Köpa kakel – många olika alternativ

Stockholm: Ska en badrumrenovering eller köksrenovering genomföras är chansen mycket stor att ni väljer kakelplattor på väggarna. Ett hållbart, tidlöst och snyggt material som även höjer värdet på huset mer än exempelvis våtrumsmatta. Ta dig god tid att välja vilket kakel som ska användas under renoveringen och glöm inte att det finns flera olika inköpsvägar. Allt för många går enbart till en renodlad kakelfirma men både andra designstilar och prisnivåer kan hittas hos andra återförsäljare.

Ena alternativet är att åka till en välsorterad kakelhandel. Utbudet av kakel brukar vara något begränsat med fokus på de vanligaste storlekarna och modellerna. Önskas enkelt vitt kakel kan mycket väl inköp ske här. Det passar även bra om du tänkt att montera kaklet själv då det inte alltid går att köpa denna tjänst via byggfirmorna.

Stort utbud i storstäderna

Som nämnts är även ett alternativ att gå till en renodlad kakel- och klinkersfirma. I Stockholm finns dessa i nästan varje lite större stadsdel.  Fördelen ligger främst i utbudet. Här finns det största utbudet och det är lätt att få med flera små bitar hem för att testa i badrummet eller köket. Ofta har de kompletta tjänster vilket gör att man kan beställa kakel och montering på en gång. Om inte själva så genom samarbete med hantverkare i Stockholm.

Ska kakel monteras utan att det behöver skapas en tydlig och effektiv fuktspärr öppnas ytterligare ett alternativ. Gå på loppisar eller second hand-butiker och köp riktigt billigt kakel. Det finns flera webbplatser som listar var det finns loppisar i Stockholm vilket gör det enkelt att hitta dessa extra billiga inköp. Kom ihåg att kvalitén på detta kakel är av tveksam nivå. Du vet inte hur hållbart det är eller om det finns sprickor. Men det passar utmärkt om en vägg ska kaklas i uterummet där kaklets estetiska funktion är viktigare än dess funktionella.

Om du anlitar hantverkare – kom ihåg att

De flesta anlitar hantverkare för att montera det kakel som köpts in. I detta fall är det viktigt att visa upp vilket kakel som är tänkt att monteras innan offerten kan ges. Det är ju stor skillnad på om det är mönsterpassning med mosaiksmå bitar mot om det är stora klassiska vita plattor. En del hantverkare kan även kräva att porslin, kranar och annat enbart ska köpas av vissa märken. Detta eftersom de ska stå som garanti för det jobb de utför och därmed vill vara säker på att de enbart monterar produkter med god kvalité.

Kom även ihåg att du kan köpa kakel från en leverantör och anlita hantverkare från en annan. Även om de erbjuder kompletta paketlösningar så finns ingen anledning att välja detta om det finns billigare alternativ. Kontakta flera hantverkare i Stockholm och jämför vilket pris de kan erbjuda.

18 Mar 2019