Hyr din hjulgrävare idag

Större maskiner kostar pengar. Få har ett egentligt värde av att köpa nya maskiner. Detta då man, helt enkelt, inte använder dem i den skala som motsvarar den tunga investeringen man tagit.

Även om man arbetar inom jordbruk och därigenom kanske gräver, förflyttar saker och gör tyngre lyft relativt ofta så kommer man sällan upp till den nivå som motiverar ett köp av en hjulgrävare eller en hjullastare.

Även större entreprenörer hyr maskiner

Större entreprenörer kan ha en mer lönsam investering i form av att köpa exempelvis en hjulgrävare - arbetar man dagligen med projek där man gräver, färdigställer ytor och på andra sätt flyttar saker från en punkt till en annan så kan det definitivt löna sig att ha en maskinpark där en hjulgrävare inkluderas.

Men, faktum är att även många större entreprenörer väljer den lösning vi rekommenderar privatpersoner. Man väljer, helt enkelt, att hyra olika maskiner under vissa perioder - längre sådana, exempelvis mellan vår- och höst - och ser en lönsamhet i detta. Istället för att låta en dyr maskin bli stående under vissa perioder så hyr man den modellen för de tillfällen de behövs.

Detta alternativ kanske inte passar alla, men väldigt många skulle säkerligen tjäna på att åtminstone överväga- och räkna på det lite mer utförligt. Man slipper underhållet, man slipper lämna maskiner på service, man slipper hyra av större lokaler och man kan komma undan det faktum att maskiner har en begränsad livslängd. Det finns definitivt ett värde i detta.

Se över andrahandsmarknaden för hjulgrävare

Vill man, så att säga, själv vara bäste dräng så finns det ett annat alternativ än att hyra en hjulgrävare eller köpa en ny sådan. Idag så finns en större andrahandsmarknad för maskiner och i många fall så kan man hitta sådana för relativt bra priser. Det handlar fortfarande om ganska stora pengar, men det är avsevärt mycket billigare än vad de nya kostar. Det man bör vara beredd på är att se vilket skick som maskinerna verkligen håller.

Ta dig tid att gå igenom den hjulgrävare du är intresserad av från grunden och se till att du verkligen får provköra den - i alla tänkbara miljöer och terränger. Var försiktigt skeptisk - i synnerhet om du tänkt dig att handla från den privata andrahandsmarknaden i form av exempelvis Blocket. Låter det för bra för att vara sant så är det förmodligen det.

19 May 2019