Inredningstrender just nu

Den senaste trenden som vi ser just nu när det kommer till renoveringar av både badrum och kök är att vi tar in de naturliga materialen i vår inredning. Det är mycket färger som går i sand, mossa och terracotta. Materialen går också i metall, som silver. Något som vi tar in är sten både i köket och badrummet. Att ha stenskivor i köket är hållbart och snyggt. En oslagbar kombination. Stenskivor som arbetsbänk och diskbänk ger en tidlös inramning till köket. Stenskivor är att föredra av måna olika anledningar. Vi tar några av dem här:

1. Hållbarheten

Sten håller i det oändliga, det vet vi ju om. Stenar är det enda som finns kvar och som överlever miljontals år. Varför inte använda det i våra kök? Av den anledningen kan du få så mycket som 5 års garanti på dina stenskivor.

2. Inga repor

Har du stenskivor i din inredning vet du att du i alla fall inte behöver byta ut dem på grund av nednötning eller förslitningar. Det blir inga repor på dem. De ruttnar inte.

3. Estetiken

Att sten är vackert har människan ansett i årtusenden. Framför allt marmor har varit populärt i inredning sedan tiden kring Kristi födelse. Redan romarna tog in marmor i sina badrum. 

Vilken sten man vill använda är efter tycke och smak. Oftast har man tre olika stensorter att välja mellan; granit, marmor eller kompositsten.

Granit

Granit är ett av de mest populära stensorterna. Även granitskivorna har olika färger; allt från ljusgrått till mörkgrått och rosa

Marmor

Detta är den mest klassiska stensorten när det kommer till inredning. Marmor ger en lyxig känsla. Här kan man få den rena, vita marmorstenen, som är marmorns egentliga färg. Allt annat är egentligen missfärgningar av marmorn.

Kompositsten

Kompositsten är egentligen en blandning av olika stensorter. Därför kan du få kompositören i vilken färg du vill, allt från vitt till mörkblått, rött, 

Så väljer du rätt stensort

De olika stensorterna har ganska olika egenskaper.

1. Marmor

Marmor är ett lyxigt val men kan tyvärr repas och ge fläckar, som kan korrodera ytan. Då kan man behöva behandla ytan för att få till det vackra utseendet hos marmorn. Den ska torkas dagligen med en fuktad trasa för lång hållbarhet

2. Granit

Granit är den stensort som har längst hållbarhet. Den tål värme och tar inte åt sig vätska. Ju mörkare granit desto mer vätskebeständig. Alltså, mörkgrå granit stöter mer bort vatten än ljus granit. Lyckas du däremot få någon fläck på en granitskiva kan den var svår att få bort. Även granitskivan mår bäst av att torkas dagligen med en fuktig trasa.

3. Komposit

Kompostistenen har mycket lång hållbarhet, det tål repor, har en hygienisk yta, är underhållsfri och har nästan inga porösa egenskaper alls. Däremot är den inte som granitskivor som klarar av hetta. Vill du läsa mer om olika stenskivor kan du klicka på denna site.

15 Dec 2017