det nu är så att husets värde har ökat och man kan få ut ett lån på huset. De flesta gör värdering av huset för att kunna renovera eller köpa till andra saker till huset, det ses som en investering i huset och så är det ju också. Mäklaren vet precis vad denne ska titta efter vid en värdering, ta kontakt med din lokala mäklare för din husvärdering.

25 Mar 2020